Bladderend plafond met diverse problemen.

Goedenavond,

Onderstaand een korte toelichting m.b.t. het probleem waar ik tegenaan ben gelopen en vervolgens een aantal vragen daarover.
Ik heb een woonkamer met open keuken.
Onder een gedeelte van het plafond zit de keuken en daar heeft in het begin (1973 tot ongeveer 1987) nog een geiser gehangen (inmiddels al lang verwijderd). De uitstoot daarvan is natuurlijk naar boven getrokken waardoor het plafond niet alleen verkleurd was maar, toen ik het voor de eerste keer ging verven, ook op diverse plaatsen heeft losgelaten. Toentertijd heb ik dat niet goed kunnen wegkrijgen dus ik heb voor de keuken toen een houten plafond gemaakt. Dat is er nu afgehaald. Ik was me ervan bewust dat ik nu toch voor de klus van verwijderen van de oude verflaag zal moeten gaan en daar ben ik onlangs mee begonnen. Er zitten twee lagen op het plafond en de eerste (bladderende laag) liet zich, soms wat makkelijker maar meestal wat moeilijker, verwijderen. Tot ik opeens een heel stuk van ook de eerste laag mee afstak en toen was Leiden natuurlijk in last. Ik heb er toen voor gekozen om dan ook maar de eerste laag te verwijderen en dat heb ik net achter de rug. Even voor alle duidelijkheid, ik ben enkel van plan de lagen op het plafondgedeelte van de keuken te verwijderen, de rest van de woonkamer ziet er nog goed uit dus dat wil ik laten zitten.
Probleem is nu enkel dat het plafondgedeelte van de keuken nu helemaal schoon is (ik denk zelfs tot op het kale beton dat er was toen de woning werd opgeleverd), maar het woongedeelte nog steeds de oude verflagen heeft. En ik heb eerlijk gezegd geen enkele zin om een kleine 50 m2 te gaan afkrabben.
Ik ben nu van plan om op de scheiding tussen keuken- en woonkamerplafond een balkje/latje te plaatsen en beide gedeelten dan apart te verven.
En daarover gaan nu mijn vragen waartoe ik ook een drietal foto's heb bijgevoegd. 1 en 3 tonen de ravage en 3 toont het specifieke gedeelte.

2. Zoals op bijgevoegde foto
IMG_4213.JPG
IMG_4214.JPG
IMG_4215.JPG

1. Moet ik het keukengedeelte, dus het kale beton, net zoals het woonkamergedeelte met de oude verflagen eerst schoonmaken met water/ammoniak? En moet ik daarna het keukengedeelte eerst voorbehandelen met een of ander spul en daarna pas verven? En kan ik dan volstaan met één keer of met twee keer verven?
2. Zoals uit foto 2 blijkt is duidelijk het verschil tussen het kale keukenplafond en het woonkamergedeelte te zien. Moet ik nu er voor zorgen dat de scheiding (dus waar de oude verflagen beginnen) niet nat kan worden? Ik ben namelijk bang dat dan vocht onder die verflagen gaat zitten waardoor mogelijk ook daar, vroeger of later, de zaak gaat bladderen en dan ben ik verder van huis.
3. Laatste vraag; kan ik bij de huidige temperaturen (rond de 30 graden) wel een plafond verven of is het raadzaam daarmee te wachten tot het wat koeler is.

Alles overziende is het toch een wat uitgebreider verhaal geworden dan gedacht maar ik hoop dat ik, voordat ik door een domme fout alles verpest, goede raad kan krijgen die me op het juiste spoor zet.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groeten,
Erik.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
6K
  • Gesloten
Reacties
4
Weergaven
6K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Marjan ***
Reacties
1
Weergaven
659
Binnenmuren, wanden en plafonds
Haemmertime
Reacties
5
Weergaven
3K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Pascalboss
Reacties
1
Weergaven
46
Binnenmuren, wanden en plafonds
Rola

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu