Blaasjes na lakken kozijnen en tuindeur

Bachatero

  • #1
Ik heb twee dagen geleden mijn merbau kozijnen en een merbau tuindeur gelakt met een professionele lak van ongeveer 60 euro per liter.

Van het kozijn waren na droging kleine blaasjes te zien, echter alleen op de linker staander. Nadat de lak goed gedroogd was heb ik de blaasjes gladgeschuurd met een scots-brite schuursponsje en vervolgens weer gelakt.

Echter, tot mijn verbazing zijn er weer kleine blaasjes zichtbaar.

Wat nu, weer gladschuren en nog een keer proberen of gaat hier iets fout ?

Johan
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
De prijs van de verf is hier niet van belang: merbau is zg grofporig hout.

Aan de oppervlakte van grofporig hout ( en dan vooral spinthout ) bevinden zich kanaaltjes die in open verbinding met de buitenllucht staan.

Het kan zijn dat uw kozijn uit zowel kernhout ( kleinere porien, dus minder of geen belletjes ) en spinthout ( grotere porien dus luchtbelletjes ) bestaat.

U kunt dit ook meten: kernhout geeft een veel lager vochtpercentage dan spinthout omdat de moleculenstructuur van de eerste veel dichter bij elkaar ligt en daar minder ruimte is voor vochttransport.

Als u met grondverf de porien opvult heeft u vrijwel geen last van luchtbelletjes omdat grondverf niet afsluit.

Als u met lak ( ook al zou die 600 euro per liter kosten ) gaat opvullen onstaat er drukopbouw door temperatuurverschil. De ( opgewarmde ) lucht in die porien drukt de lak weer naar buiten - luchtbelletjes - wat vooral voorkomt bij een warme ondergrond en een lagere temperatuur van de verf.

Schilder dus altijd achter de zon aan en zet de verf ook tijdig in de zon zodat de temperatuur zoveel mogelijk gelijk wordt. Ga dus niet met koude lak over een warme ondergrond

Om sneller en doelmatiger te kunnen werken kunt u gebruik maken van een zg porienvuller. Hiermee sluit u met een vulmiddel de porien af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu