Blaasjes in verse lak op kast

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb de servieskast (eiken) geverfd. Eerst 2 lagen grondverf (Hist*r) en gisteren heb ik de eerste laklaag aangebracht (zelfde merk). Verf is op terpentine basis.

De 2 lagen grondverf zitten er mooi op, maar bij het lakken kwamen er op verschillende plekken kleine luchtblaasjes in de lak. Deze heb ik steeds weggestreken maar ze kwamen iedere keer terug.

Hoe komen die belletjes in de lak? Ik heb met dezelfde bussen verf ook de kozijnen gelakt en die zijn prachtig geworden. De verf schud ik altijd eerst goed door en daarna roer ik 2 minuten, van onder uit de pot, zodat "bezinksel" goed doorgeroerd wordt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Uw kozijnen zijn niet van eiken (!).

Grondverf is poreus en sluit de ondergrond minder af dan lakverf. Als er in die ondergrond openstaande nerven of porien zitten ( heeft u het oppervlak geplamuurd? Ook niet met porienvuller ?

Had u dat wel gedaan dan had u geen last gehad van lucht in de porien die opwarmt en daardoor de verf als luchtbelletjes op het oppervlak doet verschijnen. Komt ook voor als het opervlak warmen is dan de lak die wordt opgebracht. Ook schuimplastic rollertjes geven luchtbelletjes bij het verwerken van lak.

Maar.. en kan ook nog een andere oorzaak zijn: als u de kwast in het water hebt bewaard kan het ook nog wezen dat daarin nog water zat die niet mengt met olieverf. Klinkt raar maar gebeurt wel. Ook dat geeft een typisch beeld van luchtbelletjes ( water ).

Ik neem aan dat u wel de kast eerst heeft gereinigd, volledig mat geschuurd en hebt afgenomen met thinner.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De kast is inderdaad niet behandeld met een porienvuller. De bedoeling was namelijk dat de houtnerf / structuur na het lakken nog zichtbaar was.

Lakken doe ik altijd met vilt-rollertjes. Schuimplastic rollertjes gebruik ik wel bij de grondverf.

De kwast en roller bewaar ik inderdaad in water. Maar daarmee heb ik heel de kast gelakt en ik zit maar op 2 dezelfde plekken de belletjes terugkomen. Mocht het door achtergebleven water in de kwast en / of roller komen dan moet het op meerdere plaatsen te zien zijn over heel de kast.

Mat schuren doe ik inderdaad altijd tussen de verflagen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
U moet de verse verflagen niet gaan matschuren want daar brengt u de laagdikte niet voor op ( laagdikte is duurzaamheid weet u nog? ).

Volledig mat schuren doet u na reinigen en voor het opbrengen van een grond-of hechtlaag, en zeker als u van terpentine afdunbaar overstapt op watergedragen. Ook bij vernis- en beitslagen eerst volledig mat schuren.

Als de belletjes slechts op enkele plaatsen voorkomen zou ik die toch maar met porienvuller afdichten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu