Bitumen vervangen

Robbie's

  • #1
Goedenavond,

Het bitumen van ons platte dak (uitbouw) is 21 jaar oud en lijkt mij verstandig om dit op tijd te vernieuwen. mijn buurman wil dan alle bitumen er af maar verschillende dakbedekkers geven aan dat het normaal is om nieuw bitumen op bestaand bitumen te branden. Dit door de bestaande bitumen te fixeren en te gebruiken als onderlaag.

Moet ik mij ongerust maken over deze aanpak of gewoon normale gang van zaken om bitumen aan te brengen op bestaande bitumen?

bvd,
Rob
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Platdak waarvan? Woonhuis is isoleren toch.
Het voorstel van de dakdekkers is normaal. Ligt er grind op het dak?
 

Robbie's

  • #3
Platdak is een uitbouw van 2.5 x 5.5 meter. Uitbouw van steen, dak zal houten balken zijn met houten platen afgewerkt (21jaar geleden) met bitumen. Zie foto. Er ligt geen grind op en nergens lekkage. Vervelend alleen dat 1 van buren niet mee wil doen.

IMG_20200823_165302.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kan me voorstellen dat de buren niet meedoen. Dak vervangen of overlagen als het niet lekt omdat het 21 jaar oud is zou mijn stijl ook niet zijn.
Einde van het dak is het wel een rommeltje. Waarom mis ik daar ook de daktrim.
 

Robbie's

  • #5
Hi Wgb, Daktrim zit er netjes op hoor :-) wat je op de foto ziet is het zonnescherm.

Tsja... wanneer dan vervangen. Op het moment dat je ziet dat je lekkage krijgt in je plafond in je huiskamer. Wat ik begrijp is dat na 21 jaar de kans op lekkage ieder jaar 10-15% groter wordt en dan vervang ik liever preventief en op tijd dan te wachten op het moment dat het verkeerd gaat.

Hangt ook af van de kwaliteit van het oude bitumen en van de huidige status van het bitumen. Meerdere dakbedekkers zijn langs geweest en aangegeven dat het beter is om nu te gaan vervangen dus dat ga ik maar doen. Mijn belangrijkste vraag is of overlagen normaal is en daar heb ik antwoord op gekregen waarvoor mijn dank.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het dak is niet zo groot deze gaan meestal langer mee. Isolatie eronder is ook van invloed maar dat is nog geheim. Hoeveel zon staat erop. Ik krijg geen schrik als ik je foto bekijk.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou dit dak ook nog prima een poos laten liggen, ziet er op de foto nog prima uit. Logisch dat dakdekkers aanraden om te vervangen, daar verdienen zij hun boterhammen mee.
 

Robbie's

  • #8
Ok, bedankt voor jullie reacties. Dit brengt mij nu wel aan het twijfelen of het inderdaad nodig is. De tuin is op het Oosten. Dus precies tegenover de tuin komt de zon op en gaat over het dak naar de voorkant van het huis. Ik zal er nog eens over nadenken. In ieder geval bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het dak ziet er nog zeer goed uit, zo'n dak met leislag kan zomaar 40 jaar zonder problemen mee gaan.
Ben het met Wgb eens.
 

Robbie's

  • #10
Hi Jan. Bedankt. Ik ben benieuwd wat je bedoeld met leislag. Het is een bitumen dak.
 

Robbie's

  • #11
Hi Jan, ik heb opgezocht wat je bedoeld met leislag en het is inderdaad een leislag bitumen dakbedekking. Ik ga nog maar eens goed nadenken wat ik ga doen. Ik vind het een lastige keuze omdat drie professionele dakbedekkers duidelijk het advies gaven om te vervangen en op afstand met een foto bepalen hoe de huidige staat is lijkt mij lastig. Ik wil verder niet het advies van anderen (dakbedekkers die het dak ter plekke hebben bekeken) hier laten beoordelen en zal verder mijn eigen keuze moeten maken.

Onderwerp sluit ik dus even af. Bedankt voor al jullie feedback
:prima:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Als je bij de kapper in de stoel zit, en je vraagt of het nodig is dat hij jouw haren knipt, weet ik het antwoord ook al wel :roll:
 

Robbie's

  • #13
Dat betekent dus altijd dat als je een schilder het verfwerk komt laten controleren er onderhoud nodig is of waarschijnlijk moet alles opnieuw geverfd worden. Als je iemand je CV ketel laat controleren er onderhoud nodig is of misschien zelfs een nieuwe ketel, enz. Je zult het toch met mij eens zijn dat je altijd door iemand een eerlijke inspectie moet kunnen laten uitvoeren omdat je dat als leek dat toch niet kan beoordelen? Of ben ik nu echt zo simpel aan het denken en vertrouw ik te veel op de mensen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Ja, ik denk het wel.
Bij goed onderhoud kan een ketel b.v. misschien wel 25 jaar meegaan of langer en een installateur
zal vaak aanraden om deze na 10 jaar al te vervangen. Soms is het slim om dat wel te doen, maar
dat is afhankelijk van de (gewijzigde?) situatie of een veel beter rendement van een nieuwe ketel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Wil je absoluut een eerlijke mening dan moet je een onafhankelijk bureau laten komen. Zij zullen daar een bedrag voor rekenen. Bij hun moet de schoorsteen roken. Jij staat waarschijnlijk ook op een loonlijst je ben niet gratis. Laat je een bedrijf komen hoopt hij zijn schoorsteen rokend te krijgen. Zo simpel is het.
Mijn baas zei altijd we zitten hier om geld te verdienen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Of je stelt de vraag op een onafhankelijk klusforum, dan hoeft er niet eens een schoorsteen te roken :roll:

Er zijn wel partijen die eerlijk zijn en je dus zullen vertellen dat dit dak nog prima is maar geloof maar dat er genoeg (veel) partijen zijn die graag willen kunnen factureren. Net zo goed zal iedere Cv monteur graag een onderhoudsbeurtje doen en zal iedere schilder aanraden om die ene deur die nog wel in de verf zit maar waar de glans wat af is om die toch maar een keer opnieuw te lakken. "Dan kun je er weer even tegen".
 

Robbie's

  • #17
Ik ben te goed voor deze wereld :roll:. Alles draait om geld en niet om een vertrouwensrelatie op te bouwen waardoor je zelf als klant weer terug zult gaan naar de partij die eerlijk is. Zelfs als je daar dan wat meer voor moet betalen maar wel een eerlijk advies hebt gekregen. Waarschijnlijk zou ik een slechte ondernemer zijn.

Het onderwerp sluit ik verder af. Bedankt voor alle feedback die is gegeven. Ik ga het voorlopig maar even niet vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Tuurlijk is hier ook een schoorsteen die moet roken. Het vervelende verdienmodel van cookies.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Dat zeker, al rookt de schoorsteen van de beantwoorders daar niet van :roll:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu