Binnenwerk vorstvrije buitenkraan los - hoe repareren?

PaulFrans

 • #1
Afgelopen zondag bleek dat mijn vorstvrije buitenkraan niet meer wilde afsluiten. Het water bleef er met volle kracht uitstromen. Na losdraaien van de regelknop bleek het binnenwerk helemaal losgekomen te zijn. Ik heb de hoofdaansluiting dichtgedraaid en de uitstroomopening en het gat van de regelknop provisorisch gedicht met losse onderdelen die ik nog had liggen. Het gat waar het restant water uit kan lopen ter voorkoming van vorstschade heb ik met een dik pakket rubber in de kraan afgesloten. De kraan is nu min of meer dicht, maar nu moet deze uiteraard gerepareerd worden. Omdat de aansluiting op de waterleiding is ingebouwd in een dikke betonnen muur (nieuwbouwwoning) is de enige mogelijkheid om dit te kunnen doen het uitvoeren van een reparatie vanaf de buitenzijde. Ik heb alleen geen idee of en zo ja hoe dit zou moeten als ik de aansluitschema’s van vorstvrije buitenkranen op diverse internetsites zie. Heeft iemand op dit forum toevallig enig idee hoe ik dit zou moeten aanpakken? Op de foto’s is de provisorisch gedichte kraan te zien, en het losgekomen binnenwerk, samen met andere onderdelen. Ik vermoed dat de kraan van het merk Bosta of Bonfix is als ik de afbeeldingen vergelijk, maar er staat helaas geen merk- of typeaanduiding op.
EB522FEB-FC8C-4BF7-8345-0AE0E6B26E2D.jpeg
4F85F1FE-CFEF-4632-91AB-F4CE9E5AA380.jpeg
937B8332-2FF8-4095-A7C5-FE4E2ED93C8D.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Merk staat op de knop, vsh.
 

PaulFrans

 • #3
Rola: de knop heb ik een jaar geleden al moeten vervangen (toen gaf de kraan al problemen) en toen heb ik een losse knop gekocht in de plaatselijke bouwmarkt, dus dat betekent niet per se dat de hele kraan van VSH is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
dus is voorste stuk aan gepast?
En grondplaat en vdat stuk orgineel
1622058444198.png
1622058597284.png


1622058668548.png

En als die kranen lekken dan ligt het aan voorste o-ring
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Het is gewoon een bonfix en je kunt onderdeel 1 gewoon online bestellen.
 

PaulFrans

 • #6
Dank je wel Henk. Hier ben ik enorm mee geholpen! Overigens klopt het inderdaad dat het voorste stuk (provisorisch) aangepast is en de grondplaat + het stuk dat daaraan vastzit origineel is. Het valt me op dat het deel van de kraan dat losgekomen is (onderdeel 1) elementen lijkt te missen die onderdeel 1 wel zou moeten hebben. Dat zou heel goed de oorzaak van de lekkage kunnen zijn hoewel ik niet snap waar die elementen dan gebleven kunnen zijn. Vraag: als ik een vervangend onderdeel 1 bestel, kan ik dat dan zomaar in de kraan plaatsen (uiteraard na demontage van de provisorische onderdelen) en/of moet daar nog iets speciaals voor gebeuren?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
IK weet niet als het schroefdraad is beschadigd.
Maar wat me vreemd lijkt je zegt dat de moer van 1 die het op ze plaatst houd er niet is.
Terwijl de knop er wel op vast zat met een schroef.
Als je druk op zet schiet die spindel met knop er uit en gaat lekken.

Als je hebt gehaald even de rubber in vetten
je kunt dan ook de kraanleertje vervangen.
rubber_kraanschijfje_vervangen.pdf

Had ook nog even bij bosta gekeken volgens mij is gewoon zelfde kraan, maar daar kon ik niks van onderdelen vinden.
 
Laatst bewerkt:

PaulFrans

 • #8
Dank je wel Henk. Ik vind het ook erg vreemd met die ontbrekende onderdelen, dus ga ik gewoon de losse onderdelen bestellen en dan kijk ik of het me lukt om de kraan te repareren. Inderdaad zal ik ook het kraanleertje vervangen want misschien is dat wel als eerste stukgegaan. Ik zal nog laten weten of het gelukt is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Ik denk dat het wel goed komt.
Bestel ook direct de zelfde knop voor dat merk.
 

PaulFrans

 • #10
Dank voor de tip. De knop heb ik inderdaad ook besteld, dat zal ook wel helpen!
 

PaulFrans

 • #11
De reserveonderdelen kwamen vandaag binnen, en de reparatie was vervolgens een fluitje van een cent. De kraan werkt weer prima. Nogmaals dank voor de tips Henk!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Graag gedaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu