Binnen caviahok, welk hout te gebruiken

Deewee75

 • #1
Voor een nieuw te maken cavia binnenhok ben ik opzoek naar het beste hout dat ik kan gebruiken.

De maten van het hok zijn: 170 x 100 x 50 (H x B x D)

Bij de bouwmarkt heb ik gekeken naar het assortiment en kwam tot het gebruik van MDF (12 of 18mm) of meubelpanelen.
Voordeel van deze meubelpanelen zijn dat deze gelakt zijn alleen vraag ik mij af of dit wel sterk genoeg is.
Als je een keer hard tegen een meubelpaneel stoot dan ligt er al snel een hoek af.

Heeft iemand nog een idee wat voor type hout het best kan worden gebruikt voor een dergelijk hok?
 

M@rk

 • #2
Nadeel van allebei is dat ze niet tegen water kunnen. Dus schoonmaken is er niet bij, Ik heb ooit een hok gebouwd met trespa en aluminium profielen.

M@rk
 

Deewee75

 • #3
Voor een konijnen buitenhok hebben we al eens eerder trespa gebruikt. Nadeel zijn alleen de kosten :shock: Trespa is niet voordelig.

De kast komt in de huiskamer te staan en heeft meerdere "verdiepingen".
Ik wil er dan ook iets moois van maken.
 

Droid

 • #4
Ik heb voor onze chinchilla's een hok gebouwd gemaakt van witte meubelplaat. Alle randen heb ik afgewerkt met een aluminium strip / hoek zodat ze de hoeken er niet af kunnen vreten.

Het hout is glad en makkelijk schoon te houden.
 

Swblom

 • #5
Betonplex? en dan eventueel aan de buitenkant bekleden met iets anders (dun multiplex) zodat je het kunt schilderen.

MDF zou ik zeker nooit doen en als je met meubelpanelen geplastificeerd spaanplaat bedoelt zou ik dat ook niet doen. Mij lijkt de kans op vochtschade veel te groot. Zonde van al het werk.

Succes
 

Fiesiekus

 • #6
Betonplex is prima, maar als vloer wel glad. Sommige beestjes glijden daar heel veel op uit; dus dan moet je het eerst opruwen.
 

Droid

 • #7
Swblom schreef:
als je met meubelpanelen geplastificeerd spaanplaat bedoelt zou ik dat ook niet doen. Mij lijkt de kans op vochtschade veel te groot. Zonde van al het werk.
Hoe bedoel je vochtschade? Het is toch een binnenhok... in de woonkamer of iets. Of bedoel je urine van de beesten? Door dat het geplastificeerd is blijft het er juist op liggen. Kopse kanten afwerken en voila.

Betonplex is nogal donker van kleur en duur qua prijs... (in verhouding dan).
 

Swblom

 • #8
Ik dacht bij vocht meer aan een sopje om de boel af en toe eens goed schoon te maken.

En betonplex is ook in een ruwe variant te krijgen.

Maar als je de kopse kanten van spaanplaat goed waterdicht kan afwerken zou dat ook een optie kunnen zijn. Maar misschien ook glad?
 

Droid

 • #9
Met een vochtige (dus niet nat) krijg je de boel ook wel schoon.

Ik heb de kopse kanten afgewerkt me een alu strip. Het hok staat er nu 1,5 jaar en nog geen problemen ondervonden.
 

Gekske

 • #10
Ik heb een keer een bak gemaakt van perspex, deze platen zijn niet zo duur en redelijk makkelijk te lijmen en snijden/zagen, plastic hoekjes kopen en daarmee de gewenste vorm maken. Ook al eens een aquarium omgebouwd en daar een lade ingemaakt. De lade van watervaste multiplex. Cavia's knagen aan veel (en dat moet ook om de tanden kort te houden) mdf is giftig net als het met plastic bekleede spaanplaat of geverfde platen. Maar het ligt er ook aan hoe lang je van je cavia's wil genieten... Had je al nagedacht hoe je de zichtzijde wilde inrichten? Ofwel wil je gaas gebruiken of heb je nog een kooi die je ombouwt?

Vuren hout is stukken minder giftig en niet eens zo duur maar wel weer moeilijk afneembaar. watervaste multiplex plaat is ook goed verkrijgbaar en betaalbaar
 

Sjaan Smit

 • #11
Je hebt ook betonplex met een motiefje,das niet zo glad maar ook niet goedkoop.....
 

Droid

 • #12
@Gekske:
Chinchilla's knagen ook aan alles. Deze leven nu al 1,5jaar in het zelfde hok en nog steeds springlevend.

Daarvoor heeft mn vriendin een chinchilla 7,5 jaar lang in zo'n zelfde hok gehad. Geen probleem dus.
 

Cornelis

 • #13
Ik heb een BUITEN hok voor een konijn van MDF en vurenhout. De buitenkant geschildert, binnenkant gewoon onbehandeld. Het dak met flinke overstekken gemaakt en dan van boven ingesmeerd met een soort teerspul uit een pot van de bouwmarkt. Eerst heeft hij een paar jaar in de regen gestaan, nu staat hij onder een afdak. Wordt regelmatig schoongemaakt met een sopje. De bodem is nu een beetje hobbelig, maar hij staat er verder best nog strak bij. Het was ooit als noodhok bedoeld, maar weigert kapot te gaan.

Dus je binnenhok voor je Cavia zou ik zonder twijfelen gewoon van MDF maken.
 

Jvsteenb

 • #14
Betonplex is prima geschikt. Dat het glad is maakt voor de cavia niet uit, want die loopt daar niet op als het goed is. De phenol-laag laat zich goed schoonmaken, en met name wanneer je een beertje hebt is dat best belangrijk.
Zaagranden afwerken met randsealer, evt binnenrandjes zo dun mogelijk afwerken met een siliconenkit voor aquariumgebruik - die bevat zo weinig mogelijk giftige bestanddelen.
Het is een goed idee om er een losse ( kunststof ) bak in te maken ( of het hok pas te maken om een kuststof bak heen ) waar je een bodem in strooit van stro, liefst met zaagsel eronder.
Als je een trapje o.i.d. maakt van onbehandeld hout ( vuren is prima ) kan de cavia knagen als 'ie daar behoefte aan heeft.
Een flinke pluk droog hooi erbij geeft de cavia de mogelijkheid om zich lekker in te graven, zonder dat je strooisellaag direct wordt weggegraven.

Succes,

vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu