Bij indraaien paumelle scharnierstuk barst deur!!

Veronika

  • #1
Wij hebben nieuwe deuren gekocht voor ons huis. Deze zijn geleverd incl paumelleboring. Echter, bij het indraaien van het paumelle-deur-stuk begon de deur bij het voorgeboorde gat te barsten.

Volgens mij is de boring niet gelijk aan wat nodig zou zijn voor onze scharnieren?

We hebben nu stalen (denk ik) kozijnen met de volgende scharnieren:

(het scharnierdeel is uit de oude deur gedraaid om deze in de nieuwe deur te kunnen draaien.)

Volgens mij zijn de gaten dus niet gelijk (ze zitten wel even hoog), hier is nl het gat in de oude deur (zit zichtbaar meer naar de "binnenkant" van de deur en is iets groter, nl 7 ipv 6 mm (maar dat kan ook komen doordat hier al een dikke pin in heeft gezeten)):


En hier is het gat van de nieuwe deur (is kleiner, nl 6 mm, en zit zichtbaar meer tegen de buitenkant van de deur aan, en is daar dan ook gaan barsten:


Het gat waar we een scharnierdeel hebben geprobeerd in te draaien, met barstjes en een bult aan de buitenzijde van de deur:



Navraag bij de winkel en bij een andere winkel levert verschillende info op:
variant a- er zouden paumelles zijn voor houten kozijnen, daarvoor is onze nieuwe deur voorgeboord, en hiervan zijn idd de pinnen met schroefdraad dunner. Advies is dan om het gat maar iets uit te boren, zodat onze dikkere scharnierdelen erin kunnen. Dit advies zie ik niet zitten, het zit al zo dicht tegen de buitenzijde van de deur aan! En een te groot, ietsje scheef of uitgebroken scharniergat levert natuurlijk een onbruikbare deur op!

variant b- er zijn weliswaar verschillende paumelles voor houten of stalen kozijnen, maar je zou het deurdeel probleemloos in de deur moeten kunnen draaien. Ter illustratie draait de verkoper ons deurdeel met "dikke" pin/schroefdraad her en der in een deur en geen enkele gaat uitbarsten.

Mijn vraag nu:
- zijn de gaten in onze nieuwe deuren niet goed, nl te dicht tegen de rand geboord?
- zijn er scharnierdelen met dunnere schroefdraad/pin verkrijgbaar, die wel op ons kozijndeel passen?
- bestaat er een verlooppin (zie onder), om in de nieuwe deuren een scharnierdeel met dunnere pin/schroefdraad te kunnen draaien, en deze aldus wel op ons kozijndeel te kunnen laten aansluiten?
- of stellen jullie voor om maar handmatig de gaten in de deuren toch iets te vergroten, maar dan wel heel voorzichtig en alleen aan de "binnenzijde" van de deur ... :roll:
- of, toch gewoon indraaien maar er ondertussen een lijmtang opzetten zodat het gat niet barst...

@ verlooppin: Ik heb ook bij een winkel de paumelle scharnieren voor houten kozijnen gezien. Idd oogt voor mij het deurdeel daarvan (de pin) slanker en de schroefdraad ook nog eens ietsje "grover". Deze stukken zouden echter niet op onze kozijnstukken passen, al is het maar omdat de draaipin bij ons aan het deurdeel zit, en bij de hout-scharnieren aan het kozijndeel. Met een verlooppin die in beide onderdelen zou passen zou het misschien wel kunnen...

Thx voor de reacties!
 

Veronika

  • #2
Niemand?

Ik vind bij instructies voor inboren paumelles overal dat je een gat van 6mm moet boren, nergens dat er een verschillend gat nodig zou zijn voor verschillende types paumelles.

Zijn onze gaten dan toch gewoon verkeerd voorgeboord, nl te dicht tegen de rand?
 

Rob smeets

  • #3
Ik dacht dat de gaten altijd wat schuin naar binnen geboord zijn maar bij deze deuren blijkbaar niet.
De gaten 1 mm opboren betekent dat het gat rondom een halve mm groter wordt dus echt veel dichter op de buitenkant van de opdek kom je niet te zitten. Let er wel op met boren dat de boor niet naar binnen "vreet"omdat het gat al zo groot is.Dan heb je hetzelfde probleem als met de scharnieren. Dus vol toeren en rustig invoeren.
 

Veronika

  • #4
Ze worden idd wat schuin naar binnen geboord, en schuin omhoog geloof ik ook.

Maar gezien de instructies overal om gaten van 6mm te maken voor paumelles - en dat zijn ze wel - ben ik niet van plan om ze verder uit te boren voorlopig. Ook gezien de risico's die jij ziet, en het feit dat het redelijk zware deuren zijn, dus risico van "lubberen" van gat is alleen maar groter en dan zijn we nog verder van huis.

Ik vermoed dat we gaan voor toch indraaien, maar voorzien van lijmklem om barsten te voorkomen.
En de reactie van de leverancier even afwachten, zeker als zij ook zeggen dat deze scharnieren gewoon ingedraaid moeten kunnen worden. Ik vermoed toch wel dat de gaten toch iets te dicht op de buitenzijde zitten, maar weet niet of dat verder een probleem oplevert.
 

Veronika

  • #5
Tot slot:
De leverancier zwijgt in alle talen over de plaatsing van het gat en suggereert toch iets uitboren. Ze boden overigens wel aan om de deuren terug te nemen in geval we er echt geen vertrouwen in hadden.

De kluswinkel steunt ons echter in het idee dat het overblijvende zijwandje erg dun is, en heeft hierover per mail ook eea verklaard voor als het op de langere termijn toch fout zou gaan.
Bijzonder prettig contact trouwens, de firma met de G en dan nog 4 letters.

We hebben ondertussen mbv het plaatsen van een lijmklem direct naast de gaten, toch de oude paumelles in de gaten gekregen zonder verdere schade - en zonder al te veel kracht te hoeven zetten trouwens. Bevestigt mijn idee dat de gaten op zich wijd genoeg zijn, maar de plaatsing net niet zuiver is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu