Bewo zaagmachine werkt niet meer

tomvdrunen

  • #1
ik heb een bewo zaagmachine (met vloeistof pomp) deze heb ik 2e hands gekocht, ik miste alleen een moer voor het zaagblad, deze heb ik inmiddels en nu wilde ik hem testen maar nu werkt hij niet meer (terwijl hij ongeveer 4 maanden geleden wel gewoon werkte)
het is een 380v machine dus ik weet en durf niet goed te testen.
er zit 1 elektriciteitskast achter de machine
er zit 1 elektriciteitskast boven op de machine (voor de bedieningshendel)

zit er nog een zekering op de machine?
achter op de machine zit een soort wit kastje met een druk knopje, als ik deze induw dan begint de vloeistofpomp wel te werken, de zaag helaas niet.
is er iemand die hier meer verstand van heeft en weet waar ik kan zoeken (zekering, hoofdschakelaar, zie ik iets over het hoofd?)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Op alle 3 fases stroom?
Heeft deze gelopen op de huidige aansluiting en kabel?
Kan deze beveiligd zijn tegen verkeerd om draaien?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Gaan meten vanaf de voedingskabel... ook draaiveld controleren inderdaad
 

tomvdrunen

  • #4
nee hij heeft niet bij mij thuis gelopen (bij de vorige eigenaar) maar ik gebruik mijn krachtstroom aansluiting ook voor mijn jacuzzi en die werkt wel gewoon (de kabel is niet vervangen en de pomp werkt wel als ik een knopje achter de elektra induw (lijkt op iets van een zekering) dus het kan geen kabelbreuk zijn, ik ga proberen een foto toe te voegen)
 

tomvdrunen

  • #5
ik heb geen verstand van 380v kan ik dat ook gewoon veilig meten? met mijn spanningsmeter durfde ik het niet aangezien deze niet voor 380v is (ik kan nog kijken hoe mijn multimeter afgezekert is, misschien kan die wel tot 400v
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

tomvdrunen

  • #6
als ik maar op 2 fases stroom heb kan het dan zo zijn dat de pomp wel werkt maar de zaag niet? Als ik dit pinnetje Induw gaat de pomp wel draaien

IMG_20210520_230755477.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Krachtstroom werkt met 3 fasen die 120 graden ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Voor een elektromotor is het belangrijk dat deze fasen allen en op de juiste volgorde zijn aangesloten anders loopt de motor niet of verkeerd om.

Dat de machine bij iemand anders dus wel goed werkte en dat jouw jacuzzi wel werkt, zegt nog steeds niet veel dus.

Je moet even een meter hebben die 400V kan meten, dan kun je in ieder geval nagaan tot waar je nog spanning hebt op de 3 fasen.

Met een luxere 2polige meter kun je het draaiveld (volgorde van de fasen) meten. Maar dit kun je ook proefondervindelijk vaststellen. Loopt de motor verkeerd om dan 2 fasen wisselen.

Met maar 2 werkende fasen zal het niet werken inderdaad en dat pompje loopt inderdaad wel gewoon. Die zit apart opgenomen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Meet ook tussen de fase en de nul, dan moet je 230 volt meten. Tussen de fases onderling 400 volt.
Zonder nul blijft het relais niet hangen. Maar omdat het pompje draait heb je zeer waarschijnlijk wel een nul.
 

tomvdrunen

  • #9
dan denk ik inderdaad dat ik op 1 fase stroom mis, verkeerd om verwacht ik niet (de zaag doet namelijk helemaal niets, hij maakt geen geluid of aanstalte om iets te doen, verkeerd om draaien doet hij ook niet, ik ga eens kijken hoe ver mijn multimeter komt, of navragen of iemand met meer verstand mee kan kijken. bedankt voor de tips.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu