Bewerken eiken kolom kopshout

RFA

 • #1
Goedendag,

Voor een overkapping heb ik verstelbare paaldragers met een draadeind (lengte 250+diam. 24) op het oog. Hierop komt dan een douglas of eiken kolom van 175x175x2200.
Er moet hiervoor een gat in het kopse hout worden geboord van ca. 40/45 x 230 zodat de draadeind ietwat ruimte heeft om de palen te stellen. Vervolgens wordt er een metalen plaat (100x100x6) aan de onderkant van de kolom geschroefd (4 st. M10x120), zodat de kolom middels een moer onder de bodemplaat nog in hoogte is te verstellen

Ik dacht dit gat te boren met verlengbare speedboor of Forstnerboor en dan de boor zelf waterpas te geleiden tussen lijmklemmen gedraaid op de balk. Boorkolom gaat niet lukken met een horinzontaal gat.
Ik zie op internet geen lange speedboren met diameter 40 uit een stuk, wel kleine tot 150mm en een los verlengstuk van 300mm. Ook ben ik een eenvoudige boormachine standaard tegengekomen die 90 grd kan draaien.

1. Is deze klus in kopshout eenvoudig zelf te doen met bijv een (verlengbare) speedboor of (verlengbare) Forstnerboor en boormachine ca 700 W, Ervan uitgaande dat je de boor waterpas doorvoert?
2. Zijn er alternatieven, naast het over te laten aan een houthandel?
3. Hoe veel mm moet je tenminste van de rand van de houten kolom blijven met je houtdraadschroeven voor het vastzetten van de metalen bodemplaat aan de kolom?

Tot slot: Zijn fijn bezaagde eiken kolommen eenvoudig glad te schaven met een bandschuurmachine?

Ik hoor graag,
Robbert
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik zou die drager gewoon een cm of 10 inkorten.
  ik zie er geen voordeel in om hem en dergelijk groot stuk in het hout te steken
   

  RFA

  • #3
  Bedankt Boertje voor je reactie. Het is een optie die ik zeker onthoud om de boren niet te hoeven verlengen.

  Graag hoor ik nog reacties of het gat boren in kops hout mogelijk is, de juiste boorkeuze, boorgat/randafstand e.d.

  RFA
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu