Bewegingssensor aansluiten op buitenverlichting

youriclaessens

 • #1
Goedemiddag,

Onze buitenverlichting (rond de 20 lampen in de muur voor de oprit) werken op een timer, die is gemonteerd in de meterkast. Nu wil ik dit laten vervangen met 2 losse bewegingsmelders. Aan elke kant van de oprit een bewegingssensor, waardoor het licht altijd aan gaat mocht het nodig zijn.
Nu kom ik niet wijs uit alle opties. Welke bewegingssensors zijn hier voor geschikt? En moeten deze dan aangesloten worden op de meterkast? Bestaan er ook draadloze varianten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  Specialist Elektra
  • #2
  Er zijn heel veel bewegingsmelders hiervoor geschikt. Let even op het volgende:
  - Dat ze geschikt zijn voor buiten
  - Dat er ook een lichtsensor op zit (overdag hoeven ze het niet te doen lijkt me). Of wil je de tijdklok ook nog laten zitten?
  - Dat ze geschikt zijn voor het vermogen van de lampen. 20 lampen zijn er nogal wat.
  - Dat ze schakelen met een relais, geen elektronische schakeling met een triac ofzo. Die laatste melders mag je vaak niet parallel zetten. De meeste melders geschikt voor een hoger vermogen gebruiken sowiewo een relais.
  - Ipv 2 standaard melders parallel zou je ook nog een master en slave melder kunnen kiezen zoals diverse merken die verkopen. Dat heeft een paar kleine voordelen (zoals: je hoeft de instellingen maar op 1 plek te maken). Kost mogelijk wel meer dan de goedkoopste melder uit de bouwmarkt.

  Afhankelijk van hoe de bekabeling ligt, zul je waarschijnlijk een kabel van de melders naar de plek waar het nu wordt geschakeld moeten brengen ja (dus de meterkast). Wellicht is er een 4 of 5 aderige kabel naar buiten gebracht met daarin zowel continue spanning als de schakelader voor de verlichting, dan zou je daar ergens kunnen aftakken naar de melders. Of misschien kun je een kabel onderbreken tussen de meterkast en de eerste lamp. Maar dat is op afstand natuurlijk niet te zien.

  Zitten er ergens bereikbare verbindingen buiten (kabeldozen)? Of zijn de verbindingen mogelijk gemaakt in de verlichtingsarmaturen zelf?

  Je kunt dit uiteraard ook draadloos oplossen, met 2 draadloze melders en dan de ontvanger inbouwen op de plek waar nu de tijdschakelklok zit. Je levert dan wel in op betrouwbaarheid. Batterijen doen het ook niet zo geweldig in de (vries)kou buiten dus hou er rekening mee dat je die wellicht vaak staat te vervangen.
   

  youriclaessens

  • #3
  Bedankt voor je reactie Xander!
  De sensor moet inderdaad geschikt zijn voor buiten en er moet een lichtsensor op zitten. Goede tip, ik dacht dat dit standaard was.
  Ik woon in portugal, dus qua temperatuur valt het wel mee.Draadloos ziet er het makkelijkst uit. Ik kan wel ontvangers vinden, maar geen idee wat ik dan in de meterkast moet laten inbouwen? Heb jij een productlink ergens voor mij ?
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #4
  We mogen hier volgens de forumregels geen specifieke producten of merken aanbevelen.

  Als je zelf al iets gevonden hebt en twijfelt of je het kunt toepassen dan kun je daar eventueel wel een gerichte vraag over stellen?
   

  youriclaessens

  • #5
  Ok duidelijk.
  Ik heb de KlikAanKlikUit ACM-3500 gezien die volgens mij in de meterkast kan. En dan van hetzelfde merk twee draadloze ontvangers, die ik kan neerzetten bij elke ingang.
  Maar heb geen idee of de ACM-3500 direct in de meterkast geïnstalleerd kan worden. Of dat er misschien betere opties zijn.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #6
  Die ACM-3500 heeft 3 uitgangskanalen, dat heb je toch niet nodig? Daarnaast betreft het een elektronische schakeling die niet met alle soorten lampen werkt:
  Dit product is niet geschikt voor het schakelen van TL of PL verlichting met externe starter.
  Ik heb natuurlijk geen idee wat voor lampen je hebt en of dat een probleem is.

  Ik zou liever de ACM-2000 kiezen, gewoon 1 kanaal en geschikt voor alle soorten belasting. Natuurlijk wel even opletten dat je niet over het maximum vermogen van 2000W heen gaat, maar jouw 20 lampen zijn vast geen 100W per stuk?

  Een dergelijke module is niet bedoeld om in de groepenkast in te bouwen, dan zou je eigenlijk iets moeten hebben voor op DIN-rail. Technisch gezien kun je zo'n klikaanklikuit ontvanger wel in de groepenkast plaatsen, maar netjes is het niet, als zoiets "los" in de groepenkast rondzwerft. Ik zou er dan liever voor kiezen om een lasdoos naast de groepenkast tegen de muur te schroeven met de ontvanger daar in. Dan houd je het netjes en overzichtelijk. Plus je kunt eenvoudig bij de module komen om deze met de melders te koppelen etc. ook al ben je niet vertrouwd met werkzaamheden in de groepenkast.

  Als je het spul wilt laten inbouwen / aansluiten gaat de vakman ongetwijfeld een nette oplossing voor je kunnen maken.
   

  youriclaessens

  • #7
  Bedankt voor je reactie, dan is de ACM-2000 inderdaad een betere optie. Het is voor mijn huis in Portugal, de Electricien van het huis is niet zo heel erg vakkundig ;) Daarom wil ik het onderzoek voor hem doen, en dat hij zo makkelijk als mogelijk het kan aansluiten. En het enige wat ik weet, is dat hij een timer heeft ingebouwd in de meterkast nu. Dus vandaar dat ik dacht dat via de meterkast het best is.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #8
  Ik zou voor die ACM2000 gaan en die buiten de groepenkast houden.

  Dus een lasdoos / kabeldoos ergens in de meterkast schroeven (natuurlijk wel 1 kiezen waar de module in past), met een stukje buis met de nodige draad (VD bruin, blauw en zwart) van de kabeldoos naar de groepenkast en daar de boel aansluiten i.p.v. de klok.
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu