Bewegingsmelder i.c.m. schakelaar

Yves1970

  • #1
Kan iemand me helpen?
Ik wil een lamp aansluiten met een bewegingsmelder EN een gewone schakelaar.
Uitgeschakeld. De stroom loopt via de bewegingsmelder naar de lamp
Ingeschakeld. De lamp brandt continue.
Ik heb een tekening gemaakt, van hoe het in elkaar zou moeten zitten, maar ik ben geen expert. Zou iemand eens kijken of ik het zo goed doe?
Alvast bedankt,
Yves
 

Lichtpunt

  • #2
Gebruik een wisselschakelaar,
op wisselcontact 1 draad via sensor naar lamp
op wisselcontact 2 draad rechtsstreeks naar lamp
op p contact de voeding
 

Yves1970

  • #3
Bedankt voor je reactie, Lichtpunt.
Ik heb hier 2 schakelaars liggen die ik kan gebruiken. Ik heb er 1 met 1 schakel en 1 met 2 schakels.
Die met 1 schakel heeft de aanvoer (bruin) op L en 2 contactpunten op A1 en A2.
Die met 2 schakels heeft de aanvoer (bruin) op L en 2 contactpunten op A1 en B1.
Ik kies dan voor de dubbele schakelaar en laat 1 lijn lopen via de beweginsmelder naar de lamp en 1 lijn direct naar de lamp. Op de tekening zou de zwarte draad vop de schakelaar vertrekken van B1. Begrijp ik je zo goed?
 

Confidence

  • #4
Persoonlijk zou ik het schakelcontact van de schakelaar en de bewegingsmelder aan elkaar verbinden scheelt weer een draad die je moet trekken. En het voegd ook niks toe om de bewegingssensor via de schakelaar te laten lopen.

 

System7

  • #5
Dan moet je wel heel zeker weten dat de uitgang van de lichtsensor daar tegen kan. Bij gesloten schakelaar sluit je nl. de uitgang kort met de fase. Als de lichtsensor intern een relais heeft zal dit geen probleem zijn maar wellicht wel bij actieve componenten.

Ik zou zelf een wisselschakelaar nemen met het p-contact aan de lamp, op de ene kant de fase en op de andere de uitgang van de lichtsensor.
 

Lichtpunt

  • #6
Die met 2 schakels heeft de aanvoer (bruin) op L en 2 contactpunten op A1 en B1.
Dit lijkt mij een wissel/wissel schakelaar, en is onnodig maar wel te gebruiken als deze al in je bezit is.

scheelt weer een draad die je moet trekken.
Je blijft twee schakeldraden houden, toch.
 

Confidence

  • #7
Naar de centraal doos hoef je vanaf de schakelaar nog maar ée'n schakel draad te trekken deze las je in de centraaldoos samen met de schakeldraaf van bewegingsmelder en vervolgens naar de lamp
 

Yves1970

  • #8
Ik heb een bijgewerkte tekening. Klopt het nu of doe ik nog steeds iets fout. @Confidence. Mijn centraaldoos staat niet op de tekening. Die zit a.h.w. onder de schakelaar. De tekening begint onderaan met 1 3 adrerige kabel vanaf de lasdoos.
Ik heb trouwens een misverstand veroorzaakt. De tekening was echt getekend zoals mijn kabels er uit zien. Ik misbruikte een bruine kabel als schakeldraad. Sorry als ik voor verwarring gezorgd heb. Ik heb IN de schakelaar trouwens ook het plaatje overgenomen zoals het er echt opstaat. Ik begrijp hieruit dat ik kan schakelen van A1 naar A2. Op het blaatje dat bij de schakelaar zit, zie ik ze ook met 2 van deze schakelaars een hotelschakeling maken. Dan komt bruin aan op L en vertekken er vanaf A1 en A2 2 zwarte draden. @Lichtpunt. Dan is het een wisselschakelaar? Klopt dat?

Ik bedenk me nog iets. Als de stroom via A2 komt, komt hij uit in de lasklem in de rechterbovenhoek. Dan kan de stroom dan doorlopen naar L uit van de bewegingsmelder? Kan dat kwaad of zeg ik nu rare dingen?


 

Yves1970

  • #9
@System 7.
Nu snap ik je. Jij hebt het ook over het teruglopen van de stroom, he?.
Jouw oplossing even vertaald voor mijn eigen begrip:

Bruin splitsen voor de schakelaar
1 bruine op A2
1 bruine op bruin van de bewegingsmelder (L in)

bruin van de lamp op L
zwart van de bewegingsmelder (L uit) op A1

Heb ik dat goed?
 

System7

  • #10
Klopt, alleen 'bruin van de lamp' moet eigenlijk een zwarte zijn want het is een schakeldraad. Kun je met zwarte tape doen.
 

Yves1970

  • #11
@System7
Ik heb hem nog eens bijgewerkt. Klopt ie zo?
Tussen de T-doos en de schakelaar heb ik dus een 5 aderige kabel nodig. Klopt dat? Moet ik daar nog bepaalde kleuren respecteren?
TnX iedereen.

 

System7

  • #12
Zo zou ik het aansluiten, maar wellicht kan een van de experts er nog iets over zeggen.

Edit: ik schreef onderstaand verhaal uitgaande van bedrading in buizen. Begrijp nu dat je kabel wil gaan gebruiken. Sorry :oops: Als je kabel gebruikt en de kleuren van de aders kloppen niet met jouw toepassing dan kun je ze met gekleurd tape (te koop in elke bouwmarkt) van de juiste kleur voorzien; ik meen me te herinneren dat je het uiteinde over minimaal 10 cm moet afplakken met de correcte kleur.

Wat me niet helemaal duidelijk is is wat je met die aarddraden bij de schakelaar wil doen; het lijkt alsof je het chassis van de schakelaar wil gebruiken als "geleider" of iets dergelijks. Waarom laat je niet gewoon 1 aarddraad in één keer naar de lamp lopen zonder onderbrekingen? Als je in de lasdoos een lus in deze draad legt heb je voor evt. toekomstige uitbreidingen voldoende lengte om er een lasklem tussen te zetten. De aardleiding naar de bewegingssensor is zo te zien zinloos.

Ook de schakeldraad en de fasedraad van de sensor hoef je niet met een lasklem te onderbreken, gewoon lussen leggen in de lasdoos zodat je er eventueel later nog een lasklem tussen kan zetten. Anders zul je best wel moeten proppen om zoveel draden en lasklemmen in een lasdoos weg te werken...

Overigens zou je bedrading nog simpeler worden als je de wisselschakelaar tussen de bewegingsssensor en de lasdoos zou kunnen plaatsen maar wellicht is dat niet mogelijk in jouw situatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu