Bevoegdheid om huisinstallatie te wijzigen

DerBart

  • #1
Beste mensen,

Ik overweeg een klusbedrijf te beginnen en verwacht ook klussen die te maken hebben met de elektrische installatie: een lamp ophangen, een stopcontact verplaatsen, een extra stopcontact aanbrengen, een kook- of wasgroep installeren. Wat mag nou wel en niet zonder afgeronde opleiding in de elektrotechniek? Mag alles na de hoofdzekering aangepast worden zolang ik de NEN1010 volg? Of is het niet zo makkelijk? Ik heb niet de papieren maar ben ook geen beginner meer op dit gebied.

Ik kijk uit naar jullie antwoord.

Groeten,

Bart
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Iedereen mag dat tegenwoordig doen, de eigenaar is altijd verantwoordelijk.
Zelfs of je wilt voldoen aan de nen of niet mag je zelf bepalen. pas als er problemen ontstaan moet je bewijzen dat het minstens voldeed aan de nen1010.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Als je beroepsmatig gaat werken aan elektrische installaties, is het niet zo dat de verantwoording bij de eigenaar blijft. Mocht je fouten maken, dan kan de klant je daarvoor aansprakelijk stellen.

Voor dit soort risico's ben je haats verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In de voorwaarden zal dan worden opgenomen voor welke werkzaamheden er dekking wordt verleend.

Het is de vraag of je werkzaamheden op een vakgebied waar je geen papieren voor hebt kunt verzekeren. Zonder verzekering werken is eigenlijk niet verantwoord.
 

DerBart

  • #4
Beste Headhunter en Mn22,

Bedankt voor jullie reacties. Voor de duidelijkheid: ik wil niet bijbeunen maar echt een goede elektrovakman zijn. Zou ik sterker staan met een NEN 3140VP-certificaat? Ben tenminste hard aan het leren ervoor. VCA heb ik al.

Groeten,

Bart
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Koop de nen1010 +npr.
Schaf de meetapparatuur aan genoemd in nen1010 deel 6(meting en beproeving).
Doe een opleiding om de nen1010 te kunnen gebruiken+metingen te verrichten.

Vraag je verzekeraar aan welke eisen je volgens hun moet voldoen om verzekerd te zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu