Inductiekookplaat (2F) aansluiten op (3F) huisinstallatie (conform NEN)?

HTS

  • #1
Op dit forum lees ik met regelmaat dat het (laten) plaatsen van een 3F alamat (aardlek+automaat) hiervoor een prima oplossing is. 1F wordt dan niet aangesloten (bijvoorbeeld de F waarop de oven is aangesloten).

Mijn elektricien geeft echter aan dat deze oplossing niet conform NEN zou zijn. 2F aansluiten op een 3F alamat zou kunnen leiden tot 'onbalans'...
Aansluiten middels een 3F aardlek en 2 losse automaten (waarvan de N wordt doorverbonden) zou wel voldoen aan NEN... Maar daarvoor geen ruimte meer in de kast...

Wat is waar?

Daarnaast geeft mijn elektricien ook aan dat er een aansluitblok of een verdeelklemmenset nodig is. De hoofdschakelaar zit vol met twee draden (in een twin adereindhuls): 3 maal richting aardlekschakelaars en richting laadpaal. Ik zie echter nog wel mogelijkheden tweemaal een F en een N 'af te tappen/bij te prikken' bij de ingang van een aardlek (met een twin adereindhuls). Ofwel doorlussen, waarover ik op dit forum lees dat prima kan/ is toegestaan (mits voldoende mm2).

Wat is waar?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
In beide situaties is er een onbalans, je belast immers maar 2 van de 3 fasen. Dat gaat met een dergelijke kookplaat niet anders. Er is niets op tegen om dit op een 3P+N aardlekautomaat aan te sluiten.

Hoe zou jouw elektricien een 3-fasen 5-pits 11kW kookplaat aansluiten? Toch ook op een 3-fasen groep neem ik aan? Moet je dan altijd verplicht alle pitten tegelijkertijd gebruiken? :wink: Wanneer je de grootste pit uitlaat heb je qua belasting precies hetzelfde als in jouw situatie.

Ik zou het wel altijd tot aan de Perilex contactdoos volledig bedraden. Dus ook niet "tweemaal een F aftappen / bijprikken" maar gewoon 3 fasen op de automaat aansluiten. Vervolgens 1 pen in de Perilex stekker niet aansluiten of 1 draad in de kookplaat niet aansluiten / isoleren.

Het is inderdaad mogelijk om door te lussen met dubbele adereindhulzen. Ik zou er dan wel voor kiezen om dit te doen onder de automaat van de laadpaal, in plaats van alle fasen van verschillende plekken uit de kast te plukken. Misschien kun je de automaat voor de laadpaal en de automaat voor de kookplaat zelfs op een kamrail zetten, helemaal mooi.

Verdeelklemmen onderin de kast is natuurlijk wel netter dan blijven doorlussen. Ik kan me heel goed indenken dat de vakman daar voor kiest.

Ik zou ook geen discussie aangaan, wat hoop je te bereiken met een mededeling als "maar op het internet zeggen ze dat..."? Als de vakman liever verdeelklemmen gebruikt, wat maakt jou dat dan uit?

Als je geen goed gevoel hebt bij de vakman, kies dan een andere uit, in plaats van jouw werkwijze aan hem op te dwingen. Denk dat je daar uiteindelijk allebei niet blij van wordt...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het roepen dat het niet mag volgens NEN is onzin, hij mag officieel volgens de NEN geen 2 fasen perilex maken in een 3 fasen net.
De NEN geeft NL aan dat je de belasting zoveel mogelijk over de fasen moet verdelen.De NEN stopt bij het stopcontact, dus hij moet 3 fasen naar het stopcontact wat de gebruiker aansluit valt niet onder NEN.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu