Bevestigingsbouten duoblok (reservoir - toiletpot)

Klusrol

  • #1
Het begon bij lekkage van de linkerbout (door corrosie schroefdraad) van mijn duoblok (tussen reservoir en pot) Alle tests gedaan, geen condens etc etc. De boel los gemaakt, en een officieel nieuwe bevestigingsboutenset van het betreffende type besteld. Na montage blijkt nu de linker lekvrij, al valt die onderste moer er niet helemaal "door" maar lekt nu de rechterkant (wel genoeg ruimte). Alle rubbers (grote tussenschijf en bodemklep, officiele typenrs) heb ik maar ook gelijk venieuwd. Maar door het "verse" rubber, lijken nu de bouten van m8x 68,5 eigenlijk iets te kort. Ik durf niet te hard aan te draaien ivm keramiek. De tapse zwarte rubbers van de boutenset in het reservoir (bij de bevestiging vd vlotter) zijn al bijna plat gedraaid, anders haal ik de laatste moer niet onder aan de toiletpot. Ik heb nog wel iets ruimte aan de rechterkant om nog een rubber ringetje (leertje oid) plaatsen tussen de onderzijde van de pot en het meegeleverde messingringetje uit de set. of zou teflontape over de schroefdraad helpen? zoals bij CV. Is wel een ingewikkeld systeem zeg zo'n wc helemaal lekvrij krijgen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Teflon tape niet gebruiken.
Doe om de rubbers even wat vaseline of kranenvet op,dan sluiten de rubbers wat beter af.
En eerst de gaten waar de bouten door gaan, en het gat waar het water door spoelt goed kalkvrij maken.
 

Klusrol

  • #3
Bedankt voor je tips. ik heb het eea wel schoongemaakt maar niet echt met ontkalker. Het is inderdaad een oude wc van 20 a 25 jaar gok ik, nog van vorige bewoner. Adviseer je gewoon van die witte zuurvrije vaseline (heb nog een geel blikje bij de fietsspullen staan). Is dat een kwestie van lekker dik insmeren met de vingers? Ik zal dan vrees ik alles weer open moeten maken. Gaat dit niet ten koste van de tapse zwarte rubbers van de bevestigingsset?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ja kun je gewone zuurvrije vaseline voor gebruiken.
Ook die, die je normaal soms in huis gebruikt, of voor de fiets gebruikt.
En vaseline tast het rubber niet aan.
En goed insmeren.

En ja je zult alles weer even open moeten maken, maar ja dat moet je toch omdat het lekt.
 

Klusrol

  • #5
Bedankt voor de tips. Het was uiteindelijk inderdaad de oplossing. Ik heb alles goed ontkalkt, schoongemaakt en ingesmeerd met zuurvrije vaseline. Nu geen lekkage meer!!! Bij gelijk gebruik van de schoonmaakbeurt en vaseline kan je dat 3 extra vrije zaterdagen opleveren ;) Ik heb nu ook langere bouten gebruikt m8x 80 ipv 68,5 (waren dus te kort). Alleen 1 vraagje nog: deze zijn verzinkt ipv messing kan dat kwaad? De wc ruimte wordt binnen dit jaar grondig aan gepakt en dan gaat deze oude wc eruit. Dus wat corrossie betreft hoeft deze boutverbinding geen jaren mee te gaan. Nogmaals bedankt peter!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als het zink op de bouten niet beschadigd is, gaan die wel een tijdje mee.
Zeker als je binnenkort toch de boel gaat vernieuwen.

En veel succes met de verbouwing.
En je weet nu waar je moet zijn, als je straks nog vragen hebt, of het lukt even niet zoals gewenst.
Scheelt je weer wat vrije uren. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu