Bevestiging verlaagd plafond

System7

  • #1
Hallo,

Ik wil een verlaagd plafond met een kleine bergruimte erboven maken in de voorzolder. Oorspronkelijk had ik het idee om de balken op de gordingen van het dak te laten rusten, maar ik bedacht me laatst dat het wellicht beter is om aan weerszijden een plank aan de muur te bevestigen met slagpluggen en daar stalen ijzers op te schroeven waar de balken in komen te hangen. De overspanning is 2.20 en het geheel wordt aan de onderzijde afgewerkt met gipsplaten.

Vraag: weet iemand o.b.v. ervaring (of berekening?) wat een goed werkbare dikte en onderlinge afstand van de balken is? Er hoeven geen zware spullen op, categorie kerstverlichting, alles bij elkaar max. 100 kg of zo. Op de balkenschuif (waar ik niet veel van begrijp maar ik ben dan ook geen bouwkundige) heb ik ingevoerd:

Functie: Vloer
Steunpunten: 2
Sterkteklasse: C18/C24/C30 (meerdere waarden geprobeerd)
Hart op Hart: 48 cm
Theoretische overspanning: 225 cm

en daar komt altijd een minimale balkdikte van 140 mm uit. Dat is in mijn geval veel te veel, lijkt me? Ik maak het zoldertje bereikbaar via een luik maar hoef er zelf niet op te kunnen lopen (kan ook niet want er is maar plm. 60 cm ruimte...)

Dank alvast!


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is geen verlaagd plafond maar een vloer, dus dan is het verstandig de balken voldoende groot te maken. Dan kan je later ook ipv kerstspullen er bv. boeken kwijt...

En uiteraard verstandig het vloertje niet op de gordingen te laten rusten!
 

System7

  • #3
Dank! Heel eigenwijs van me misschien maar ik zal nog wel even zien of ik daadwerkelijk balken van 140 mm ga gebruiken omdat het primair een verlaagd plafond is en secundair een opbergplaats voor kleine en lichte spullen. Je hebt helemaal gelijk, voor boeken e.d. zouden zulke dikke balken zeker nodig zijn i.v.m. het gewicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu