Afwerking garagemuur voor bevestiging van spullen aan muur

Grondig

  • #1
Beste professionals,

Ik wil mijn garage netjes gaan inrichten en hiervoor wil ik diverse zaken aan de muren ophangen. Denk bijv. aan tuinstoelen, een ladder, lang tuingereedschap, een beugel voor een dakbox, etc. Ik schat dat er al snel minimaal 25 haken (bevestigd met ieder 2 schroeven), dus zo'n 50 boorgaten nodig zijn.

Nu wil ik liever niet zoveel boorgaten in de muur maken omdat dit de muur zo definitief aantast (en als ik later dingen anders wil indelen is dat ook problematisch) en daarnaast is de conditie van het pleisterwerk niet meer zo heel goed. De garagemuur is baksteen met daaroverheen oud pleisterwerk en ik vermoed dat de boorgaten zo nu en dan niet zo netjes zullen worden.

Welke tips kunnen jullie me geven om deze situatie netjes en professioneel op te lossen?

Ik heb zelf zitten denken aan het volgende:
- muur bekleding met wandplaten? Welke nette beplating is er (liefst geen constructieplaat) die ook stevig genoeg is voor mijn doel? Gezien het gewicht van mijn spullen denk ik dat de beplating al snel 15mm dik moet zijn om de haken te kunnen houden.
- bestaat er bijv. een horizontaal railsysteem om haken aan te maken zodat je alleen de rails hoeft te bevestigen? Dit zou latere verandering van indeling ook mogelijk maken.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik heb ook zoiets, maar dan voor mn bezem/ hark/ schep/ verlengsnoer enz.
ik heb ze opgehangen door aan de muur horizontaal een plank/ balk te bevestigen, en deze iets verhoogd op 3 plekken aan de muur gebout.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan denken aan het elementsysteem of aan haaklatten. Ik denk echter niet dat dit minder boorgaten tot gevolg heeft. Alleen dat het makkelijker aan te passen is.

Boren in slecht stucwerk doe je eerst zonder de klopstand. Pas in de steen gaan kloppen. En uiteraard met een scherpe boor.

Als achterplaat het beste 18mm multiplex. Op een rachelwerk zodat schroeven erin iets door kunnen steken.

Is die muur halfsteens of een spouwmuur? Bij een enkele muur is het vocht een aandachtspunt.
 

Grondig

  • #4
@IJkenhout:

Wat is het "elementsysteem" en wat zijn "haaklatten" ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Wij zijn Google niet...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Beide termen zijn inderdaad prima te googelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu