Bevestiging gevraagd: mag XMVK kabel binnen gebruikt worden?

Blbierhaus

  • #1
Volgens mij - mede gebaseerd op mijn speurtocht in dit forum - is het antwoord: JA, (mits deugdelijk vastgezet), maar ik ben aan 't twijfelen gebracht door de installateur van mijn (binnenkort te plaatsen) zonnepanelen die op een vraag van mij antwoordde:

"Ik maak me meer zorgen om de XMvK-kabel. Die is niet goed gekeurd voor huisinstallaties (brandveiligheid). Volgens de voorschriften moet YMvK worden gebruikt."

Voor de duidelijkheid mijn situatie:

Ik heb een extra zekeringautomaat aangelegd in de groepenkast waarop ik vervolgens een 3 x 2,5 mm2 XMvK kabel heb aangesloten voor de binnenkort op zolder te plaatsen omvormer voor de zonnepanelen. De kabel gaat vanuit de groepenkast eerst naar de kruipruimte en van daaruit via een buis naar zolder. Vanuit de groepenkast is de kabel tot de buis onbeschermd (juist omdat voor dit stuk een buis erg lastig is heb ik voor XMvK gekozen ipv volledig buis met VD draad). Totale lengte kabel is 10 meter.

Ik hoop van jullie een bevestiging te kunnen krijgen dat een XMvK kabel geschikt is of anders duidelijkheid hoe het wel zou moeten.
 

Kaajee

  • #2
Is een prima keuze geweest, wees niet bang. YMVK is wellicht iets beter bestand tegen brand, maar dat verschil zullen we niet merken. En als het al gaan branden is het toch al lang te laat; dan brandt er waarschijnlijk al heel veel meer.... :P

En als ie niet goed gekeurd zou zijn voor 'huisinstallaties' waarvoor wordt ie dan gemaakt en verkocht? Zit toch gewoon een keurmerk (EU, KEMA, whatever) op?

Met bundelen van kabels moet je iets voorzichtiger zijn en kun je beter YMVK gebruiken, dit is qua isolatie (en brandbaarheid) dus iets beter, maar daar is in jouw geval ook geen sprake van.

En als een installateur (ook hier :) ) dit soort dingen gaat 'roepen' laat ie dan ook met overtuigend bewijs komen.....welke voorschriften ?
 

Lichtpunt

  • #3
Een xmvk kabel is geschikt voor uw doel binnenshuis.
Het verschil van x en y is het soort mantel.
X is ook dunner in buitendiameter dan Y
Het is een duurderde manier dan buis met draad maar het kan wel sneller werken. U kunt met open bochten (zonder buis) werken.
Maar u dient wel de kabel te beschermen bij muur en plafond (vloer) doorgangen met buis.
 

Kaajee

  • #4
Over die laatste zin zijn we het nog steeds niet eens, voor de rest wel....... :)
 

Blbierhaus

  • #5
Kaajee, Lichtpunt,

Dank jullie wel voor jullie snelle (en voor mij bevestigende) antwoord. Nu de installateur nog overtuigen.... :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu