Bevestiging en afwerking van te vervangen raamdorpel/kozijndorpel

JW26

  • #1
Ik ga komende week aan de slag om een compleet verrotte kozijndorpel te vervangen. Daaronder komt een nieuwe hardstenen raamdorpel, en de steens muur wordt aan de binnenkant geisoleerd dmv een voorzetwand.

Onderstaande tekening beeld uit welke constructie ik in gedachten heb. Er zijn nog twee punten waarvan ik me afvraag of dat constructief de beste oplossing is. De meranti balk waar ik de kozijndorpel op wil laten rusten wil ik vastzetten met hoekankers aan de muur. Is dit een goede oplossing of kan ik de balk beter ondersabelen met mortel en de hoekankers geheel weglaten?

Daarnaast leek het me verstandig de balk waar de kozijndorpel op afsteunt aan de voor/bovenzijde te voorzien van DPC-folie (zie tekening). Is dit aan te raden of compleet overbodig/fout?

Afbeelding2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Bevestigen met hoekankers (tijdelijke ondersteuning / stellen) én ondersabelen. En zorg voor wat ruimte tussen je DPC-folie en de hardstenen dorpel. Het vocht moet ook weg kunnen.
 

JW26

  • #3
Dank voor je antwoord, dat had ik over het hoofd gezien. Ik zal dan ook een paar mm ruimte tussen de hardstenen dorpel en de kozijndorpel laten.

Kan ik een willekeurige ondersabelingsmortel bij de bouwmarkt halen? Wil voorkomen dat de steunbalk alsnog gaat rotten door optrekkend vocht via de mortel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ondersabelingsmortel is krimpvrij, dus dat moet goed komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu