Bevestiging centraaldozen in balkenplafond

System7

  • #1
Binnenkort ga ik elektra in een balkenplafond wegwerken (daar waar dat nu overal met platte buis op het plafond is aangelegd). Daarna wordt het plafond in zijn geheel gestuct.

Maar ook al wordt er gestuct, ik zou de gaten die ik moet maken graag zo klein mogelijk houden. Hoe kan ik de centraaldozen stevig monteren zonder een al te groot gat in het plafond (van onderaf) te moeten maken? De constructie die ik hiervoor tot nu toe heb gezien is een plankje tussen de balken (met stukjes hout op zijn plek gehouden) waarop de centraaldoos weer werd bevestigd, maar als ik dit bij een bestaand plafond wil doen moet ik een behoorlijk groot gat maken om de plank stevig aan de balken vast te kunnen maken.

Iemand andere trucs of ideeën?
 

Tiho

  • #2
Als je het gips ter plekke van die plankjes weghaalt, kun je het later gewoon weer terugschroeven op die plankjes.
 

System7

  • #3
Ik ben bang dat dat niet zo makkelijk zal gaan aangezien het om (oud) gips op riet gaat. Dus een heel stuk eruit halen en later weer terugplaatsen zal waarschijnlijk niet gaan. Ik weet ook niet welke afstand de balken onderling hebben (kan ik nu niet zien) dus wellicht dat ik er ook een heel groot stuk voor zou moeten verwijderen. En een ander punt is dat de centraaldoos aan de achterkant op 't plankje wordt bevestigd m.a.w. het plankje zit niet strak achter 't gips maar in de holle ruimte tussen het gips en de houten vloer erboven.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
En van bovenaf kun je er niet bij?
 

System7

  • #5
Nee helaas, de vloer van de bovenverdieping kan/mag er niet uit. Anders was het een stuk makkelijker (v.w.b. het plaatsen van de centraaldoos dan).
 

Tiho

  • #6
Ik begrijp niet helemaal hoe je de doos vast wilt zetten?

Je kunt ze toch aan de rachels hangen?
 

System7

  • #7
Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt. Wat ik kan doen is van onderaf tussen 2 balken het gips weghalen en de ruimte opvullen met 2 latten waarop ik van tevoren de centraaldoos heb vastgezet. Dan zit de centraaldoos aan beide kanten stevig vast zodat ik 'm niet los trek bij het trekken van draden.

Dit idee (met dat verschil dat de rest van het plafond eromheen er al zit en gewoon blijft zitten.

 

Tiho

  • #8
Precies en aangezien het gestuuct wordt, kun je hier ook gewoon een strook stuucplaat tegen schroeven. Wel wapeninsgaas op de naad zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu