Bevestigen vloerdelen bij een zwevende vloer

Pieter t

  • #1
Ik overweeg voor de verbouwing van een oud huis eerst een basisvloer van underlayment te leggen en daarop wil ik een zwevende plankenvloer leggen.

ik wil op het underlayment eerst een laag akoestische isolatie (xps schuim, of van die groene vezelplaten waar ik de naam niet van ken.) dan de planken vloer.

mijn vraag is, hoe ik er voor zorg dat de planken niet uit elkaar kunnen schuiven, zonder ze vast te spijkeren op het underlayment (wat ze niet zwevend meer maakt).
wellicht regels leggen met bouwvilt eronder, en dan de akoestische isolatie tussen de regels leggen, en dan met korte spijkers de planken op de regels spijkeren?

ik ben benieuwd of dit én stevig is én een goed akoestische isolatie geeft
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U kunt langs de randen parketveren gebruiken, die houden behoudens extreme omstandigheden alles netjes op hun plaats.
 

Pieter t

  • #3
Waarschijnlijk gaan we de vloeren kitten op de naden en dan dekkend verven. zullen parket veren ook voorkomen dat er scheuren ontstaan?

ook een optie: houtlijm in de veer-en-groef doen. is dat goed mogelijk, iemand ervaring mee? ook mbt uitzetten van het hout enz.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hout werkt altijd, dat zal kit of lijm niet tegen kunnen houden, het resultaat is overal scheurtjes op de naden.
Een zwevende houten vloer moet eigenlijk los gelegd worden, dat is ook de charme van zo'n vloer.

Een alternatief is lamelparket, dat is strak te leggen en werkt niet op de naden.
 

Nico 007

  • #5
Beste Pieter T.

Wat is de reden dat je een akoestisch goed isolerende vloer wil hebben. Ga je muziek maken of is het om overlast te voorkomen op de onderliggende etage?
Als je namelijk een perfect isolerende zwevende houtenvloer wilt hebben heb ik een goed idee voor je. Heb ik in mijn huis toegepast en werkt perfect tegen contact en luchtgeluid. Heb als vloerdelen daaarna de originele oude houten vloer gebruikt. (zonder contact met ondervloer geschroefd ) wacht ff op je reaktie.
 

Pieter t

  • #6
Het is niet zozeer dat we extreem geluidsoverlast verwachten, maar we gaan met meerdere mensen in een klein oud huis wonen. we willen daarom goede geluidsisolatie. zo moet iemand op de eerste verdieping geen last hebben van muziek vanuit de beneden woonkamer.

welk systeem heb je toegepast dan?
 

Nico 007

  • #7
Ik woon zelf in een huis uit 1890. Probleem bij oude huizen is vaak dat tussen plafond en bovenliggende vloer alleen maar een grote holle ruimte zit die begrensd wordt door lange houten steunbalken die van zijmuur tot zijmuur lopen. Dit werkt als de klankkast van een gitaar dus is het belangrijk om je contactgeluid te minimaliseren dmv een zwevende vloer,
Als isolatie eis stelt men een isolatie van 10 db.
De vloer die ik heb gelegd heeft een isolatie van 30 db! Kan nu lekker piano spelen en muziek flink open zetten.
Ik heb dit als volgt gedaan. Originele oude planken er uit gehaald. Daarna op de vloerbalken een laag underlayment gelegd. daarna een laag iso-ver geluidsisolatieplaten gelegd (verkrijgbaar in de plaatselijke bouwmarkt met de G en de P. Deze platen worden in geluidsstudios gebruikt en bestaan uit geperste groene platen met gekleurde rubberachtige stukjes er in.)
Dit iso-ver bestaat uit platen en hardere smalle stroken met een kern van metaal. Deze harde smalle stroken leg je op het underlayment op de plek waar de balken in de breedterichting van het huis lopen. (als je het underlayment op de originele houtenvloer legt zitten de balken dus waar de vloer gespijkerd is )
Tussen deze smalle stroken vul je het op met de grote platen uit de verpakking. Vervolgens kan je de vloerdelen vastschroeven op de plaats van de smalle stroken. Als je devloer niet wil schroeven moet je de bovenlaag van de smalle stroken tot op de metalen kern wegsnijden met een stanleymes en opvullen met stroken multiplex (had ik op 5 cm breed laten zagen bij de houthandel )
Daarna kan je de vloer op deze tengels vastspijkeren in de mes en groef.
Ik heb deze laatste methode gedaan. De vloerdelen die je gebruikt moeten wel lang zijn en niet te dun. De vloerdelen moeten ook met kop en staart eindigen op een smalle strook.
Belangrijk is verder dat je de plint vastspijkerd aan de muur en niet aan de vloer. Aan de onderzijde van de plint heb ik witte tochtstrip geplakt in de dikte van de plint.
Hiermee vang je twee vliegen in één klap; De vloer kan gedurende het jaar rustig krimpen en uitzetten onder de plint door (1 cm ruimte laten tussen de wand en de vloerdelen ) en er treed geen wand op vloercontact op.
Probeerde wat fotos erbij te doen maar dat lukt niet echt. (hoe krijg ik de fotos vanuit mijn bestanden op de site na het drukken op úploaden'? )
 

Pieter t

  • #8
Bedankt voor je antwoord, klinkt goed! als je nog foto's uploaden kunt, zie ik ze graag.
 

Nico 007

  • #9
Probeerde het nogmaals maar lukt niet.Weet jij hoe dat moet?
 

Nico 007

  • #10
Klein foutje in mijn mail hierboven. islatieplaten zijn niet van iso-ver maar van iso-fix
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu