Bevestigen EPS onder houten balken

Twaalftien

 • #1
Beste allen,

Allereerst Wgb bedankt voor het verhelderende plaatje dat je in een ander topic (houten vloer isoleren met PIR tussen de balken) invoegde:

Klampjes onder balken Wgb.jpg


Ik ben van plan dat toe te passen met 10 cm EPS, maar het verrast me dat er alleen bevestigingsmateriaal in de handel lijkt te zijn van verzinkt staal (kunststof alleen als pluggen voor in beton).
Als ik de complete opbouw (met droogbouw vloerverw.) in Ubakus zet, zie dat ik op een Rc van ruim 3,5 kom en het condensvocht net onder het EPS uitkomt.
Condensvocht diagr kl.jpg

Misschien dat de schroeven als koudebrug te verwaarlozen zijn, maar lijkt me dat het onderste deel en de kop hard zullen roesten door condensvocht. Als het doorroest vallen de platen, en ook als dat pas over 20 jaar is wil ik dat liever voorkomen.

De hele vloer gaat er nu sowieso uit, ik heb dan kale balken plus wat leidingen tegen de onderkant van de balken. Ik kan er dus makkelijk van bovenaf bij. Als ik gewone schroeven van bovenaf zo'n 8 cm de EPS inschroef, dan geeft dat te weinig 'vlees' vermoed ik.

Weet iemand een degelijke manier om zulke platen van bovenaf vast te zetten?

Of anders: zou het goed kunnen werken als ik van die wokkelpluggen (eigenlijk voor gipsplaat) in de EPS plaat schroef?
Gipsplaat wokkel Toggler.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Voor het bevestigen voor isolatieplaten op plattedaken bestaan schroeven die speciaal zijn behandeld waardoor de schroeven niet kunnen roesten.
  Er is een alternatief een combinatie van kunststof schotel met daarin een schroef. Google maar eens op kunststof drukverdeelplaat.
   

  Twaalftien

  • #3
  Ha bedankt Wgb, met de zoekterm kunststof drukverdeelplaat kan ik inderdaad de combinatie vinden die gunstiger is qua condensvocht. De schroeven voor op platte daken kom ik alleen in verzinkt of RVS tegen, bedoelde je schroeven met een zelfherstellende coating?
  Zo te lezen moet ik van bovenaf bevestigen maar vergeten, maar ik hou me evt. aanbevolen..
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Leesje in op "dakschroeven kesternichtest". Even blauw maken en Google door zoeken op tussen de haakjes.
   

  Twaalftien

  • #5
  Gevonden, bedankt Wgb!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu