Underlayment bovenvloer in appartement hoe bevestigen

Lasz82

 • #1
Ik heb even gezocht op het forum of hier al iets over gezegd was. Wel over een underlayment vloer als bovenvloer, maar niks wat mijn vraag betreft.

Ok hier gaat ie: Ik heb sinds kort een nieuw (huur)appartement op de 2e etage met een betonnen ondervloer. Ik zou natuurlijk graag een houten- of parketvloer willen, maar dat kan ik niet betalen. Nou zag ik op internet wat leuke voorbeeldjes van mensen die underlayment platen in planken hebben gezaagd, geverfd hebben en dit vervolgens als vloer hebben gebruikt.

Link.

Nou zat ik dus te denken wat een goede manier zou zijn om de underlayment planken vast te zetten in mijn situatie, want gezien het feit dat ik onderburen heb, zal ik de vloer zwevend moeten leggen.

Nou had ik een paar opties bedacht en ik ben er nog niet helemaal uit wat nou het slimste is:

Optie 1: groene matten als ondervloer, daarbovenop in planken gezaagde 18mm underlayment, zelf mes en groef frezen (moet te doen zijn, maar erg bewerkelijk)

Optie 2: wederom groene matten als ondervloer, daarbovenop 9mm OSB platen met mes en groef verlijmd, daarbovenop 9mm underlayment in planken gezaagd, zonder mes en groef, maar gewoon op de OSB platen gespijkerd of geniet.

Optie 2 zou eigenlijk mijn voorkeur hebben, omdat je dan geen mes en groef hoeft te frezen. Wat ik me alleen afvraag is: is een 9mm OSB plaat dik genoeg om daar 9mm underlayment vloerplanken op te spijkeren/nieten, of heb ik toch een dikkere onderlaag nodig?

En voordat mensen beginnen met: "neem gewoon laminaat, veel makkelijker" weet ik, het idee is wat onorthodox, maar ik vind het idee van een vloer, gemaakt van echt houtmateriaal,nou eenmaal veel leuker dan een vloer van mdf met een plasticlaagje en een printje.

Alvast bedankt en ik hoor graag jullie reacties! :)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als je zelf mes en groef gaat frezen heb je al weer zoveel spullen nodig dat je beter planken kan kopen. Al weet ik natuurlijk niet wat voor gereedschap je allemaal al hebt. Er zijn vurenhouten planken te koop voor minder dan €10/m2. Daar kan je al bijna niet meer tegenop met plaatmateriaal.

  Let erop dat je de juiste underlayment kiest. Veel platen (vooral in bouwmarkt) zijn krom en bevatten veel plamuur.

  Als je van plan bent de vloer lang te houden, zou ik inderdaad twee (gelijmde) lagen gebruiken.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Laminaat vloeren, worden vaak al aangeboden voor een € 5/6
  bij diverse winkels
   

  Lasz82

  • #4
  IJkenhout schreef:
  Er zijn vurenhouten planken te koop voor minder dan €10/m2. Daar kan je al bijna niet meer tegenop met plaatmateriaal.
  per plank misschien, maar per vierkante meter, inclusief mes & groef?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Zelfs grenen planken voor minder.
  Zoek maar eens goed op internet.
   

  Lasz82

  • #6
  Ok wow, ik heb iets gevonden bij [iets met vloeren en trenden] voor 7,50/m2

  Dit is goedkoper dan goedkope laminaat. Enig idee wat ik hiervan mag verwachten? Noesten en kleurverschil vind ik totaal niet erg, vind ik wel mooi juist. Scheuren zit ik niet op te wachten maar als het alleen de kop kanten zijn kan ik die er wel af zagen.

  Als mensen nog adresjes weten dan ontvang ik daar heel graag een PM over. :)

  Alvast bedankt!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Alle waar voor zijn geld. Al moet ik zeggen dat mijn vloer verbazingwekkend goed blijft. Ik had meer scheuren en kromtrekken verwacht.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu