Bevestigen plinten

Inezke

 • #1
Beste forumleden,

Ik ben aan het nadenken over de "beste" manier om MDF plinten aan de muur te bevestigen.

Nu kom ik uit op 2 opties.

1. vastschroeven in de muur (om de 30 cm)
2. vastlijmen tegen de muur


Beide hebben voor mij redelijke nadelen, dus ik vind het moeilijk te kiezen. Wie heeft er nog een andere optie of een argument waarom te kiezen voor het een of het ander.

Nadeel optie 1.
Het zijn enkele gipsplatenwanden of buitenmuren. Met name de gipsplatenwanden geeft enorme gaten, als ik daar een holle wandplug in moet duwen.

Nadeel optie 2:
In mijn vorige huis heb ik de plinten moeten verwijderen, met als gevolg dat ik ook de stuclaag van de muur trok. Daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten.

Tja, ... wat nu?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Er bestaan plintsystemen waarbij je speciale bevestigingsdelen eenmalig vastzet met pluggen en de plint er dan zó op vast drukt. Ik heb zelf een dergelijk systeem in m'n huiskamer toegepast en ben daar erg tevreden over. Je kunt de plinten er namelijk vrij makkelijk afhalen, is erg makkelijk bij opnieuw behangen of schilderen van de muren.

  En achter de plint zit vaak ruimte om (kleinere) kabels te kunnen leiden, dus bijv. voor luidsprekers of dergelijke. Omdat de plint makkelijk te verwijderen is, is het geen probleem er even een kabeltje bij te leggen of te wijzigen.

  Ik heb ook ervaring met gespijkerde, geschroefde en gekitte plinten:

  - gespijkerd: zit in veel (oudere) woningen standaard zo en is een echte ramp als de plint eraf moet. Grote gaten in het stucwerk zijn het gevolg.

  - geschroefd: indien netjes geboord en plinten geschroefd, is dit minder erg. Ik heb dat ook zo gedaan en je kunt ook hier de plinten wel verwijderen en weer bevestigen. Nadeel is dat je de schroeven altijd ziet (ik had er van die dopjes op). Dat kun je vermijden door de schroeven dicht te plamuren en mee te schilderen, maar dan kun je losschroeven en opnieuw vastzetten wel vergeten.

  - gelijmd / gekit: voor een kamer waar weinig veranderd hoeft te worden een uitstekende (en goedkope) methode. Ik lijm de MDF plinten dan vast met een wateroplosbare (witte) montagekit. Voordeel: als je knoeit op de omgeving kun je de kit even weghalen, kun je met de ouderwetse montagekitten wel vergeten.

  Gelijmde MDF plinten krijg je naderhand niet meer heel van de muur af, ze komen er in stukken af. Als je geluk hebt valt het met de schade van de ondergrond wel mee, maar dat hangt sterk van die ondergrond af.

  Als ik het opnieuw zou moeten doen zou ik de voorkeur geven aan de (duurdere) plintsystemen met speciale bevestiging. Zijn in elke bouwmarkt in verschillende uitvoeringen te koop, meestal als bij laminaat behorend (maar daar zit je voor plinten natuurlijk helemaal niet aan vast).

  Is natuurlijk een heel persoonlijke mening! :wink:
   

  Inezke

  • #3
  Dag Kees,

  Dan ga ik toch voor het boren en schroeven.

  Dat systeem van jouw klinkt ideaal, maar ik heb alle plinten uit het oude huis meegenomen. Ik vind het zonde om die niet te gebruiken.

  Tegenwoordig zijn er ook schroeven met een witte kop te krijgen. Nog niet gekeken of die hier voor geschikt zijn, maar dat gaan we ontdekken.

  Bedankt voor je reactie.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  De wanden van gipsplaten hebben een frame erachter van hout of metal stut. In beide kan je rechtstreeks schroeven. Dus geen grote gaten in stukwerk.

  Zelf spijker is ze vast op de onderregel (bij mij van hout). Die enkele keer dat ze ooit los moeten (zou niet weten waarom) gewoon voorzichtig doen, dan komt er geen of weinig stukwerk los.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Als je een tacker hebt die ook nagels of kleine spijkertjes kan verwerken, gaat dit het snelst en best.
  Je hebt dan maar hele kleine gaatjes van een paar mm.
  En de plint kun je vrij gemakkelijk weer verwijderen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu