Beveiliging motor zonnescherm

Nob

  • #1
Besten,

1669562720097.gif

Weten jullie wat er bij een gebruikelijke motor zoals hierboven gebeurt als er op de beide faseingangen (dus zowel die voor in- als die voor uitrollen) stroom komt te staan? (Wat bij een deugdelijke schakelaar dus nooit zal gebeuren.)

Is dat kortsluiting of zal dat beveiligd zijn of?

Ben benieuwd of iemand dat weet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In de vrijwel alle buismotoren zit een thermische beveiliging, die zorgt dat de buismotor in zo'n geval niet in vlammen opgaat.
Meestal is dat een soort klixon, dat zich weer herstelt als ie afkoelt en misschien soms een smeltthermostaat, dat definitief uitschakelt als de boel te heet wordt. Diezelfde beveiliging is namelijk ook nodig voor het geval het zonnescherm door een mechanische oorzaak niet kan bewegen of de einschakelaars te ver zijn ingesteld.

En dat het heet wordt als beide windingen van de motor spanning krijgen, kun je zeker van zijn. Want hij krijgt te maken met inwendig tegenstrijdige stromen, terwijl hij daarbij niet kan draaien. Je zou even dit document (klik) kunnen bekijken voor een schema van de werking van de buismotor. Zie blz. 3, "Aandachtspunten voor aansturing met bedrade technologie (WT motoren)".

Meer wil ik er niet over zeggen, zie dit namelijk niet echt als een klusvraag.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu