Beveiligen open klepraam boven carport

Daphne123

  • #1
Beste klussers,

In onze nieuw gekochte woning hebben we een uitdaging wat betreft de beveiliging. De slaapkamer van onze dochter bevat 2 ramen, een raam aan de voorzijde dat niet open kan en een klepraam aan de zijkant. Om 's nachts te kunnen ventileren is de enige mogelijkheid om het klepraam open te zetten. Nou wil het geval dat onze carport daaronder loopt. Een makkelijke prooi dus voor een inbreker/insluiper.
Hoe kunnen wij dit raam zo goed mogelijk beveiligen? Ik heb al security raamuitzetters gevonden, maar is er wellicht nog een betere optie? Een barrierestang aan de binnenkant van het raam oogt niet erg vriendelijk in een kinderkamer, maar ook deze optie overwegen wij.
Misschien hebben jullie nog ideeen? Een alarm?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Meest voor de hand liggend zijn inderdaad raamuitzetters of barrière stang. Of raam altijd enkel op ventilatie kier zetten.

Verder kan verlichting met bewegingssensor helpen. Of een alarmsysteem evt. gecombineerd met camera's maar dan praat je over andere koek dan een goede raamuitzetter.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Na plaatsing van een barrierestang moet de grootste opening kleiner zijn dan 150 mm. Er zijn trouwens inbraakwerende zijbeugels verkrijgbaar, welk dus niet voor het glas langs lopen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Barrièrestangen licht roze verven?
Licht blauw valt trouwens minder op.

Een security raamuitzetter zal in open stand met een kleine koevoet o.i.d. zo uit het hout getrokken kunnen worden met nauwelijks geluid. Zal trouwens niet snel gebeuren als er iemand ligt te slapen, maar het idee.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Een raam is eigenlijk geen ventilatieopening maar een spuivoorziening. Als u een gecontroleerde ventilatie op de kamer van uw dochter wilt zou u kunnen overwegen het glas te laten vervangen door dubbelglas met een ventilatierooster erboven. Dan kan het raam dicht blijven voor veiligheid en is er bovendien een instelbare ventilatiemogelijkheid gecreeerd. Daarnaast zijn die ventilatieroosters meestal voorzien van zulke kleine openingen dat andere meer voorkomende indringers--zoals vliegen, wespen etc--ook niet naar binnen kunnen glippen wat ook de nachtrust voor uw dochter bevordert.

Als extra punt, het open raam boven de carport kan nu functioneren als vluchtroute bij bijvoorbeeld brand. Als u hem dicht zet met barrierestangen kunnen inbrekers er niet meer gemakkelijk in, maar u er bij een calamiteit ook niet gemakkelijk uit.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Absoluut het glas laten vervangen door glas met daarboven een ventilatierooster om de hierboven genoemde redenen.

Houd rekening met een prijs van € 0,90 tot € 1 per cm voor het ventilatierooster. De prijs voor het glas valt reuze mee. Bij een ruit kleiner dan 1 m2 betaal je zelfs vaak nog een “kleine ruit toeslag”.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een ventilatierooster is voor veel mensen veel te klein als ventilatie,
leuk om aan de berekeningen te voldoen, maar doe mij maar een open raam, liefst twee. (met hor in de zomer)

Een barrierestang kan ook met slot o.i.d. gemaakt worden zodat het raam als vluchtroute gebruikt kan blijven worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Meestal wordt een klepraam niet gebruikt als vluchtroute dus denk dat daar geen rekening mee gehouden hoeft te worden.
Maar wat je op op een raam monteert alles valt en staat met de bevestiging draai je er even een paar spaanplaatschroeven in dan zijn die er net zo makkelijk weer uitgetrokken.
Het is dus zaak om goede schroeven te gebruiken met juiste lengte en juiste dikte.
Deze voor te boren met de juiste diameter en er dan pas in te schroeven.
Ben je een beetje handig dan kun je ook een sier traliewerk in elkaar lassen en dat monteren zodat het er speciaal uitziet en niet als tralies, de ventilatiestand behouden wordt en er toch niet iemand door naar binnen kan.
Wat er mogelijk is hangt natuurlijk af van de afmetingen van het raam maar als je even gaat zoeken op siertralies dan kom je genoeg tegen om een idee te vormen.
Is het een wat breder raam die niet zo hoog is dan maken wij vaak gebruik van zilverstaal.
Dit roest niet en is knetterhard zodat de tanden van een zaag eerder afbreken dan dat er een sleuf gemaakt kan worden.
Ga je die beweegbaar/rollend monteren zodat men met 1 hand de spijl vast moet houden en met de andere hand zagen dan is het vaak een onneembaar iets geworden.
Ga je die polijsten dan wordt hij chroomkleurig en neemt net als een spiegel de kleur van de omgeving aan maar je kunt ze ook mat schuren en dan wit spuiten. Feit is wel dat deze spijlen vaak veel sterker zijn dan wat je kant en klaar in de winkel koopt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu