Betonvloer slopen

KlusRob

 • #1
Hoi allemaal,

In mijn nieuwe huis heb ik in de woonkamer een betonvloer liggen.
Een gedeelte is een oude vloer uit waarschijnlijk eind jaren '70 of misschien zelfs nog wel jaren '50 met tegels erop. Als ik hier met een steenboor in boor kom ik na een centimeter of 8 tot 10 in zand terecht. Zonder isolatie eronder natuurlijk, gezien de leeftijd van de vloer.

In het andere deel van de woonkamer ligt kaal beton (er lag eerst tapijt overheen). Ik heb hier de dekvloer op enkele plaatsen vanaf gehaald; deze blijkt 2 tot 3 cm dik te zijn. Te weinig dus voor vloerverwarming. En ik kan eigenlijk niet omhoog ivm alle deuren (incl voordeur).
Als ik hier met een lange steenboor doorheen ga blijkt deze vloer een cm of 25 dik te zijn, met een cm of 3 tempex eronder.

Nu wil ik vloerverwarming aanleggen, maar ik kom niet uit met de hoogte. Ik heb toch wel een cm of 6 nodig heb ik me laten vertellen. De oude betonvloer is maar 8 cm dik, ik denk dat ik deze er wel uit kan krijgen met een zware breekhamer die ik ga huren bij een gereedschapsverhuurder. (Is dit zelf te doen met zo'n apparaat denken jullie?) En dan kan ik deze vloer helemaal opnieuw opbouwen (zand eruit, isolatie erin en beton erover tot de juiste hoogte van de vloerverwarmingsbuizen).

Maar het nieuwere deel van 25 cm dik beton, daar zit ik een beetje mee. Kan ik deze er zelf uitkrijgen met bovengenoemde (zo zwaar mogelijke) electrische breekhamer? Een aannemer uit het dorp (die het dak gaat vernieuwen) kwam met het idee om deze met een minikraantje met pneumatische sloophamer eruit te breken, maar ik ben bang dat dit me veel geld gaat kosten (heb de offerte nog niet binnen, maar ben bang dat mijn budget dan ver op zal zijn). Ik wil het dus zelf proberen, maar wat is jullie advies? Zou het zelf mogelijk zijn of zouden jullie er niet eens zelf aan beginnen en het gewoon door de aannemer laten doen?

Graag jullie advies voor beide delen van de vloer.

Groet, Rob
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Als die nieuwe vloer echt 25 cm beton is, dan zal dat met een elektrische breekhamer niet goed lukken.
   

  Rene de klusser

  Specialist Bouw
  • #3
  Zie in de vloer eerst eens als die vloer massief 25 cm is en hoeveel wapening er in zit.
  En hoe groot is het stuk van 25 cm in m2 dan bedoel ik.
  En hoe is de construktie van de wanden ten opzichte van de vloer.
  De buitenwanden zullen niet op de vloer staan maar zijn er ook binnenmuren die op de vloer staan.
   

  Sjaan Smit

  • #4
  Die van 25 dik wordt lastig,minimaal wel een compressor nodig en sloophamer op lucht....
   

  Sharky

  • #5
  Ff bij het verhuurbedrijf een zware pneumatische breekhamer huren. Als je eenmaal een begin heb zou het ook met een zware voorhamer kunnen maar dan blijf je met grote lompe brokken beton zitten ;)
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Nou neem van mij maar aan, dat je een 25 cm dikke gewapende betonvloer, niet met een voorhamer zo maar even er uithakt.
  Of het moet zijn dat je een maandje of zo bezig wilt zijn.

  Maarja je hoeft dan tenminste niet meer naar de sportschool. :mrgreen:
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Die mini kraantjes met sloophamer zijn ook te huur hoor
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Is het een betonvloer op zand, of ligt ie op de fundering? Of er wel of niet een kruipruimte onder zit, staat hier theoretisch los van.

  Er is een bepaald risico dat door die zware machines schade ontstaat aan jouw woning of bij je buren. Hou daar rekening mee. Een aannemer is ervoor verzekerd, jij mogelijk niet.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Is de kans niet aanwezig dat de uitbouw gemaakt is als een vloer met vorstrand, waarom zou deze anders 25 cm dik zijn? Voor een vloer op zand in een woning is dat niet nodig. (zelfdragend lijkt me onlogisch omdat in het oude gedeelte de vloer op zand ligt)
  Als dit het geval is, kan de vloer niet gesloopt worden. Hoe komt u erachter: originele bouwtekening opvragen bij bowoto, of graaf aan de buitenzijde eens langs de muur naar beneden. Geen opgaand metselwerk=vloer met vorstrand.
   

  KlusRob

  • #10
  Het is een vloer op zand, zonder kruipruimte. Ik heb een lange boor gepakt en op een stuk of 10 plaatsen een gat in de vloer geboord en kwam overal op ongeveer dezelfde dikte en opbouw uit. Zo'n 25 cm beton, 3 cm tempex en dan zand (minimaal 12 cm zand, toen zat ik aan een totaal van 40 cm en langer is mijn boor niet...)
  Ik heb de originele bouwtekeningen gekregen van de vorige bewoners. Het is van oorsprong een verdiept gedeelte van de woonkamer geweest; op tekening staat dat er een hoogteverschil zou moeten zijn van 8 cm tussen het oude deel van de vloer (dat van 10 cm dik) en de betonvloer. De betonvloer zou dieper moeten liggen dan de oude vloer.
  Nu heb ik al wel door dat een heel aantal zaken tijdens die verbouwing anders zijn aangepakt dan op tekening, dus ik vermoed dat ze ook die laatste 8 cm hebben volgegooid met beton.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu