Betonvloer op zand: EPS/XPS/PIR?

Bozozo

 • #1
We gaan de vloer van onze nieuwe jaren-70 bungalow in Brabant (zandgrond) onder handen nemen. Alles gaat eruit, dan een stukje afgraven en folie, isolatie, beton en dekvloer met vloerverwarming erop.

Nu twijfel ik welk isolatiemateriaal ik het beste kan gebruiken. Ik weet dat de grond vrij nat kan worden ivm nabijgelegen hogere percelen.

- EPS (100) is goedkoop, zo'n 13 cm nodig voor Rc 3.5. Wordt het meest gebruikt voor vloerisolatie.
- XPS heeft een vergelijkbare isolatiewaarde maar is drukvaster en volstrekt vochtbestendig. Die extra drukvastheid heb ik volgens mij niet nodig, de vochtbestendigheid mogelijk wel?
- PIR kan dunner (8 cm) dus minder graafwerk, maar over de vochtbestendigheid kan ik niet zoveel vinden.

XPS is momenteel nog duurder dan PIR, en ik moet evenveel zand verwijderen als bij EPS. Is de hoge vochtbestendigheid de meerprijs waard, of is dat overdreven voor een woonhuis?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Wat ik in al die jaren wel geleerd heb: Bespaar niet op materialen. En ook niet op Rc-waarden. Beter nu wat dieper graven en een betere isolatie waarde. Want je komt er nooit meer bij. Dit is dan meteen een zgn. "No-regret" verbetering.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Kies wel EPS met de juiste druksterkte.
   

  Bozozo

  • #5
  Ik wil voor EPS100 gaan, dat is toch voldoende voor een woonhuis?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu