Nieuwe betonvloer op zand in de hal

Greenbean

 • #1
Hallo allen,
Dit is een latertje. Heb mij suf gelezen over het onderwerp, zowel hier op de website als elders op het internet. In de hal moeten tegels komen . Maar van 2 lagen tegels verwijderen zijn wij beland bij gehele vloer verwijderd. Dus ik moet een nieuwe storten. Ik heb er een idee over maar als groene boon hierin denk ik toch ff hier mijn pva toe te lichten zodat de meer ervaren en profklussers hun licht erover kunnen schijnen.
De opp. incl de toiletruimte die hierin meegenomen wordt is ongeveer 2,5 m2 x 2,5 m2.Er komt geen vloerverwarming maar ik wil de vloer toch zo warm mogelijk krijgen voor in de winter periode. In de eerste instantie wilde ik 10 cm xps isolatie platen maar ik vraag mij af of pir ook mag dit mbt de druk van het gewicht. eerst bouwfolie, dan isolatieplaatdikte 10cm dan beton hoogte van 10-12 cm. Aan de geves en andere muurzijdes schuimband. Dan een middeltje om de bovenzijde waterdicht te maken.Daarna hierop laten tegelen, cement tegels van 16 mm dik. Ik vraag mij ook af of bewapening bij dit oppervlak nodig is en is 6 mm2 voldoende. In het beton komen ook wat leidingen te liggen.Ik post wat foto's over de situatie zoals die nu is. Ik wil een dorpel hoogte van 1 cm houden met de voordeur. Ook het mee plaatsen van het ijzerframe voor het watertap gedeelte vind ik tricky. Dat moet ik goed proberen uit te rekenen.

Nu lees ik op een website dat ik bij PIR rekening moet houden dat de bovenzijde dampopen is, wil dat zeggen dat als ik PIR gebbruik moet afzien van het waterdicht maken van het beton?

Een andere website hanteert 2 methoden voor het storten en isoleren bij een nieuwe vloer maar welke situatie geeft mij de meeste warmte?
Ze zeggen en ik citeer"
1. Eerst een drukvaste isolatie leggen en vervolgens de betonvloer en ten slotte de afwerkvloer erop te storten
2. Eerst beton storten, vervolgens isolatie leggen en hierop de afwerkvloer storten

Voor het isoleren kan gebruik gemaakt worden van PIR of harde isolatieplaten, waaronder EPS, XPS en steenwol. Het isolatiemateriaal dient op PE folie geplaatst te worden. De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn. De gewapende afwerkingslaag komt bovenop de isolatie na het leggen van een PE folie en dient minimaal 8 centimeter dik te zijn"
Wie het weet mag het zeggen.

Het enige wat nu voor mij veranderd is dat ik overweeg PIR platen ipv XPS te gebruiken. Kan er rechtstreeks op het beton werden getegeld of moet er een afwerkvloer van vb egalisatie mortel gestort worden?

Groeten, de groene boon


ps. in de ook nieuw gestorte douche vloer hoor ik hoe het water inzuigt als ik de vloer besprenkel. Ik zie wel een scheurtje waar hij niet al te dik over de afvoerbuis van de wastafel loopt.
zie mijn voorgaande post badkamer
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als de PIR drukvast is (wat ik wel verwacht) kan dat ook. Steenwol niet. Overigens blijft de vloer (zonder vloerverwarming) toch koud, hoeveel isolatie je er ook onder legt.

  Betonvloertje van 10 a 12cm is prima. Doe er een net in van Ø8-150. Ø6 kan ook evt.

  Het stukje bij het toilet ook even weghalen uiteraard.

  Het waterdicht middel is normaal niet nodig, maar kan ook geen kwaad. Ik doe ook vaak een waterdichtmiddel door de mortel. Smeert ook beter. Verdicht het beton goed.

  De folie kan je ook op de isolatie leggen, eronder heeft weinig zin. Het heeft eigenlijk alleen als functie dat het beton niet hecht aan de isolatie.
  Greenbean schreef:
  Ook het mee plaatsen van het ijzerframe voor het watertap gedeelte vind ik tricky.
  Wat bedoel je hiermee?
   

  Greenbean

  • #3
  ERg vlot gaat het niet, het beton wordt gelukkig donderdag eindelijk gestort.Ik heb goed moeten uitgraven en egaliseren en heb nu ruim 32 cm
  Ik heb ervoor gekozen in 2 fasen de vloer te storten. Zoals ik het nu ga doen is:
  folie
  6 cm pir
  10 cm beton c20 voorzien van 6 mm2 krimpnet
  6 cm pir
  folie
  7 cm smeervloer met daarin verwerkt krimpnet, leidingen en voorzieningvloerverwarming ( 6cm is ook een optie)
  2 cm portugese tegel

  Tips aanbevelingen advies en opinies zijn van harte welkom , wie weet pas ik dan weer aan.

  Van vloerverwarming heb ik nog niet zoveel verstand maar daar verdiep ik mij in voor de smeervloer wordt gestort
   

  Greenbean

  • #4
  Vloer werd gestort maar degene die egaliseerde hield zich niet aan mijn regel en ging hoger dan de 10 cm. Balen
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  De vloer er weer uit halen en opnieuw storten, zo groot is de oppervlakte nou ook weer niet en de beton is nu nog goed te verwijderen.
  U moet er steeds tegenaan kijken en daardoor blijft het irriteren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu