Betonvloer op houten ondervloer

De_klusser

  • #1
Beste klussers,

wat dat betreft doet mijn accountnaam mij geen eer aan. Ik open dit topic omdat er wat onduidelijkheid is bij het storten van een betonvloer voor een badkamer.

De situatie is als volgt:

Uit de badkamer is een bestaande vloer eruit gesloopt bestaande uit een rubbere ondervloer, een betonvloer van circa 3 cm dik met daarop tegels.

Nu is er reeds een nieuwe vloer gestort bestaande uit: Lewisplaten + betonmortal, let wel, bovenop de bestaande planken.
De totale dikte van de platen inclusief beton bedraagt 3 cm. Tel hierbij de dikte van de planken van de vloer op, waarbij een totale dikte van plusminus 4,5 cm wordt bereikt.

Mijn vraag is, is dit voldoende? Alles wat is lees over lewisplaten gaat over een minimale dikte van 3,6 cm. Echter bedraagt dit de dikte wanneer dit wordt geplaatst bovenop de draagbalken zelf.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De fabrikant heeft een site waar alles op staat.
 

De_klusser

  • #3
Ja, dat klopt. Die had ik ook al gezien. Echter gaat dit volgens mij als je het legt over de dragende balken (er staat ook van hart tot hart).

Ik heb mijn houten vloer zelf laten liggen, vandaar mijn vraag.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat maakt niet uit, de balken dragen de lewisplaten, de planken niet.
 

Constructeur

  • #5
Maak je over die dikte maar geen zorgen. De opgave van de leverancier gaat er van uit dat er geen vloerdelen meer onder zitten. Als de vloerdelen over 2 of 3 balken uit een stuk doorlopen is de vervorming van deze planken minimaal, dus als de vloerdelen niet doorbuigen kan de lewisplaat ook niet doorbuigen.
In de meeste gevallen is een lewisplaat met beton er op veel te zwaar voor de balklaag. Daarom raad ik als constructeur deze methode ook altijd af. Veel eenvoudiger is het om watervast triplex te gebruiken met een flexibele tegellijm. Of om gipsvezelplaten te gebruiken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als het een wat ouder huis betreft met een tussenbouwmuur cq ganggedeelte van ca. 2.0 meter breed kan de balklaag over deze kleine overspanning de lewisplaat makkelijk hebben.
de grotere overspanning van ca. 4 meter is dan maatgevend.


als je een lewisplaat toepast voor de waterdichtheid minimaal 50 mm aanhouden voor de totale dikte van de lewis vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu