Betonvloer aan bovenzijde isoleren

Coco Beton

  • #1
Ik wil elektrische vloerverwarming aanleggen. De kabels worden bedekt met egaline waarop een laag papier wordt geplakt, met een coating van parketlak. Dit geheel is hooguit 6-7 mm dik.

De vloer is van beton. Ik kan een isolatielaag aanbrengen van 10mm platen van polystyreen hardfoam met een beide zijden een coating van mortel, maar dat kost ca. EUR 30/m2.
Nu bedacht ik zelf een isolatie van:
x mm polystyreen, met
y mm multiplex, afgeplakt met aluminiumfolie.

Is dit verstandig? Kan iemand iets zeggen over minimumwaarden van x en y?
 

MvanV

  • #2
Geexpandeerd polystyreen heeft een R waarde van ongeveer 0.5 per 2 centimeter.
Meestal isoleert men volgens de minimumwaarden die het bouwbesluit suggereert voor nieuwbouw en intensieve verbouwingen, namelijk 2,5
In dat geval zou je 10 cm moeten doen.
Maar narmate het dikker wordt, neemt het relatieve voordeel per cm af. De eerste cms doen het meest. bijv. 6 cm zou dus al heel wat doen.

Een hoge isolatiewaarde is wel heel handig voor je energiecertificaat als je gaat verkopen, iedere cm extra isolatie telt daarin mee en leidt tot een beter certificaat. Wat dat betreft zou ik toch wel voor die 10 cm gaan.

Bij de website van de fabrikant van een bekend merk glaswol is een softwarepakketje voor renovatieisolatie te vinden wat mooi kan berekenen hoeveel glaswol hoeveel besparing geeft. Je kiest wat willekeurig, en vuldt dan de R-waarde in van een aantal cms piepschuim, en je vult de oppervlakte in. Dan kan je een benadering zien hoe veel die dikte aan gasbesparing geeft. Je kan met een paar keer berekenen hoeveel dikteverlies en investering je vindt opwegen tegen de besparing en dus de terugverdientijd.
Wat er eigenlijk daar staat (muur ofzo) maakt niet uit, dat genereert een R waarde, die je nu zelf invult. Dan rekent hij daar mee. De r-waarde is wat telt met isoleren. Je zet de r-waarde 1 keer op 0.1(je vloer nu) en 1 keer op bijvoorbeeld 2,5, wat staat voor 10 cm piepschuim.

Multiplexdikte kan ik je niet zeg, wel is het zaaks op te letten welke piepschuim je gebruikt. Je hebt meerdere hardheidsmaten, 60, 120 enzo.
bij de bouwmarkt ligt 60, maar als je daar op gaat staan is het meteen plat. Je moet dus sterker spul hebben, of een dusdanige laag multiplex dat de kracht goed wordt verdeeld, of je moet die vloer niet laten rusten op de isolatie maar anders vastzetten (laag balken vanuit muur vastgezet)

Op de markt zijn overigens ook enkele kant-en-klaar producten die een (vrij dunne) laag isolatie combineren met plaatmateriaal, meestal gipsvezelplaat met piepschuim of glaswol. Dat is wat moeilijker te verkrijhen, en wat dun voor isolatie, maar wel erg makkelijk omdat je ze gewoon kan neerleggen en alleen hoeft vast te schroeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu