Betonrot reparatie betegelde veranda

Wa2ygo

  • #1
Ik heb een veranda van gewapend beton rondom het huis, waarvan het beton aan de onderkant aan het afbrokkelen is. Op sommige plekken is de bewapening bloot komen te liggen.

De veranda is aan de bovenkant betegeld met keramische tegels. Ik heb vandaag een vochtexpert op bezoek gehad ter beoordeling. Zijn vermoeden is dat er geen waterwerende onderlaag is aangebracht onder de tegels en dat het water via de tegelvoegen doorlekt naar het beton. Dit klinkt aannemelijk want het voegwerk vertoonde inderdaad scheuren. De slechte plekken in het voegwerk heb ik afgelopen zomer hersteld, dus wellicht dat de oorzaak hiermee al voor een deel verholpen is. Ik heb niet de indruk dat het beton echt nat wordt aan de onderkant, maar ik ga dit de komende tijd wel goed in de gaten houden.

Zou het voldoende zijn om de tegels opnieuw te voegen en de betonrot vanaf de onderkant te laten repareren? Of moet de tegelvloer er helemaal uit om de betonreparatie goed te kunnen uitvoeren? De vochtexpert ziet weinig heil in het opnieuw voegen van de tegels. Door de temperatuurverschillen zouden er snel weer nieuwe scheurtjes ontstaan. Zijn voorstel was dan ook om de tegelvloer compleet te vernieuwen. Het is nogal een groot oppervlak (40-50 m2), dus dit wordt nogal een dure reparatie. Is dit echt nodig? Of zijn er makkelijkere, minder ingrijpende oplossingen?

Alle advies is welkom!

Hieronder alvast een foto van de betreffende veranda. Ik ben helaas nog niet in de gelegenheid geweest om goede detailfoto's te maken, dus deze volgen nog!

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De kans is groot dat de bovenzijde van de betonvloer hetzelfde schadebeeld als de onderzijde. Alleen de onderzijde repareren zonder onderzoek aan de bovenzijde heeft niet veel nut.
 

Wa2ygo

  • #3
Zijn er manieren om daarachter te komen zonder de tegels te hoeven wegbreken? Waarschijnlijk niet, maar ik vraag het toch... Wellicht via een inspectie van de kopse kanten achter de boeiborden? De tegels zijn niet meer aan te komen, dus als je eenmaal gaat breken, dan is er eigenlijk geen weg meer terug.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hebben die mannen ook chemische metingen verricht aan het beton?

je kan chemische bepalen of de beton nog base genoeg is om roestvorming op de wapening te voorkomen.
 

Wa2ygo

  • #5
Nee, er is geen chemische meting gedaan. Het feit dat er betonrot is geeft wel aan dat er al roestvorming is. Maar als ik het goed begrijp zou je met zo'n chemische meting kunnen nagaan hoe ver gevorderd het roestproces is?

Ik zal morgenmiddag wat detailfoto's maken en hier neerzetten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als je het ph gehalte van het beton bepaald, dan weet je of er gevaar is op corrosie van de wapening. Het onderzoek wordt een carbonatatiedieptemeting genoemd.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Soms kan Kathodische bescherming verder aantasting tegen gaan.

en is dat in dit geval in combinatie met het herstellen van de onderzijde voldoende.

Maar een degelijk onderzoek te plaatsen is daarvoor gewenst.
bij voorkeur door een partij die zelf geen herstel uitvoert. dan krijg je echt een onafhankelijk advies
 

Wa2ygo

  • #8
Bedankt voor de reacties tot dusver. Onafhankelijke inspectie lijkt me inderdaad een goed idee. Ik kan daarvoor het beste contact opnemen met een bouwkundig adviesbureau?

Ik heb afgelopen zondag enkele foto's kunnen maken; zie hieronder. Dit was na enkele dagen flinke regen. Het beton vertoonde geen natte plekken aan de onderkant. Wat mij ook opviel is dat de betondekking amper 2 cm bedraagt aan de onderkant. Zou dit ook voor een deel de oorzaak kunnen zijn?

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
De expert heeft wel gelijk.
Er zal geen water kerende en drainerende onderlaag aangebracht zijn onder de tegels.

Dat is een veel gemaakte fout, die bij veel betegelde terrassen voorkomt

Met regen trekt het vocht via de voegen onder de tegels.
En als dat vocht niet weg kan, en het gaat vriezen, dan gaat die ondervloer uitzetten, met als gevolg dat tegels los gaan liggen, en voegen open gaan staan.
Dus nog meer vocht onder de tegels als het gaat dooien, en weer gaat regenen.

Als je een terras goed wilt voorzien van tegels, dan hangt daar ook een kosten plaatje aan, voor de onder vloer.
Dus wordt daar vaak op bezuinigd.
Vaak kan het jaren lang goed gaan, maar eens komt de tijd, dat het halve tegel terras los ligt, of net als hier schade aanricht aan de ondervloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Wa2ygo schreef:
Onafhankelijke inspectie lijkt me inderdaad een goed idee. Ik kan daarvoor het beste contact opnemen met een bouwkundig adviesbureau?
Klopt, maar wel één die ervaring heeft met betonrot-inspectie. Laat ze ook een herstelplan maken.
 

Wa2ygo

  • #11
Ik heb inmiddels een tegelzetter langs laten komen om de boel te bekijken. Zijn indruk was dat het allemaal wel meeviel. Als er veel water onder de tegels komt, dan zouden de tegels na 15 jaar wel her en der losliggen, zo was zijn redenering en dat is hier niet het geval.

Hij vond het daarom zonde om alle tegels te gaan uitbreken, te meer omdat je het toch nooit helemaal waterdicht kunt krijgen (er zal altijd vocht blijven indringen via de gevel). Zijn voorstel was daarom de tegels opnieuw te voegen en het daarbij te laten.

Ik kan me wel vinden in die redenering en het leek mij ook wel een eerlijk advies. Dus binnenkort staat een afspraak gepland om de tegels opnieuw te voegen. Inmiddels ben ik al begonnen om de bestaande voegen uit te frezen.

Daarna volgt dan de betonrot reparatie. Deze overweeg ik zelf te gaan doen. Het een en ander heb ik al uitgezocht, maar een ding is mij nog niet helemaal duidelijk: op welke manier dient het beton uitgekapt te worden? Dienen de staaldraden in de omtrek volledig blootgelegd te worden, zodat ik er rondom bij kan? Of is het voldoende om de staaldraden alleen aan de onderzijde bloot te leggen? Met een hamer en beitel krijg ik het beton namelijk redelijk gemakkelijk weggekapt tot aan de aangetaste bewapeningsdraad. Maar om het beton aan de bovenkant van de bewapeningsdraad ook weg te kappen, zodat deze helemaal rondom bloot komt te liggen, is een stuk lastiger. Het lijkt me wel beter, maar is het echt nodig? En indien nodig, hoe kan ik dit het beste doen? Wellicht met een haakse slijper eerst inslijpen? Of uitkappen met een boorhamer? Dat laatste wil ik eigenlijk het liefste vermijden ivm de pasgevoegde tegels erboven.

Kortom: wie heeft er ervaring met betonrot reparatie en kan mij vertellen hoe ik dit het beste kan aanpakken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
En hoeveel garantie geeft die tegelzetter op zijn advies?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Alle aangetaste en loszittende beton moet eruit.
Wapening moet schoongestraald worden.
Primer is afhankelijk van de gekozen reparatiemortel.
Niet goed schoonmaken houdt in een slechte reparatie, welke binnen een paar jaar weer schade geeft.
Zelf doen is in 90% van de gevallen slecht uitgevoerd.
 

Wa2ygo

  • #14
Walker schreef:
En hoeveel garantie geeft die tegelzetter op zijn advies?
Geen. Maar als hij geld had willen verdienen aan mij, dan had hij wel iets anders geadviseerd. De complete tegelvloer vernieuwen kost al snel het tienvoudige, dus dat lijkt mij toch wel het proberen waard. Maar je hebt inderdaad gelijk: garantie dat de betonrot daarna niet meer terugkomt, heb je niet.
Rola schreef:
Alle aangetaste en loszittende beton moet eruit.
Wapening moet schoongestraald worden.
Primer is afhankelijk van de gekozen reparatiemortel.
Niet goed schoonmaken houdt in een slechte reparatie, welke binnen een paar jaar weer schade geeft.
Zelf doen is in 90% van de gevallen slecht uitgevoerd.
Het beton aan de bovenkant van de bewapening zit muurvast en lijkt niet aangetast. Voor de zekerheid wil ik dit het liefste toch uitkappen, zodat ik de bewapening beter schoon kan maken. Maar hoe krijg ik dit het makkelijkste uitgekapt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
De zichtbare schade is al best ernstig. De niet-zichtbare schade zou nog wel eens veel groter kunnen zijn.

De galerij hangt op inklemming, en de trekkrachten op de wapening zijn door het eigen gewicht van het beton groot. Er zijn al een aantal professionele adviezen gegeven wat je moet laten meten.

Plaats in ieder geval (tijdelijk) een ondersteuning aan de rand van de galerij, zeker als je betondelen gaat verwijderen.
 

Marcn88

  • #16
De bewapening zal volledig bloot gelegd moeten worden daar waar deze is aangetast om de roest te kunnen verwijderen en de bewapening te kunnen behandelen, als je dit niet goed uitvoert kun je net zo goed niks doen want je verhelpt t probleem niet en kun je over 1jaar alles weer opnieuw doen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Het heeft weinig zin de betonrot te gaan proberen te repareren als er niet door een deskundige is bepaald wat er moet gebeuren.

Regelmatig is bestaande wapening van balkons zo slecht dat in de berekening er een 100% reductie op is. Zag het gisteren nog in een rapport:


Je kan geluk hebben dat dit bij jou niet het geval is. Ik zou het zeker willen weten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu