Constateren van verborgen betonrot

Puppy42

  • #1
Ik maak deel uit van een VVE waar het spookbeeld van betonrot op galerij & balkons nogal aanwezig is. Hier en daar zijn er daadwerkelijk plekken die duidelijk aktie vereisen, maar eerlijk gezegd zitten we daar niet mee.

Nee, onze zorg is meer wat we níét zien. Nu is het bij hout een relatief simpele oplossing om er op te tikken met een priem oid, maar zoiets werkt natuurlijk niet met beton.

Is daar een alternatief voor? Iets als een constante tik met een hamer en een registratie met een DB meter? Een soort echolokatie dus?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Betonrot kenmerkt zich door het roesten van betonijzer dat uitzet en daardoor stukken beton wegdrukt.
Verborgen betonrot bestaat niet omdat er pas van betonrot wordt gesproken als dit zichtbaar is, als het niet zichtbaar is roest het betonijzer niet zodanig om als betonrot aangemerkt te worden.
 

Puppy42

  • #3
Qua terminologie bestaat het dan niet, maar het principe lijkt me toch mogelijk? Het is ook niet voor niets zo dat er bedrijven zich aanbieden om te controleren op betonrot en wanneer dit enkel te constateren is door afbrokkelend beton dan zouden ze eigenlijk geen bestaansrecht hebben?
 

Droid

  • #4
Informeer bij zo'n bedrijf en vraag hoe hun de constateringen doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een conditiemeting van de draagconstructie wordt beschreven in de CUR aanbeveling 72. Je kan de volgende zaken laten controleren:
- Carbonatie diepte
- Chloride bepaling
- Indicatie druksterkte
- Dekking/wapening

Dit is niet iets wat je zelf kunt.

Als er betonrot schade is, is er een kans dat de rest van de constructie ook aangetast is of wordt in de toekomst. Dat zou je verborgen kunnen noemen. Alleen betonconstructies die koud/nat kunnen worden, worden aangetast, binnen nooit.

Zo'n bedrijf erbij halen is verstandig, die kan precies aanwijzen waar in jullie pand problemen kunnen komen/zijn.
 

Puppy42

  • #6
Bedankt, dat zijn dingen waar ik wat mee kan. Ook in komende gesprekken met bedrijven die zich aanbieden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Er bestaan chemische testen waarmee bepaald kan worden of de beton nog alkalisch genoeg is om roestvorming op de wapening te voorkomen.

Je mag hier geen namen noemen maar er zijn voldoende deskundige bedrijven te vinden via google
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu