Betonrot in fundering van dragende muur, zelf repareren

Femke van Veen

  • #1
Wij hebben in onze woning onder de vloer last van betonschade. Het is niet ernstig maar toch liggen er een aantal vertikale ijzers bloot (5 tot 20 centimeter). Oorzaak is bekend: de wapening ligt niet diep genoeg in het beton en door het vocht is er corrosie opgetreden en is het beton eraf gesprongen.
Kun je dit zelf aanpakken en zo ja hoe?

Femke van Veen
 

Betweter

  • #2
Moeilijk te beoordelen hoe ernstig het is, je ziet alleen de zichtzijde maar hoe is onderkant en achterkant?
Beetje bijwerken, met goed materiaal van de bouwmaterialen handel lukt wel, maar als je daar het proces mee stopt is de grote vraag.
Om het goed te doen moet je alle plekken repareren, (losse beton weg hakken, stralen, ontroesten, primeren en afwerken en dan de gehele balk in de coating zetten.)
Ik zou de beschadigingen vast leggen, opmeten, foto's maken en jaarlijks controleren als het snel verergerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Betonrot repareren van dragende onderdelen (zoals een vloer) is niet iets wat je zelf kan doen. Is specialistisch werk waar je garantie op krijgt. Advies is dus: uitbesteden!
 

Girlie66

  • #4
Een beetje handige klusser kan dit zelf, maar ga wel grondig te werk, ijzers vrijkappen tot je bij de niet roestende gedeelten bent, dan alles goed roestvrij afschuren, primeren, goed laten drogern, dan nieuw stucwerk ertegen, goed dichtmaken en klaar is kees. Laat je niet onnodig op kosten jagen, helemaal niet nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een beetje verstandige klusser laat dit doen door een vakman, hier is geen sprake van een onschuldig balkonnetje maar van een vloer.
Bovendien is er sprake van garantie als u het laat uitvoeren, ook niet onbelangrijk.
 

Pigion

  • #6
@Girlie66,

Een "beetje primeren" is juist waar het helemaal verkeerd gaat. Serieuze betonrot moet je serieus aanpakken. Daarom eerst kijken of je het zelf kan doen en de juiste materialen aanschaffen en toepassen. Dit zijn geen huis-tuin-en-keuken-materialen doch zeer gespecialiseerde primers en hecht-materialen. Ze zijn ook duur!!!!!!
Ik heb er veel zien toepassen en heb ook veel geknoei gezien, vooral door onvoldoende voorbewerking, weghakken, onroesten etc.
Overigens moet je ook niet in paniek raken van een blote staaf betonijzer!
Ik kan uit het verhaal niet opmaken hoe en waar de verticale staaf zit en hoe deze wordt belast. Een foto kan meer duidelijkheid geven.
Pigion
 

Femke van Veen

  • #7
Inmiddels heb ik ook niet stil gezeten natuurlijk. Ik heb inderdaad een foto genomen van de betonijzers en toen ik deze op de pc had gezet zag ik dat de muur waar de grootste schade zit helemaal niet belast wordt door de wc die erboven zit! Je zou ahw over dat muurtje heen kunnen kruipen als je dat wilt....gewoon een soort loos muurtje dus. Dus daar geen probleem.

Bij de muur van voor naar achter in de woning zijn we er nog niet over uit of het een dragende muur is of niet (meningen in de straat verschillen).
een handige jongen die wij kennen meent dat het geen betonrot is in de zin van kwaaitaal maar meer dat de ijzers te ondiep in het beton liggen en daarom naar buiten komen. De woning is uit de jaren 30. Hij meent dat het helemaal geen kwaad kan en dat we het rustig kunnen laten zitten. Dus dat het geen 'serieuze betonrot' is. Wij nemen nu foto's van het geheel en kijken dan over een aantal jaren weer en hopen dan dat we er goed aan gedaan hebben.
Dank voor alle reacties!
 

Jaswest

  • #8
Beetje onduidelijk waar het zit.
Zijn het de funderingsbalken? Van een paalfundering of 'op staal'. (Dwz op een betonplaat)
En hoe dik is dat ijzer?
'geen betonrot in de zin van kwaaitaal' ?

Zijn het dan de (verticale) beugels die niet anders deden dan de onder- en bovenwapening in de balk bij elkaar houden tijdens de bouw. Die zijn vaak niet dikker dan 6 mm en hebben geen functie meer.
Het komt meer voor dat er onvoldoende dekking is op die beugels. En dat er na jaren schilfers beton afspringen. De balk wordt daardoor wel wat dunner, maar dat zal constructief geen gevolgen hebben.
Beton hecht bijzonder goed op geroeste staven (mits niet te erg). Men laat daarom het wapeningsstaal gerust buiten liggen om de walshuid eraf te laten roesten. Later, bij sloop van beton zie je ook nooit roestige staven. Het is daarom zinloos om de staven bij reparatie te ontroesten. Indien gewenst gewoon lekker in de specie zetten.
Ik denk dat je het inderdaad rustig zo kan laten zitten.
(vooropgesteld dat er geen constructieve schade is en moet worden hersteld. In dat geval worden er speciale middelen, zoals kunsthars gebruikt.)

Kwaaitaal is de merknaam van een bepaald type betonelementenvloer. Daarin zitten uiteraard geen verticale ijzers.
 

Femke van Veen

  • #9
Hoi jaswest,

Met kwaaitaal bedoel ik dat je eigenlijk spreekt van betonrot (heb ikmij laten vertellen) in het geval van een kwaaitaal of mantra (?) vloer. Dat is hier niet het geval.
Het zijn inderdaad dunne ijzers! Dus het zou goed kunnen dat het is wat je schrijft.
bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Betonrot is een soort verzamelnaam. Om het te repareren, moet je eerst weten wat voor soort schade je hebt, wat de oorzaak is. Dat de dekking onvoldoende is, is niet voldoelde. Het valt niet zo op een forum uit te leggen. Ik heb in een paar cursussen wat geleerd, maar vooral om er een expert bij te halen.

En uiteraard moet je roest wel van het staal halen voordat je het repareert, want dan zie je pas echt hoe diep de beschadiging zit.
 

Jaswest

  • #11
Het wordt wel een wat amateuristische discussie.
Het woord 'betonrot' is niet wat je een verzamelnaam kunt noemen. Het is gewoon een kwaal, die zich voor kan doen bij allerhande betonconstructies. Voer het woord maar eens in op Google.

Het is ook geen officieële naam die in het vak gebruikt wordt omdat beton nou eenmaal niet kan rotten. Dat is toch wat anders.
Het woord is kennelijk ooit uitgevonden door leken, die een populaire naam zochten.
Dat het iets met Kwaaitaal te maken zou hebben is evengoed geen reden om het te vereenzelvigen met elkaar, al zijn er veel Kwaaitaalvloeren die er last van hebben. Er zijn ook grote betonconstructies als bruggen, viaducten enz. waar het bij voorkomt.

Verder verwacht ik niet dat je als huiseigenaar je over deze schade druk moet maken. Nu inderdaad blijkt dat het de beugels zijn, lekker laten zitten. Je kunt ze ook afknippen als het zicht je stoort.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ook beugels hebben een functie. Wegknippen is erg onverstandig.

Over dat het een verzamelnaam is kijk maar eens hier. Ik bedoel hier met name mee dat er meerdere vormen zijn, en dat je dus eerst moet weten waar je mee te maken hebt.

Het verhaal op wikipedia is niet compleet overigens, de derde "betonrot" variant naast carbonatatie en chloride is ASR (Alkali silica reactie). Elke soort moet anders behandeld worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu