Hoe ontstaat betonrot?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
In een lopend topic hier op het forum had een gebruiker een vraag over betonrot. Dit is het gaan roesten van de bewapening in een betonnen constructie.

Nu vroeg ik mij af waarom dan niet alle beton gaar "rotten", aangezien al de bewapening verroest in de fundering wordt verwerkt. Sterker nog: schoon metaal zou zelfs minder sterke constructies opleveren.

Daanaast bestaat beton bij het storten voor een groot deel uit water. Hierdoor gaat het ijzer toch roesten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Nee, ijzer roest alleen als er water bij blijft komen. Zo goed als alle water in het beton reageert met het cement, de rest verdampt. Dus bij de wapening komt niet extra water.

Betonrot ontstaat alleen als er iets mis is, dekking te weinig, of geen goede kwaliteit beton (bv. door slechte uitvoering of verkeerde toeslagstoffen).

Voorbeeld van de stoeptegels als afstandhouder: Die zijn poreus (want slechte kwaliteit beton) dus water kan bij de wapening komen -> grote kans op betonrot. Dit kan al binnen een paar jaar optreden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wikipedia schreef:
Betonrot is een term die algemeen gebruikt wordt voor schade aan gewapend beton. Meestal bedoelt men schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige wapening begint te roesten. Roesten is een expansieve reactie (roest zet uit) en doet aldus het beton barsten. Dit proces is zeer nadelig voor de sterkte van het beton en aldus voor de gehele betonconstructie. Betonrot komt meestal voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen of uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur.

Betonrot wordt veroorzaakt door indringing van kooldioxide CO2 van de lucht (carbonatatie) of door indringing van chloriden. Chloride-indringing komt meestal voor in zeeklimaat of op plaatsen waar zout gestrooid wordt zoals bruggen. Betonrot komt ook voor in betonsoorten waar de voorgeschreven hoeveelheid verhardingsversneller calciumchloride (CaCl2) overschreden werd. De chloride werd in dat geval bij het maken van het element toegevoegd als bindingsversneller.

In beide gevallen wordt de beschermende ijzeroxide-laag rond de wapening verbroken. In de buitenlucht schilfert dit roestproduct normaal af, in basische omstandigheden zoals die in beton voorkomen blijft dit een continue laag die zo de wapening beschermt. In gecarbonateerd beton is de pH gedaald zodat de beschermlaag verdwijnt, aanwezigheid van chloriden zorgt ervoor dat de beschermlaag oplost als ijzerchloride FeCl3 en zo uit het beton verdwijnt.

Het betonrotproces kan vermeden worden door

* het kiezen van een lage water/cementfactor,
* een voldoende betondekking te garanderen (wapening diep genoeg plaatsen),
* het vermijden van de verhardingsversneller calciumchloride (nu in de bouw verboden).

Om betonrot te vermijden zijn er eisen gesteld aan deze factoren, zie milieuklasse beton.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Is het ook niet zo dat je tegenwoordig min 3 cm tot de wapening nodig hebt .en dat betonrot een hoop voorkomt bij constucties waar de wapening te dicht onder het oppervlak ligt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Hoe diep de wapening onder het beton moet (dekking) is afhankelijk van de toepassing (wand/vloer/kolom/milieuklasse/enz.). Loopt van 15 tot 40mm. Meestal inderdaad 30mm.

Hoe dieper, hoe minder kans op betonrot, maar het een sluit het ander niet uit. Het ligt iets ingewikkelder. Teveel dekking is ook niet altijd goed.
 

Johanl

  • #6
Hallo.
In de Bouwen Nu, stond de link https://www.betonlexicon.nl/ Waar de vaktermen,en betonbegrippen allemaal instaan,misschien wel interessant,om eens door te neuzen. Gr JohanL
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
11
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu