Beton storten, betonrot

Snixmusic

  • #1
Hallo kenners.
Wij zitten met probleem. Onze garagevloer (drive-in, oppervlakte gehele pand) heeft last van betonrot en oxidatie in de gewapende draagbalken (lengterichting). Het pand rust er niet op, slechts de garagevloer. De betonrot komt met name uit de natte grond onder de vloer. Daar is een kruipruimte waar gewoon zand en grond ligt, met grondwater wat niet al te diep zit. Dwars onder de garagevloer lopen nog wel een aantal metalen H-binten. Dus instorten doet het niet.
Nu is ons geadviseerd om de kruipruimte uit te graven (halve meter ongeveer) en daar een vloer te storten om het vocht weg te houden zodat het rotten niet verder gaat. Nu is mijn vraag of het een oplossing is om ook de oude vloer weg te halen en een hele nieuwe te storten. Om de betonnenbalken heen, zeg maar. En wat zoiets zou gaan kosten...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het maken van een vloer in een kruipruimte biedt alleen oplossing denk ik als de ruimte helemaal droog wordt. Dat zal lastig zijn, dus de betonrot gaat gewoon door. Overigens is de oorzaak van de betonrot niet dat het beton nat is, maar door een verkeerde uitvoering (bv. door toeslagstoffen).

Nieuwe vloer maken is aan te raden. En dan ook de oude betonnen balken weghalen natuurlijk.

grtz
Henk
 

Snixmusic

  • #3
Wat zou het gaan kosten om twee vloeren te storten? 2 x 75 m2. De bovenste moet er dan eerst helemaal uit.
 

Toon

  • #4
Wat zo iets gaat kosten doen we geen uitspraken over op dit forum, voor zover er al iets zinnigs over te zeggen valt. Het beste kan je een paar offertes aanvragen bij diverse bedrijven, dan weet je precies waar je aan toe bent.
 

Ralph

  • #5
Ik zou in de eerste instantie helemaal niks doen, het stort immers niet. Pas als het gevaar daar is dat je door de vloer dreigt te zakken hak je een paar gaten in de vloer en pomp je gewoon beton eronder tot bovenkant gehakt gat. Slopen is een gruwelijke optie met al dat staal erin.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Volstorten van kruipruimte met beton is een beetje kort door de bocht. Dit weegt een hoop waardoor de grond gaat zakken. Mogelijk met gevolgen voor je fundering. Bovendien is het ongewapend beton dus constructief doet het niet veel.

In sommige gevallen wordt de kruipruimte onder een kwaaitaal/manta vloer volgespoten met schuimbeton, maar er zijn ook opties om de vloer te repareren/verstevigen. Welke oplossing de beste is, is verschillend per geval. Er zijn diverse bedrijven voor te vinden. Ook op internet is veel over dit soort vloeren te vinden.

grtz
Henk
 

Ralph

  • #7
Je mag er ook schuimbeton onder pompen hoor. Constructief hoeft het niet te zijn omdat het dan gewoon een vloer op zand word.
Maar ik reken ff makkelijk 75m3 beton = €7500,- + pomp a €300,- en je bent in 2 dagen klaar of 150m2 gewapend beton er uit breken, afvoeren, het onstane gat opvullen met zand, aftrillen en dan daar beton op storten en afwerkvloer op smeren.
Ik denk dat de laatste optie net zo duur is zo niet duurder en is gruwelijk veel werk.
En dan zullen we het over de buren nog maar niet hebben als je daar een paar dagen met een 30 KG kango dagen staat te breken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Nog even een linkje (website helaas offline). Met name de vraag over de schelpen geeft aan dat een extra betonvloer niet voorkomt dat het verder rot.

Heb je een kwaaitaal of manta vloer?

Overigens kan alle beton betonrot gaan vertonen, soms al na een paar jaar. Dan is het gewoon verkeerd uitgevoerd.

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wanneer er ergens water staat wil drainage ook wel eens helpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu