Betonpoeren tot op de vaste grond voor vrijstaande veranda?

Opperman

 • #1
Ik wil een vrijstaande veranda in mijn tuin gaan plaatsen van grofweg 6x4 meter. Douglas hout met zweeds rabat, plat dak. Mijn plan is te werken met 6 staanders van 20 cm dik op betonpoeren. Rondom een spatrand van stapelblokken geplaatst op plat liggende betonbanden.

Heb vastgesteld dat de vaste zandgrond op ongeveer een meter diep zit. Ben er vanuit gegaan dat ik een gat dien te graven tot de vaste grond, hier eventueel een stapel betontegels op, dan daarop de poer stellen en vervolgens snelcement erover.

Echter alle info die ik online kan vinden gaat gewoon uit van de poer op een tegel in de grond waarbij er niet wordt gegraven tot vaste grond. Maak ik het mij onnodig moeilijk door een meter diep te gaan?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Nee, jouw oplossing is beter. Door het zakken/inklinken van de grond kun je problemen krijgen met het afschot van het dak. En een beetje stormvast (bij deze afmetingen) is ook nooit verkeerd.

  Kies voor een forse diameter PVC-buis als verloren bekisting. Dan kun je goed je draadeinden stellen en weet je zeker dat de wapening goed in het midden zit.
   

  Opperman

  • #3
  quoten is niet nodig - mod

  Goed idee! Maar ik was van plan om prefab poeren te gebruiken met het draadeind er al in. Die wil ik dan bovengronds laten aansluiten op de bovenrand van de stapelblokken die dezelfde kleur/stijl zijn. Dit leek mij gemakkelijker maar vooral mooier.

  Ik zou de PVC buis voor het onderste gedeelte kunnen gebruiken (in plaats van een stapel tegels) en daar de poer op kunnen zetten maar voorzie dan meer uitdaging dit waterpas te krijgen. Of valt dat mee denk je?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Het op gelijke hoogte stellen van meerdere zware prefab poeren is een hele klus... PVC is nog te corrigeren in hoogte, en met een houten rekje de positie van het draadeind ook bij het storten van het beton.
   

  Opperman

  • #5
  Ok, maar wat als ik niet tegen een ronde cementkleurige poer wil aankijken?

  Is het een idee om een basis voet te storten in PVC, bovenkant laten uitharden en dan daar de poer op te zetten, vervolgens nog een keer snelcement erover?

  Hieronder een foto van het effect wat ik qua aanzicht ongeveer nastreef. Maar dan de stapelblokken bij voorkeur nog op 2 hoog.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Zelf de bekisting maken van planken.
   

  Opperman

  • #7
  En dan alleen de voet maken en daar een prefab bovenop zetten? Want dat lijkt mij (voor mij) makkelijker dan van bekisting de hele vorm incl bewapening en draadeind
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
  Ik zou het doen zoals Walker uitlegt. Wanneer je de pvcpijpen net iets onder het maaiveld waterpas hebt geplaatst in de grond volstorten met beton. Van te voren een steen van bijvoorbeeld 15/15 of 20/20cm wat je ook maar mooi vind . Hier gat doorheen boren in het midden en draadeind doorheen bevestigen. En deze leg je dan op je volgestorte pvc pijp. De draadeind steekt dan door in je volgestorte pvc pijp dan heb je je eigen poer gemaakt die verankerd zit in de grond. Want hoe wil je de prefabpoer bevestigen aan volgestorte pvcpijp.
   

  Opperman

  • #9
  StucDennis,

  Oh zo had ik het niet begrepen, maar heel goed idee! Hoever zou een M16 draadeind boven de poer mogen uitsteken? Als ik een dubbele rij stapelblokken van 15 cm hoog gebruik dan gaat het om zo'n 40 cm dat lijkt me wat veel?

  Kan ik ergens goede tips vinden hoe ik de draadeind het beste waterpas in de poer kan plaatsen?
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #10
  Als voorbeeld nemen we inderdaad 2x15cm. Betekent dat je 30 cm recht door een steen heen moet boren. Ik weet niet of dat mogelijk is, het is een idee. 10cm boven de steen uitsteken om de paal op te bevestigen. Plus nog lengte om in je volgestorte pijp te laten zakken. Stel je neemt een meter dan zakt er nog 60 in de volgestorte pijp. Om te zorgen dat het draadeind niet naar beneden zakt zou je deze eerst even vast kunnen kitten oid om te fixeren dan kun je ze ook direct te lood stellen in de steen.
   

  Opperman

  • #11
  Als ik de PVC waterpas in het gat zet dan kan ik het draadeind stellen door er een plankje met gat op te zetten en daar de draadeind (met borging) doorheen te steken. Dan houd ik nog een paar vraagjes over:

  - Wat is een goede diameter PVC? Ik ga er waarschijnlijk 20x20 palen op zetten

  - Dien ik een folie tussen de PVC en de tegel te gebruiken om te voorkomen dat het water wegloopt? Hij zit dan dus alleen straks niet vast aan de tegel?

  - Hoe kan ik dit het best bewapenen? Ergens anders las ik over "wapening in Ø8 om de 150mm in alle richtingen. Afstand wapening tot de zijkanten (dekking) 3cm." Maar hoe pak je zoiets aan want ik ben geen lasser...

  - is M16 dik genoeg? Als ik het zelf koop kan ik kopen wat ik wil natuurlijk.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu