Betonpaal schutting ingescheurd bij boren ophangpunt verlichting

Ojoj

 • #1
Hoi allemaal, vorige zomer hebben ik en mijn uren een schutting laten plaatsen tussen onze tuinen. In deze palen zitten buizen voor electra en tuinverlichting.
Nu was ik vandaag de gaten aan het boren om de lampen op te hangen en je raadt het al. Het gaat bij 4 palen goed en bij de laatste zegt de paal krak. Zie foto's

Nu weet ik niet zo goed wat ik hiermee aan moet. de hele paal eruit halen vind ik weer zo wat, dus ik vraag mij af of dit nog een beetje netjes te herstellen is. Ik zat er zelf aan te denken om het gescheurde deel er met een slijptol af te halen en weer op te bouwen met beton. Ik denk dat ik met m'n 3D printer wel een malletje kan maken.

Gaat dit haalbaar zijn of kan ik beter de paal eruit halen en een nieuwe laten zetten? Het is op een kleine 20cm van af de bovenkant, dus veel kracht komt er niet op te staan.

20210726_174836.jpg 20210726_174832.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Zo op de rand boren is vragen om problemen. Zeker als je ook nog een plug in de gaten stopt die uitzet door de schroef.Beter is om lampen met lijm te bevestigen.

  Het losse stuk heeft nu geen enkele functie meer. Haal het er uit en smeer het gat dicht met betonreparatie. Eventueel met een plankje er tegen zodat het netjes recht wordt. Hierna bijverven.
   

  Ojoj

  • #3
  Lijmen was ook mijn eerste idee, tot ik de doos van de lampjes open maakte. Dit is de achterkant van de opbouw. Krijg je met goed fatsoen niet gelijmd. Het doosje waar je de boel aansluit moet er dan in. Inclusief overlengte draad om hem vervolgens op de paal te krijgen terwijl de bedrading en al hem probeert eraf te drukken.

  Maargoed, die lamp krijg ik nu wel vast met wat er momenteel geboord is. De reparatie, die is nu het belangrijkst.

  20210726_181556.jpg
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Eens met Bert! Overlengte draad kun je afknippen. Zoveel als je nu hebt, heb je toch niet nodig.
   

  Ojoj

  • #5
  De overlengte lijkt veel, maar het valt reuze mee. Maar even voor een volgende keer. Dit doosje kan ik toch nooit met goed fatsoen op een paal lijmen of mis ik iets?

  Ik heb net het losse deel eruit gehaald en ik zie nu ook waarom het mis ging. Met dit laatste gat zat ik precies op een stuk bewapening te boren :(

  Ik ga maar eens kijken voor wat betonreparatie dan. Zijn er nog tips rond het aanbrengen ervan om de hechting te bevorderen? Ik zie op youtube mensen die nog soort van schroeven in het beton boren die als ankers moeten dienen. Heeft dat nog nut of is het totale onzin?

  20210726_182918.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Ojoj

  • #6
  Ik zie bij de Gamma overigens van Weber de repair snelcement en de repair beton mortel. Welke van de twee zou ik het beste pakken?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Betonmortel is veels te grof, op de zak staat de korrel diameter.
  Je hebt een reparatie mortel nodig. Na verharding de plek bij kleuren.
   

  BertPleizier

  • #8
  Je hebt net een betonpaal "beschadigd" met boren. Mij lijkt het dan niet verstandig om er nog meer gaten in te boren om daar schroeven in te doen voor een betere betonreparatie.

  Van te voren moet je altijd nagaan of 2 producten (in dit geval de betonpaal en de lamp) wel voor elkaar geschikt zijn. In dit geval had je een lamp uit moeten zoeken die je makkelijk met lijm kan bevestigen. Dus een vlakke achterkant en / of het liefst met een losse achterplaat die je weer vast kan schroeven aan het armatuur. De losse achterplaat lijmt makkelijk vast (niet zwaar) en na een dag kun je de lamp er aan ophangen.
   
  • Like
  Waarderingen: Ojoj

  Ojoj

  • #9
  Is weer een leermoment Bert. Mocht ik ooit nog eens nieuwe lampen gaan ophangen dan ga ik zeker meer aandacht besteden aan de constructie van de lampen.

  Ik zie overigens van Tec7 ook nog een 2K epoxymortel voorbij komen. Hogere druk en treksterkte dan beton en hecht op bijna alles. Daarna ook nog een schuurbaar, wat misschien nog wel van pas kan komen gezien de vorm die ik erin moet zien te krijgen.

  Denken jullie dat nog een optie kan zijn?

  @Rola, ik ben een beetje de kluts kwijt. Ik ben niet zo bekend met de termen die gebruikt worden voor cement, beton etc. Weber heeft een snelcement reparatie en een beton reparatie. Ik vind echter in de documentatie van beiden echter niets terug over korrelafmetingen :(
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #10
  Ook de getoonde lamp kun je wel lijmen hoor. Met een high tack kit. De rand rondom vol leggen, aandrukken en even klemmen met een gebogen lat o.i.d.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu