Betonnen valbescherming van ca. 250-500kg verwijderen

LodewijkNapoleon

  • #1
Goedendag,

Ik heb twee kleine balkonnetjes die ik binnen mijn huis wil gaan betrekken. Dat betekent dat de betonnen valbescherming verwijderd zal moeten worden, waarvoor ik een bedrijf dat ik betonboren en betonzagen specialiseert een offerte heb laten uitbrengen. Zij hebben echter geconstateerd dat de valbescherming losstaat op het balkon en middels bouten aan de gevel is bevestigd om niet naar beneden te kletteren. Dat betekent dat zij niet kunnen zagen, omdat ze daarmee verschillende risico's lopen en dus geen offerte uit kunnen/willen brengen, omdat het niet binnen hun expertisegebied valt. Zij hebben geadviseerd twee grote gaten in de plaat te laten boren en middels een kraan de plaat weg te laten hijsen. Omdat ik in een tussenwoning woon met aan de achterzijde nog een rij huizen, moet die kraan vanaf mijn oprit over het huis aan de achterzijde kunnen reiken. Als alternatief dacht ik om via de brandgang een klein kraantje of een magazijnheftruck in te kunnen zetten. Ik heb een poort van een meter breed, dus ook daar ben ik in gelimiteerd.

De platen waar het over gaat staan verticaal opgesteld en zijn 7 cm dik, 90 cm hoog en ongeveer 180 cm breed. Gebaseerd op wat google-resultaten zou het bij gewapend beton om 2500kg de kuub gaan, die plaat zou op ca. 0,11 kuub neerkomen dus vandaar mijn schatting tussen 250kg en 500kg.

Wat zou de makkelijkste manier zijn om die platen naar beneden te krijgen? De één zit met het hart op ca. 4m hoogte vanaf de straat, de ander op ca. 7-8m. Ze zijn recht boven elkaar bevestigd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bedrijf inschakelen wat minikranen verhuurd of er een huren zonder machinist, maar zonder ervaring is dit niet aan te raden. Het gewicht is geen probleem.
En idd een gat boren door het scherm waar de strop doorheen gaat.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Moeten de betonplaten heel blijven?
Zo niet en als ze toch vast zitten aan de gevel dan kun je ze toch ook aan stukken hakken/zagen en in tilbare brokken naar beneden brengen?
Gewoon even opletten dat ze tijdens de demontage wel goed vast blijven zitten en dat deel waar ze mee vastzitten pas als laatste verwijderen.
Wel even wat werk/lawaai/stof maar op deze manier kan er weinig fout gaan lijkt me.
 

LodewijkNapoleon

  • #4

Zij-aanzicht; rood is de plaat in kwestie links de gevel en de uitstekende verdiepingsplaat in het zwart. Tussen de plaat en de gevel een beugel die hem in plaats houdt.
Vooraanzicht; de vier plekken waarop de beugels uit het zij-aanzicht met een bout in de plaat vastzitten.

Even een snelle situatieschets gemaakt om aan te geven waarom de betonsloper niet gerust is om het in stukken naar beneden te halen.

Zoals in het zij-aanzicht te zien houden de beugels aan weerszijde echt aan de uiteindes de plaat vast. Aan links of aan rechts beginnen gaat dus niet, omdat dan de volledige breedte van de plaat aan één kant komt te hangen. In het midden beginnen was volgens hen ook geen optie.

Ze hoeven niet heel te blijven dus, maar dat lijkt nu wel de meest gangbare optie.

@Rola - ik was dus vooral benieuwd naar wát ik precies moet zoeken. Dit is voor mij nieuw terrein en ik heb geen idee in wat voor schaal ik moet denken. Het lijkt me nogal overkill om een kraan van 1200ton tilgewicht in te schakelen omdat dat het enige is wat genoeg reikwijdte heeft om over ons huis heen te komen. Via een verhuurbedrijf kwam ik dan weer bij een klein kraantje wat ik op zich ook nog wel in de tuin kon manoeuvreren via de achterom, maar die wordt weer alleen maar aan bedrijven verhuurt. Vandaar dat ik op zoek ben naar suggesties :) !
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Een 1200 tonner is een beetje overdreven, heb je genoeg aan 42 meter vanaf hart kraan? Een mobiele torenkraan haalt dat, binnen 20 minuten bedrijfsklaar.
Het kost wat, maar dit is wel veilig.
Alternatief bij een plat dak: een daktakel. Moet het dak de belasting wel kunnen dragen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat zit er onder de platen?
Wat gaat er in het ergste geval kapot als ze naar beneden vallen?
En wat als er een brok van 10 kg naar beneden valt?

Is er ruimte voor een steiger?

Met 0,11 kuub en 2500kg/m3 kom je op 275kg, met vocht zeker niet zwaarder dan 300kg.

Kan je ze zekeren? Gat boren, geschikte banden erdoor en ergens aan vastmaken.

Als je gaat slopen zal het gewicht afnemen. Tegen de tijd dat het wat lastiger wordt, is er al een groot deel weg.

ps. de reedyk compact crane c3412 is 98 cm breed, als de draaicirkels groot genoeg zijn, kan die achterom. Er het kan nog kleiner, een Unic URW-295 kan door de voordeur met 60cm breedte.
 

Tegel

  • #7
Volgens mij kunnen die kleine kraantjes nooit niet tot 8 meter hoog.

En loopt de betonplaat niet verder door naar binnen.
Lijkt me sterk dat heel het gewicht aan 2 of 4 boutjes in de muur gedragen wordt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Hijshoogte 14,5 m met de giek, 22 meter met jib.

Verticaal draagt de borstwering op het balkon, horizontaal wordt deze op z'n plaats gehouden door het dwarshek.

Je kan de borstwering ook klein hakken met een elektrische sloophamer. Wel opletten dat het puin niet valt en je bent even bezig :mrgreen:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
En die Unic URW-295 kan tot 8,8 meter en max bijna 3 ton.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Ik zou gewoon een grote haakse slijper nemen met een goede schijf en alles in kleinere stukken zagen.
7 cm dik is prima door te zagen.
Het geeft wel even wat stof en lawaai maar een goede slijpschijf trekt zich niets aan van wat bouwstaal en grind.
Daarnaast vrijwel zeker een heel stuk goedkoper dan even een kraantje huren.

Wat hierboven al eerder werd opgemerkt is het wel van belang nl. wat bevindt er zich onder het balkon?
Is dat gras/zand dan kun je hooguit het beton weer op moeten graven (natuurlijk wel even wat platen oid. rechtop zetten om de gevel te beschermen)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Wat is er boven het balkon. Kan je een soort katrol kwijt. Gaten boren in die plaat. Kabel erdoor. Plaat in stukken slijpen en laten zakken. Zoiets
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu