Betonnen schalen voor waterval

Elkerlieck

  • #1
Beste klussers en vaklui,

Bij onze vijver willen we een waterval maken met drie schalen van beton. Een beetje zoals onderstaande afbeelding.


Nu kan je deze schalen kopen, maar dit is nog best aan de prijs en natuurlijk niet zo bevredigend als zelf maken. Mijn probleem is nu alleen dat ik niet goed weet hoe ik de drie schalen moet gaan maken. Waarschijnlijk is de eenvoudigste oplossing het maken van een mal in speelzand, hier beton in gieten (iets van 5 cm dik), kippengaas er in duwen als wapening en dan de opstaande rand er bovenop te maken. Ik ben alleen bang dat het resultaat niet strak genoeg wordt.

Is het mogelijk om beton na te strijken/in vorm te boetseren als het gedeeltelijk is uitgehard? En hoe lang zou ik dan moeten wachten tot het stevig genoeg is dat het niet uitzakt maar toch nog zacht genoeg om te bewerken? Is het bijvoorbeeld een idee om het gedeeltelijk uitgeharde beton op een draaischijf te leggen en hem dan mooi in vorm te brengen?

Of denken jullie dat het beter is om het op een geheel andere methode te maken? Alle ideeën zijn welkom.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Prima zelf te maken, maar je kan beton alleen niet "boetseren". Zoals je het giet moet je het uit laten harden.

Je maakt een houten vierkant met opstaande randen van hout. Aan de binnenkant boetseer je klei. Dit wordt de bovenkant van de schaal. In het midden maak je dus een bolvorm, de hoeken klei je dicht en rond je af. Spuit de vorm in met olie.

Hierna giet je beton in de vorm, wat gaas er in (zorg er voor dat het gaas niet uitsteekt maar volledig omsloten is door beton). Met een schuurmachine tegen de mal tril je alle lucht er uit en afwachten tot het beton is uitgehard. Hierna de mal open schroeven en klaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit soort schalen worden ook wel van aluminiumcement gemaakt.
 

Elkerlieck

  • #4
Het is inmiddels opgelost. Hoewel het idee met de klei mij prima leek heb ik toch even op marktplaats gezocht en heb ik 3 schalen voor een zacht prijsje kunnen overnemen.
Bedankt voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu