Bestrating aanpassen

Jeroen dB

  • #1
Goedenavond,

Vandaag heb ik de voegen van de oprit met de hogedrukreiniger uitgespoten.

Graag wil ik de stoep onkruidvrij houden. Ik heb gehoord dat er ook mortel te koop is met een kunsthars of zo.
Als je de voegen met deze mortel invoegd kan het onkruid nooit meer terug kan komen. De regen kan er wel door wegzakken.
Dit product kost ca. 50 euro per kilogram.

Is dit een oplossing om (blijvend) van het onkruid af te komen?
En is er iets van te zeggen hoeveel kg je dan per m2 nodig hebt van dit productl?


1609351164172.png


Een tweede vraag over de bestrating:
er loopt een pad in de tuin. De randen van het pad lopen weg. Hoe kan ik dat het beste oplossen?
1609351644751.png
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is er ook zoiets als “dansand”. Ook een bestratingsvoegmiddel dat na natmaken een voor onkruid belemmerende laag vormt. Ik zie het op internet bij een landelijke bouwmarkt te koop: 20 kg voor minder dan € 15.

De openstaande voegen van de tweede foto zijn veroorzaakt doordat de opsluiting (de buitenste rand langs het pad) is gaan wijken. De functie van de opsluiting is de bestrating van het pad bijeen houden. Als de opsluiting naar buiten gaat staan, krijgen de stenen van het pas de mogelijkheid om naar de buitenkant toe weg te zakken / lopen.

De enige echte definitieve oplossing voor dit probleem is het pad er uit, zandbed herstellen (ophogen, afschot aanbrengen) en opnieuw leggen met diepere opsluiting.
De opsluiting zit dan dieper in de grond en kan dan niet meer kanten en wegzakken. Houd aan dat de opsluiting ongeveer 1 a 2 cm onder de bovenkant van de bestrating moet blijven, zodat regenwater nog goed van het pad af kan stromen. Dan bent u definitief van het probleem af en weer verzekerd van vele jaren een strak pad.

Een minder inspannende oplossing is de buitenste rij stenen terug op hun plaats leggen en de opsluiting weer terugzetten tegen het pad aan. Nadeel hiervan is dat de oorzaak niet aangepakt wordt en het probleem terug komt. Verder denk ik dat deze manier qua tijd niet sneller gaat dan de hierboven genoemde oplossing. Als het pad er uit is kun je namelijk veel beter het zandbed herstellen (in z’n geheel). Verder legt u het pad weer zo dicht op een glad zandbed. U kunt dan achter elkaar zo de stenen terugleggen.
 

Jeroen dB

  • #3
Dank voor deze reactie!

Over Dansand: ik heb navraag gedaan bij de lokale bouwmarkt. Zij kennen het product niet. Zij adviseren brekerzand. Een andere (grotere) bouwmarkt voert Dansand alleen in het voorjaar, dan is er meer vraag naar. Daarna heb ik nog gebeld met een bedrijf die tuinbestrating levert: de eigenaar vindt Dansand geen goede oplossing. Dus ik houd het op brekerzand. Ik had nog een paar zakken staan en die heb ik over de oprit gestrooid en ingeveegd.

Het herstellen van het tuinpad: goed om te horen hoe dat moet. Dat wordt een mooie klus voor het nieuwe jaar.
 

Willem52

  • #4
Brekerzand is niet de oplossing voor jouw probleem.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het pad kun je inderdaad beter in het voorjaar gaan herstellen. Tenzij je het fijn vindt om nu dik ingepakt aan de slag te gaan. Bovendien loop je nu ook het risico dat je het open maakt en na een nachtvorst niet meer verder kan omdat je zandbed is aangevroren.

Nog een tip voor je pad: zorg dat het pad en de opsluiting hoger komen te liggen dan de omliggende grond. Dan kan het water altijd weg en krijg je na een regenbui niet de viezigheid van je grond op je pad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu