Beste optie om muren af te werken?

pb90

 • #1
Hey allemaal,

Afgelopen maand heb ik een nieuwe woning gekocht die gebouwd is in 2008. Nu zijn we aan het nadenken wat we precies allemaal aan het huis willen gaan doen wanneer we over een paar maand de sleutel krijgen.

1 van de dingen die hoog op de lijst staat zijn de muren.
Bijna alle muren in de woning zijn voorzien van spack met veel opvallende scheuren. Volgens onze makelaar kon dit verder geen kwaad en was het meer een cosmetisch probleem. Wij willen hier natuurlijk wat aan doen en zijn aan het kijken wat de opties zijn. Wij hebben het liefst als eindresultaat gladde muren (zonder scheuren :)).

Is het mogelijk om de muren gewoon te stucen over de spack heen? Of is er een (grote) kans dat er weer opnieuw scheuren in de muren terechtkomen?

Ik sprak hier toevallig ook met de taxateur over, hij raadde aan om glasvezelbehang te gebruiken. Volgens hem is dat stevig en hoeven we ons nooit meer druk te maken om scheuren in de muur. Ik heb wat verder gezocht en kwam uit bij renovlies, wat zover ik begreep een glasvezelbehang is met een gladde afwerking (wat wij dus willen). Mijn vraag is, kan dit meteen over de spack muren (met scheuren) heen? Zo nee, is met roodband over de spack muur heen gaan voldoende om het 'renovlies behangklaar' te maken?

Hoor graag wat jullie denken wat voor ons de beste oplossing is. Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als er zoveel scheuren in de muren zitten lijkt me een bouwkundig onderzoek verstandig.
   

  pb90

  • #3
  Jan schreef:
  Als er zoveel scheuren in de muren zitten lijkt me een bouwkundig onderzoek verstandig.
  Hi Jan, dat was volgens onze makelaar niet nodig. Waren volgens hem gewoon krimpscheuren en kon verder geen kwaad. De taxateur zei iets vergelijkbaars.
   

  pb90

  • #4
  Met scheuren in de muur bedoel ik in het spackwerk trouwens. Had te maken met de “wisselwerking” tussen de verschillende materialen in de muur oid volgens onze makelaar & taxateur.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  hoe je dit aan moet pakken hang er van af waar je het presies over hebt
  ik ga er maar even vanuit dat de scheuren niet in de constructieve muren zitten maar in de separatie wanden.

  De muren moeten eerst vlak voordat je met renovlies aan de gang kan.

  de scheuren komen weer terug als je het probleem niet oplost
  hoe dat hangt van het soort wanden af
   

  pb90

  • #6
  Oh ik had begrepen dat renovlies juist scheuroverbruggend werkt en dat dit 1 van de voordelen is.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Les 1: Vertrouw nooit een makelaar. Zijn/haar belang is niet jouw belang.

  Daarbij heeft een makelaar meestal een commerciële achtergrond (goh..) en geen bouwkundige achtergrond.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  pb90

  • #8
  Taxateur zei hetzelfde. Wij beginnen ook vergelijkbare scheuren in het stucwerk te krijgen in ons huidige huis (woning uit 2018).

  Het gaat om dit soort scheuren in de muur (sommige zijn groter), zie attachment.

  IMG_2204.jpg
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #9
  Deze scheur zit in ieder geval in een (dragend) binnenspouwblad. Dat is vreemd voor een woning uit 2008, waarvan je er bijna vanuit mag gaan dat het binnenblad en de vloeren op een ringbalk zijn opgelegd.
   

  pb90

  • #10
  De foto is van mijn huidige woning (is zelfs uit 2018) en deze woning heeft wel meer van dit soort scheuren sinds kort (soms wel een meter lang). Ook horizontaal net onder het plafond.

  Maar de scheuren in mijn huidige woning zijn wel redelijk vergelijkbaar met die in mijn volgende woning (uit 2008) waar dit topic over gaat.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
  Scheuren die zich bevinden bij aansluitingen van verschillende materialen of tussen wanden die verschillend gefundeerd zijn mag je niet dicht stuccen. Die naden blijven werken. Hetzelfde geld voor dilataties.
  Kalkzandsteen heeft behoorlijk last van krimpscheuren. Na een jaar of 3 is de meeste werking eruit, maar de scheur blijft wel een zwakke plek in de wand. De kans bestaat dat deze scheur weer terugkomt door de nieuwe afwerking heen.
   

  pb90

  • #12
  Dankjewel Rola, mijn plan was over de spack heen stuccen en daar dan overheen behangen met renovlies. Wat zou jij adviseren om te doen?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
  Inventariseren van alle scheuren en dan bepalen wat de oorzaak is. Dan kan je daarna de oplossing bepalen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Ik vind het knap dat iemand kan zeggen dat dit een constructief binnenblad is.
  kan net zo goed een hsb element zijn met op deze plek een naad in de gipsplaat.

  meestal zijn dit soort schuurtjes inderdaad niet zorgelijk.

  wat die makelaar betreft die moet je inderdaad alleen vertrouwen als je het zwart op wit krijgt
   

  BertPleizier

  • #15
  Ik heb bij mijn huisaankopen altijd een bouwkundig specialist meegenomen. Iets dat de makelaars nooit fijn vinden, maar ik wel.

  Een makelaar wil maar 1 ding en dat is dat jij zo snel mogelijk je handtekening onder het koopcontract zet. Dat levert hem namelijk z’n geld op. Ingewikkelde vragen en opmerkingen (waar komen de scheuren door en kunnen ze kwaad) leveren voor een makelaar alleen maar vertraging en meer werk op = hij / zij krijgt later geld en moet voor dat geld meer werk doen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #16
  @pb90, wilt u geen quotes gebruiken als het niet nodig is?
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #17
  Dit soort kleine scheurtjes komt vrijwel altijd door een verschil in werking tussen de materialen. Zeker wanneer ze bijvoorbeeld horizontaal in de hoek tussen wand en plafond lopen.

  Als het gaat om dergelijke kleine scheurtjes die je laat zien op de laatste foto van je eigen woning, dan zou ik de wanden gewoon strak laten pleisteren. Sausklaar, zodat je een mooi strak resultaat krijgt.

  Als je renovlies gaat toepassen, moet je de wanden eerst behang klaar laten stuken en daarna behangen. Het resultaat is dan minder strak en straalt minder 'luxe' uit dan wanneer je mooie strak gepleisterde wanden hebt.

  Vergeet niet dat renovlies ook los kan laten, dus vanuit dat perspectief zou ik het wel aandurven om de wanden glad te laten pleisteren. Waar nodig gaasband toepassen en het pleisterwerk lossnijden in de hoeken en afkitten. Dat enkele krimpscheurtje dat daarna nog optreedt blijf je altijd houden.

  Vergeet niet dat een makelaar je waarschijnlijk alleen gerust wil stellen om je handtekening te zetten. Verder zijn er in elke woning wel kleine scheurtjes te vinden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu