Beste manier isoleren dak

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

wij willen ons dak gaan isoleren, en doen dat het liefst zelf in verband met de kosten. Dan kom je al gauw uit op de binnenkant isoleren.

We hebben een geschakelde hoekwoning uit 1981. Met zadeldak. De buurman weet veel van deze woningen en zegt dat het dak uit pannen bestaat, een laag van zo'n 5cm piepschuim/isolatiemateriaal, en vervolgens afgewerkt met platen van zo'n 18mm. De gordingen zijn aan de binnenzijde 19 centimeter diep.

Een paar vragen terwijl ik me aan het inlezen ben:
  1. Een deel van ons schuine dak zit op een bergvliering, toegankelijk met een vlizotrap. Is het dan beter/effectiever om de vloer van de vliering te isoleren met platen, het plafond van de kamers eronder, of het schuine dak op de vliering? Of een combinatie van deze stappen?
  2. Kan ik bij wijze van spreken de hele 19cm van de gording opvullen met isolatiemateriaal en een dampremmende laag, en vervolgens afwerken, of moet daar nog een luchtspouw of iets dergelijks zitten?
  3. Of is het beter om een deel van de gordingen op te vullen en er een frame in te schroeven?
  4. Als ik de hele gording opvul, kan je dan gipsplaten op de gordingen zelf schroeven als afwerking?
  5. Wat is het beste materiaal om te gebruiken? Steenwol? Glaswol? Zijn platen beter? Is er een eenvoudig systeem? Mag in PB, omdat merken hier natuurlijk niet mogen.
  6. Er is een houten uitbouw bij de bouw gezet in 1 van de kamers. Met ook gordingen van 19cm in het platte dak daarvan. Kan ik die net als het schuine dak isoleren?
  7. Hoe zou je eventueel moeten omgaan met leidingen die over het plafond/schuine wand lopen? Er zit hier en daar elektra in pvc-buizen. Kan je daar gewoon het isolatiemateriaal overheen/omheen duwen?
 

Kluskoppel

  • #2
Met de tool 'Ubakus' kun je het mooi doorrekenen qua isolatiewaarden/vochtbalans (folie nodig ja/nee). Op het forum van 'Tweakers' zag ik dat men vaak voor PIR gaat om een goede Rc-waarde te behalen (B-keuze om de kosten te drukken). Naden aftappen/purren.
 

Rensgroot

  • #3
Heb laatst mijn zolder geisoleerd met polystyreenplaten van 5 cm dik , met als afwerking gipsplaten.
Heb eerst een ''frame'' gemaakt (regelwerk) zodat de platen niet tegen het dakbeschot aan liggen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
5cm polystyreen noem ik nou niet echt isolatie, als je het doet doe het dan goed en ga voor minimaal een rd waarde van 5 a6
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu