Bestaande voorzetwanden isoleren

Jfarts

  • #1
Hoi allemaal,

nu het buiten wat kouder wordt, wordt het bij mij binnen ook erg koud. Hiervoor zijn denk ik twee oorzaken:

1. Slechte isolatie van de houten vloer en dus koude die van de kruipruimte naar boven trekt.
2. Geen isolatie in de gipsen voorzetwanden.

Het oplossen van het eerste punt is al veelvuldig beschreven op verschillende pagina's. Het gaat mij vooral om het tweede punt.

Tussen de buitenmuren en de gipsplaten zit dus geen isolatie. Als je je hand bij een stopcontact houdt voel je ook echt de kou er uit komen. Als je de inbouwdoos er uit haalt komt er een koude luchtstroom uit het gat zetten. Graag zou ik dan ook deze ruimte willen isoleren om het wat behaaglijker in huis te maken.

Heeft iemand tips hoe het mogelijk is om deze voorzetwanden te isoleren met zo min mogelijk sloopwerk? Toen wij hier van de zomer introkken heb ik namelijk alles gestuct en ik doe hier het liefst zo min mogelijk van over.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien kunnen ze er polystyreen korrels of wat anders in blazen. Wellicht kan dat van buiten af.
 

Tiho

  • #3
Dampremmen wordt alleen wel erg lastig als alles intact moet blijven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad, stom van mij.
Wellicht kan je eens op zoek gaan waar deze tocht vandaan komt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hebt u spouwmuren of steens muren ?
 

Jfarts

  • #6
De buitenmuren zijn spouwmuren maar de tocht zit tussen de buitenmuur en de gipsplaten in.

Ik denk dat de tocht vanuit de kruipruimte komt. Misschien dat ik daar eens naar moet kijken. Misschien wel met wat bussen PUR langs de rand van de muur en de vloer in de kruipruimte gaan.

Volspuiten met polystyreenkorrels, kan dat? Komt dan niet alles naar buiten zetten als ik er een gat in boor? En wat zijn dat; dampremmen?
 

Kacheltje

  • #7
Hoe neem je dat waar dan? tussen de gipsplaten en de muur kun je toch niet komen om tocht daar waar te nemen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Jfarts schreef:
Als je je hand bij een stopcontact houdt voel je ook echt de kou er uit komen. Als je de inbouwdoos er uit haalt komt er een koude luchtstroom uit het gat zetten.
 

Kacheltje

  • #9
Die tocht kan van de vloer vandaan komen indien deze niet kierdicht is.
Achteraf is dat lastig om helemaal weg te krijgen.
Rondom de doos afkitten kan maar ook de doos is niet kierdicht.
Voor de ventilatie van je woning kan het geen kwaad. veel zal het niet zijn.

Een huis is en zeker oudere woning zit vol met kieren, te veel is ook niet goed maar enigszins niet luchtdicht zorgt ook voor je ventilatie.
In de winter is het net een hete luchtballon en merk je samen met de koude lucht de tocht vrij snel. Warme lucht stroomt door de kieren van je dak en wordt van onderaf aangevuld door koudere lucht van buiten.

Die tocht doet wel afbreuk aan je isolatiewaarde en dat probeer je eigenlijk wel te voorkomen. Het kan leiden tot vochtproblemen maar als die er niet zijn kan het niet zoveel kwaad.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Je kan ook rondom de doos purren. Maar een echt goede oplossing wordt het nooit. Beter nieuwe, goede voorzetwanden plaatsen. Mogelijk kan je een deel van de bestaande (materialen) nog hergebruiken.

Als de mogelijkheid er is: meteen alles goed doen, dus voldoende isolatie en ook de vloer goed isoleren.
 

Jfarts

  • #11
Het plaatsen van nieuwe voorzetwanden gaat hem niet worden. Heb van de zomer nieuwe keuken, badkamer en toilet er in gezet en alles gestuct. Ik had toen natuurlijk ook die isolatie moeten doen, maar helaas heb ik dat dus niet gedaan.

Er zijn geen vochtproblemen, de kruipruimte is volledig droog en ook de muren achter de gipsplaten zijn niet vochtig. De gipsplaten zelf zijn echter wel heel koud doordat die harder afkoelen dan wij ze kunnen opwarmen.

Op het moment stoken we ons suf, de ketel staat op max en staat de hele dag aan, er is echter niet tegen op te stoken. Met dikke truien aan zitten we op de bank tv te kijken.

Ik denk dat ik eens ga kijken naar de optie om alles vol te gooien met polystyreen korrels.
 

Kacheltje

  • #12
Als je de holle wanddoos afkit kan er ook geen tocht doorheen en koelt se wand niet meer af door de koude luchtstroom die er nu wel doorheen trekt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Zit er dampdichte folie achter de gipsplaten ?
 

Jfarts

  • #14
Nee, achter de gipsplaten zit geen dampdichte folie. Het rachelwerk staat net iets van de buitenmuur af en daar is direct de gipsplaat op aangebracht.

Gaat dit problemen geven als je het bijvoorbeeld zou volstorten met korrels?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
De spouw isoleren met korrels zou een optie zijn, het is alleen niet zeker waar de tocht vandaan komt dus hoe veel het helpt is ook niet zeker.
Om te testen zou een rookmachine die rook in de kruipruimte blaast kunnen helpen de oorzaak te vinden, komt er rook binnen via de kruipruimte dan is isoleren van de spouw niet voldoende.
Dan zult u met korrels de voorzetwand kunnen isoleren, of dat op de duur goed gaat met vocht durf ik niet te zeggen, voordeel van de korrels is wel dat vocht weg kan via het binnenblad naar de spouw, de korrels sluiten nl. niet luchtdicht af.
Een bedrijf dat met korrels isoleert zal dat weten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
De ruimte tussen de wand en de muur isoleren gaat niet goed. Voor de ruimte heb ik 5 cm aangenomen en daar glaswol ingezet.
Glaswol is een dampdoorlatend materiaal. Je krijgt dan bij +6 gr. al condens op de binnenmuur.
Je kan beter de tocht gaan bestrijden en dan eventueel spouw laten isoleren.
 

Kacheltje

  • #17
Bij welke waarde er condens optreedt kun je zomaar niet stellen.

Bij de genoemde 6 graden ga je bv uit van 21 grade en 37% rel vochtigheid in huis, maar wie zegt dat dat er is, dat veranderd gelijk aan het weer. :mrgreen:
Kom in deze dagen binnencondities tegen van 21 graden 15%. dan ligt het dauwpunt wel een stukje lager. voor een badkamer zit je vaak veel hoger.
24 graden 80% is heel gewoon bij gebruik. dauwpunt daarvan ligt dan boven de 20 graden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Klopt ik kan dat niet zomaar stellen. De standaard staat binnen op 20 gr. met 50% vocht en buiten -10 en 80 %vocht en daar kan je mee stoeien.
De temperatuur van buiten ben ik gaan verlagen en bij 6 gr. gaat het fout met het isolatie idee.

Maar jouw getallen kloppen ook niet. Als ik heel gewoon jouw gebruik invul, 24 gr. met 80% vocht binnen, dan krijgt zelfs een een normale spouwmuur, dus geen wand ervoor, het bij + 11 al wat vocht. Bij 10 gr. krijg ja al 1 ltr.water per m2. op de binnenzijde buitenblad. :wink:
Geen idee wat een spouwmuur aankan.
Ik vermoed dat 24 gr. en 80% vocht binnen niet helemaal de praktijk is.
 

Kacheltje

  • #19
Ik heb geen materiaal genomen die er tussen zitten WGB enkel luchtcondities.
Er is een groot verschil of een badkamer betegelt is of enkel bezet is met bv een cementgebonden product.

In dit geval komt lucht van buiten naar binnen waardoor deze relatief droger is in de winter. Enkel de afkoeling van de gipsplaten kunnen er voor zorgen dat de vochtigere binnenlucht op de platen condenseert.

Isoleren met korrels zal in dit geval het doortrekken van de tocht niet helpen. De kier dichten geeft soelaas of de wand opnieuw isoleren naar behoren zal helpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu