Bestaand utp kabels traceren

Smiley120

  • #1
Hi,
Ik heb 3 jaar gelede een mooi huisje gekocht met alle bekabeling helemaal weggewerkt en verstopt in de muren. In alle kamers heb ik coax kabels en genoeg stekkers, allemaal te vinden in mijn meterkast.
Nu heb ik interactief tv via fibre geïnstalleerd.. In deze process heb ik nog een hoekje in de kast ontdekt met allemaal losse utp kabels die in flexible leidingen in de wanden in lopen, maar ik heb geen idee waar ze naartoe gaan.
Ik heb al wat stopcontacten geopend om te checken maar zie er geen losse kabels in zitten.
Is er een manier om te traceren waar ze naartoe gaan en of ze misschien achter de stopcontacten in de wand liggen of zo iets? Ik zie ook geen manier om achter de ingebouwde stopcontacten te komen zonder om de wanden kapot te maken.
Alle idieen welkom :lol:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het makkelijkste is ff vragen aan de vorige bewoner.

De meest logische plek is een wcd waar ook telefoon in zit
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Daar gebruiken wij kabeltracers voor.
Je zet aan de ene kant van de kabel een signaal en je gaat die kabel vervolgens volgen met een zoeker/tracer.
Dat zo'n kabel dan door de muur oid. gaat maakt niet uit je kunt hem gewoon volgen tot zelfs een diepte van 2m50 onder het zand.
Heb je een kabel met een breuk dan zet je aan beide kanten een signaal op de kabel, de ene met bijv. adres 01 de ander met adres 02 oid.
Op het punt waar je plots van 01 naar 02 gaat zit dan de breuk en daar kun je gaan graven.
Ligt de kabel 60 tot 100cm diep in het zand dan zit je er met onze apparatuur meestal hooguit 30 cm naast maar aangezien je op zo'n diepte toch een groter gat nodig hebt om te kunnen lassen is dat meestal niet zo'n probleem.
Met dezelfde apparatuur kun je kabels dus ook in muren, tussen plafonds in kabelgoten enz. opzoeken en dat met kabellengtes tot zo'n 500m. Ook even de 230V groep indeling van een woning/bedrijf in kaart brengen is dan een fluitje van een cent.
Nadeel is wel de prijs, de set die wij gebruiken kost een slordige 3000 euro.
 

Belz

  • #4
Interessant! Hoe werkt dat dan juist? Lijkt me dat je op UTP kabels niet al te veel spanning kan gaan zetten? En als er aan de andere kant geen doorverbinding is, kan je er ook geen stroom op zetten? Misschien kan OP eentje huren?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Of zoiets te huren is weet ik niet maar vaak heeft de betere elektricien om de hoek wel zoiets.
Er zijn ook wel goedkopere versies te koop maar vaak hebben die dan een veel kleiner bereik of moet je de kabel zelf eerst aanraken met de punt van je tracer.

Maar het principe is vrij eenvoudig; je zet een signaal/toon/geluidsgolf op de kabel met een signaal injector (toongenerator).
De kabel transporteert dit signaal maar verliest ook een beetje en straalt dit beetje uit. Dat beetje pikt je tracer op en versterkt dit zodat het voor ons hoorbaar is.
Bij goedkoper tracers (zijn er al vanaf een paar tientjes) hoor je dan een hardere of zachtere toon. Bij de betere varieert de toonhoogte en wordt deze steeds hoger als je dichter bij de kabel komt. De nog uitgebreidere hebben naast de variërende toon ook een display waarop de signaalsterkte wordt weergeven, nummer van signaalinjector wordt weergeven enz. en daarmee kun je dus heel precies een kabel in de muur, in de grond, tussen het plafond enz. opsporen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu