Hoe bestaande (telefoon/UTP) kabels verwijderen uit buizen?

Timothee

 • #1
Hallo,

Ik woon sinds kort bij mijn vriendin en heb mijn WiFi router meegenomen om de internetverbinding te delen voor ons beiden.
Nu zit ik juist in een hoek van het huis waar de draadloze ontvangst slecht is. Ik wil dan ook graag een UTP netwerkkabel naar boven leggen vanuit de meterkast zodat ik op mijn eigen pc via bedraad netwerk kan internetten.

Op zich niet zo spannend natuurlijk om een UTP netwerkkabel vanuit de meterkast naar boven te trekken.
In de meterkast heeft kennelijk ooit iemand eerder (een van de vorige bewoners) een UTP netwerkkabel getrokken. We vinden echter nergens in huis het andere uiteinde. In dezelfde buis waar ook de UTP kabel loopt, zit ook een telefoonkabel. Het uiteinde daarvan hebben we wel kunnen vinden en zit op de computerkamer. M.i. zou de UTP kabel daar dan dus ook moeten uitkomen, maar dat is niet het geval.

Nu vermoed ik dat die UTP kabel nooit volledig door de buis is getrokken en dat hij ergens halverwege is blijven steken. Vandaar dat ik hem niet kan terugvinden op de computerkamer.

Ik wil het nu rigoureus aan gaan pakken en zowel de telefoonkabel als de UTP kabel uit die buis trekken en er één nieuwe UTP kabel doorheen trekken. Dit lukt echter niet...ik krijg de beide kabels er met geen mogelijkheid uit. Ik kan met mijn hele gewicht aan de kabels gaan hangen in de meterkast, ze komen geen centimeter los!?

Het trekken van een kabel door een lege buis middels een trekveer zal wel gaan lukken, maar heeft iemand nog een tip hoe ik eerst de nu aanwezige kabels uit de buizen kan krijgen?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Fiesiekus

 • #2
Tja, beetje lastig. Je zou, als de buis vanaf de computerkamer enigszins verticaal loopt, een glijmiddel in de buis kunnen laten lopen of spuiten. Siliconenspray, afwasmiddel, evt. verdund met water.

Maar je moet daarna de buis ook weer schoon kunnen maken , met water bijv. erdoor.
 

Timothee

 • #3
Ik denk dat glijmiddel in de buis laten lopen niet veel helpt. Ik weet niet precies hoe de buis loopt (dat is ook juist het probleem), maar in elk geval niet volledig verticaal. De meterkast zit naast de voordeur aan de voorkant van de woning. De computerkamer bevindt zich aan de achterkant van de woning, 1 verdieping hoger.

Juist doordat ik geen idee heb hoe die buis door het huis loopt, weet ook niet of ik nog op een andere plek kan kijken hoe ver bijv. die UTP kabel erin zit. Ik zou toch verwachten dat de telefoonkabel in elk geval iets verschuift, maar dat is helaas niet het geval.
De andere telefoonkabel die in de woonkamer uitkomt, zit in een andere buis en beweegt juist heel makkelijk. Op die manier ben ik ook tot de conclusie gekomen dat de UTP kabel in de andere buis naar boven zat.

Ik weet ook niet of ik zomaar een andere buis kan gebruiken om de kabel naar boven te loodsen.
 

Tozz

 • #4
Weet je zeker dat er niet nog ergens een lasdoos zit waar een aftakking of een knik zit?

Anders zijn er overigens bij vrijwel elke grote electro zaak 'Ethernet over Powerline' adapters. Dit is een blokje ter grote van een adapter die je in het stopcontact stopt en waar je een UTP kabel in klikt. Vervolgens pak je nog zo'n ding en daar doe je hetzelfde. Vervolgens kun je over je stroom draden Internetten. Dus je zet er 1 in je meterkast en 1 in je computerkamer.

Dat is dan wellicht nog een optie.
 

Timothee

 • #5
Tozz schreef:
Weet je zeker dat er niet nog ergens een lasdoos zit waar een aftakking of een knik zit?
Nee, dat weet ik niet zeker. Ik heb geen flauw idee hoe de buizen hier in huis liggen. Ik zou ook niet weten hoe ik daar achter moet komen.
Wat dat betreft is een nieuwbouw huis wel zo praktisch, dan kun je tenminste tijdens de bouw alles op foto vastleggen.
Anders zijn er overigens bij vrijwel elke grote electro zaak 'Ethernet over Powerline' adapters. Dit is een blokje ter grote van een adapter die je in het stopcontact stopt en waar je een UTP kabel in klikt. Vervolgens pak je nog zo'n ding en daar doe je hetzelfde. Vervolgens kun je over je stroom draden Internetten. Dus je zet er 1 in je meterkast en 1 in je computerkamer.

Dat is dan wellicht nog een optie.
Daar zat ik zelf ook al aan te denken. Enige nadeel vind ik dat die nieuwe generatie 200AV adapter nogal prijzig zijn. Ik ben nog aan het kijken wat ik er precies voor nodig heb, maar volgens mij heb ik drie adapters nodig plus wat stukjes UTP kabel (voor beide pc's 1 adapter en nog 1 die ik verbindt met de ADSL modem met routerfunctie). Dat komt bij elkaar neer op dik € 200,- en dat vind ik toch wel een kostbare grap. Volgens mij is een WiFi router van de nieuwste generatie met een paar nieuwe netwerkkaarten goedkoper, alleen moet ik er dan wel een zien te vinden die voor bereik zorgt in het hoekje waar ik met mijn pc zit.
 

Tozz

 • #6
Timothee schreef:
Nee, dat weet ik niet zeker. Ik zou ook niet weten hoe ik daar achter moet komen.
Je kan proberen de kabel wat op en neer te bewegen en dan kijken of je het topje ergens kan horen. Anders zou ik dat ook niet weten, misschien dat anderen hier nog een goed idee voor hebben.
Daar zat ik zelf ook al aan te denken. Enige nadeel vind ik dat die nieuwe generatie 200AV adapter nogal prijzig zijn. Ik ben nog aan het kijken wat ik er precies voor nodig heb, maar volgens mij heb ik drie adapters nodig
Ik zou zeggen 2. Je hoeft niet alles over die adapters te doen. Je kan gewoon je draadloze en je bedrade netwerk behouden en dit als uitbreiding doen. Je duwt 1 zo'n ding met een UTP in een UTP aansluiting van je modem en de andere op je computerkamer. De overige apparatuur kan je gewoon via wireless of via een ouderwetse UTP kabel aansluiten.

Overigens zijn die adapters er in 3 smaken, de 1.0 versie, 2.0 en de AV versie. Die laatste is inderdaad een stukje duurder ivm de snelheid (theoretisch geschikt voor HD etc etc). Als het alleen om internetten gaat dan zou een 1.0 of 2.0 versie ook ruim zat zijn. Die zijn dan nog altijd sneller dan wireless (beetje afhankelijk van de afstand)
 

Timothee

 • #7
Hoi Tozz,

Dank voor je reactie :)

Het bewegen van de kabel lukt dus niet...dat is juist het probleem. Die twee kabels zitten werkelijk muurvast in die buis. Ik vraag me af wat de vorige bewoner ermee heeft gedaan. Zelfs als ik met 80kg eraan ga hangen (in de meterkast) bewegen ze niet :?


Wat het netwerk betreft; het lijkt erop dat mijn WiFi router het begeven heeft (plotseling, hoewel hij dus al langer moeilijk deed).
Heb drie opties:
1. Nieuwe WiFi
2. UTP bekabeling
3. Overstappen op dLAN (via stroomnet)

Optie 1 wil ik wel proberen maar ervaringen met een andere (Linksys) router waren helaas niet beter, dus ik zit kennelijk echt in de verkeerde hoek van het huis met mijn pc. Optie 2 is het goedkoopste en stabielste...ik heb dan aan een simpele switch voldoende omdat de modem al router speelt. Nadeel is dat ik door het gedoe met die kabels/buis een paar gaten moet gaan boren om via de meterkast, kruipruimte en bijkeuken in de computerkamer te komen. Optie 3 is waarschijnlijk het makkelijkste, maar wel de duurste. Ik heb een 20Mbit ADSL lijn dus de 1.0 generatie is met 14Mbit te langzaam...ik wil minimaal een 2.0 spec hebben.

Edit:
Denk dat je gelijk hebt met twee dLan adapters: eentje sluit ik aan op de modem/router en aan de ander hang ik een switch/hub waaraan ik beide pc's hang met kabels. Als dat werkt ben ik klaar.

P.S. Sorry...wil er geen netwerk forum van gaan maken :)
Als iemand nog tips heeft hoe ik die kabelbuis weer bruikbaar kan maken, lees ik het graag.
 

DCB

 • #8
Krijg je er nog een trekveer bij? Anders kan je deze erin stoppen en het geluid van dat ding volgen, dan weet je hoe je leiding loopt. Tenzij alles in beton ingegoten zit?

Heb je ook al geprobeerd de telefoonkabel van de andere kant eruit te trekken? Of heb je m doorgemeten? Misschien is het toch wel een andere... Ik neem verder aan dat je geen telefoon meer nodig hebt?
 

Tozz

 • #9
Wat ik me net bedenk... Als die telefoonkabel 4-aderig is (dus 2 paar) dan kun je dat prima gebruiken als UTP. Een normale 100 Mbit verbinding gebruikt slechts 2 aderparen (4 aders). Je kan daar dus gewoon een RJ-45 stekker op knippen en gaan.

Het voldoet niet aan de eisen omdat een telefoonkabel niet twisted is, maar als de afstand niet al te lang is werkt het wel. Je zal misschien de 100 Mbit/s doorvoersnelheid niet halen, maar stel dat je de helft haalt dan lijkt me dat al ruim voldoende.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
Even op de buis blazen en iemand aan de andere kant luisteren/voelen of er lucht uit komt zo ja dan weet je dat de buis aan 1 stuk doorloopt, zo niet dan moet er ergens een aftakking zitten.
Zet er een compressor oid. op dan kun je vaak aan het geluid wel horen waar de aftakking ergens zit.

suc6

Gerrit
 

Azijnpisser

 • #11
Sommige draadloze routers kunnen ook als range extenders functioneren. Enige wat je dan moet doen is een geschikte plek vinden, ongeveer halverwege de meterkast en de zolder, waar je een stopcontact hebt.
Stekker erin, instellen als range extender, en het ding doet de rest. Ik heb er tijden 1 gehad op mijn werk. Werkte vlekkeloos.
 

Timothee

 • #12
Ik heb nog niet geprobeerd met een trekveer. Die moet ik nog ophalen bij mijn vader komend weekend. Wellicht dat ik die er nog bij krijg en dan verder kom. Doorblazen is inderdaad ook een goed idee, maar dan moet ik ergens een compressortje vandaan halen.

Vandaag heb ik een dLan kitje van ****** gehaald bij ***** om via de netstroomkabels te kunnen netwerken. De installatie is super simpel en het werkt op zich goed. Ik heb nu getest met mijn pc direct aan zo'n adapter en met de wireless router eraan (zodat ie alsnog boven staat). In principe is dat de setup die ik in eerste instantie wenste (nog voordat de router kuren vertoonde), dus nu dienen de stroomkabels echt als vervanging voor die UTP kabel die ik niet meer uit de buis krijg.

Vreemde is wel dat de snelheid van het dLan netwerk ineens is ingezakt. Toen ik e.e.a. net had geïnstalleerd, haalde ik keurige waarden (rond de 58mbit) en kreeg ik bij speedtest te zien dat mijn downloadsnelheid rond de 1500Kbyte/sec was. Dat klopt aardig aangezien ik een 20Mbit lijn van Telfort heb liggen. Mijn vriendin heeft toenstraks nog een cake gebakken en het lijkt of de snelheid sindsdien is ingezakt. De snelheid bij speedtest komt nu ineens niet meer boven de 400Kbyte/sec uit!? Ook niet nu de oven al lang niet meer in gebruik is.

Ik heb nog niet bekeken wat nu precies allemaal op welke groep zit, maar is dit logisch te verklaren?

Het nadeel is nu dat ik niet precies weet wat de bottleneck is: de wireless router, de dLan adapters of de modem van ***** (m.a.w. de ADSL verbinding). Rechtstreeks op de dLan adapter gaat het niet sneller, dus het lijkt niet met de wireless router te maken hebben (zat daar sowieso via de kabel aan vast, dus niet draadloos). De modem geeft ook aan dat hij op 15Mbit zit, dus volgens mij is het Powerlan/dLan ineens ingezakt.
Heeft iemand hier ervaring daarmee? Herstelt die snelheid? Is je snelheid ook afhankelijk van het gebruik van overige electrische apparatuur cq. belasting van de groep(en)?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #13
Heeft je vriendin niet toevallig speedcake gebakken :mrgreen:

Die dingen via de 230V die ik gezien heb willen wel eens problemen hebben met storingen op het lichtnet.
Spaarlampen, Tl buizen, dimmers ed. kunnen de snelheid dan ook aardig verzieken.
Ander probleem is hoe hou je jouw signaal binnen jouw huis, immers het komt heel vaak voor dat elk 3e huis op dezelfde fase zit als jou woning en dat daar jouw signaal ook gewoon te ontvangen is.
Gevolg gebruiken ze daar ook zo'n 230V ding dan kunnen die elkaar ook weer beinvloeden.

suc6

Gerrit
 

Timothee

 • #14
Gerrit B schreef:
Heeft je vriendin niet toevallig speedcake gebakken :mrgreen:
Haha, nee want dan zou de snelheid wellicht juist opgevoerd zijn :)

Ik heb die adapter zojuist eens in een stopcontact geduwd aan het andere eind van de computerkamer en nu is de snelheid weer als in het begin (1500Kbyte/sec). Vaag he? Ik heb al een tijdje het idee dat er iets met dat ene stopcontact is (mijn GSM laadt niet altijd goed op, maar weet dus niet of het aan de GSM of lader licht of aan het stopcontact), maar dat kan misschien ook weer niet omdat ie in het begin ook daar snel was.

Beetje vervelend dat die apparatuur allemaal zo'n wisselvallige resultaten geeft (zowel WiFi als dLan).
 

Tozz

 • #15
De adapters die ik heb (AV versie) wisselen constant van snelheid, dus die zou zich automatisch omhoog moeten krikken na een eventuele dip.

Maar is mijn reactie wat betreft het gebruik van je telefoon kabel als netwerk bekabeling niet wat? Dan kan je die dlan adapters weer terug brengen :)
 

Timothee

 • #16
Hoi Tozz,

Jouw tip m.b.t. de telefoonkabels is zeker een goeie! Maarrrr...de kabel is beschadigd door het proberen los te trekken, dus die is helaas niet meer bruikbaar. Bovendien was hij waarschijnlijk net te kort om er iets op aan te kunnen sluiten.

Ik heb nu dus ook twee AV adapters en die wisselen ook van snelheid (momenteel tussen de 70 en 85 Mbps, best netjes volgens mij), maar hij is gisteren niet vanzelf weer terug gegaan naar deze waarden na de dip. Pas na het ompluggen in een ander stopcontact werkt hij weer snel (gisteravond en vandaag ook). Ik kijk het nog een paar dagen aan...als ze deze snelheid blijven leveren, vind ik het stabiel en snel genoeg en hou ik deze oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu