Bestaand dak isoleren, welke en waar moeten folies komen.

Slappezever

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met de plannen voor een verbouwing. Huidige aanbouw is nooit geisoleerd geweest (ik vond een 2cm dik laagje tempex boven de schrootjes op plafond). De situatie is als volgt; er is een plat dak, waar ze later een schuin dak overheen hebben gebouwd. Schuin dak bestaat uit dakpannen en cementplaat. Daaronder ligt een oud plat dak. Muren hebben geen spouw. Huis is van 1929, aanbouw gedeeltelijk later.

Dakopbouw huidige platte dak; Balklaag, ouwe planken, daarop een heel dun laagje teer / bitumen of teerpapier (tis heel dun).

Ik wil op het dak een laag 70 mm pir leggen, tegen huidige muur 70mm pir en nieuwe muur erbuiten.

Mijn vraag is vooral; waar moeten de folies, en dan vooral, WELKE. Ik zie door de bomen het bos niet meer als het gaat om dampremmend/doorlatend/koud/warm etc.

tekening is hoe ik het wil; huidig is zonder pir en zonder buitenmuur
Ik dacht; er moet een dampdichte folie ONDER de pir, op de bestaande bitumen (ik ga dat niet verwijderen)
Boven de pir nog een dampdoorlatende? Hellend dak laat soms wat druppels door.


En welke folies moet ik dan precies hebben? Merknaam + type + dikte etc. Er is zoveel te kiezen dat ik echt geen idee meer heb.

verbouwingV10_kort.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Isolatie materiaal waarvan de cachering van de platen een aluminiumfolie is.
Op de vloer van de zolder, het ex platte dak, is geen folie nodig omdat de aluminiumfolie op de isolatieplaten damdicht is.
De rode lijnen daar moet een dampremmende folie komen als die grijze vlakken met de onleesbare tekst dampdicht zijn. Plaats je daar het zelfde isolatie materiaal als op de vloer van de zolder dan is die laag niet noodzakelijk. Wel zorgen dat de naden van de platen niet kieren en de aansluitingen van muren en vloer dampdicht worden afgewerkt.

verbouwingV10_kort2.jpg
 

Slappezever

  • #3
Dank voor je antwoord; er vanuit gaande dat de isolering geen alu bekleed is, welke folie moet er dan onder?
Die grijze vlakken zijn het binnenblad (zonder spouw) en het nieuw te maken buitenblad. (met de schuine gedeeltes worden dus buitenblad). Daar moet dan een dampremmende folie komen (er weer vanuit gaande pir zonder alu laag). Dus achter de PIR platen over de gehele muur een folie??

Welke dampremmende folie moet dat dan zijn, heb je een voorbeeld? Een van de dingen die ik niet snap is juist WELKE folie. Kan dat dicht landbouwplastic zijn bv (niet mijn voorkeur, maar zodat ik het snap)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik schrijf voor de zekerheid over de alu folie. Kijk ik naar bedrijven die dat spul verkopen is het altijd een plaat met aan twee zijde een aluminiumfolie.
Wat bedoelje met welke folie. Landbouwfolie zou prima zijn als de producenten verklaren dat het vel over het gehele vlak beslist 0,2 mm dik is, deze dikte wordt in bouwfysische berekeningen gebruikt.
Je snapt dat een folie nauwkeurig produceren meer kost al lijken die producten precies opelkaar.
 

Slappezever

  • #5
ik ga voor 2e keus pir, heb ik in verbouwing van mijn bovenverdieping ook gebruikt; 70MM met bitumenlaagje, was goede deal.

Ik begrijp het nog steeds niet helemaal, maar heb besloten om het als volgt aan te pakken, van toplaag naar beneden;

-damp doorlatende folie. ik kies iets uit
- pir
- dampremmende folie, die ik doortrek de nieuwe spouw in,
- bestaand bitumen dak
- planken zoals bestaand
- regelwerk
-stucplaat

op deze manier kan de pir ademen naar boven, er zal zeker geen vocht van onder komen, gezien ook nog de bitumen laag die er ligt.

Welke folie ik dan uit het rijtje dampopen en dampremmend moet kiezen weet ik niet, maar blijkbaar heeft het meer te maken met kwaliteits verschil, dan functionaliteitsverschil.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
" cementplaat"
Is asbest uitgesloten? (of blijf je er vanaf)

Van buiten naar binnen, van damp open naar damp dicht werken.
In jouw geval is het volgens mij simpel:
De PIR, welke soort (niks/alu/bitumen laag) dan ook, is dampdichter dan de rest naar buiten toe gezien. Je hoeft geen folies te plaatsen.

De dampdoorlatende folie op de PIR heeft alleen nut als je die onder de dakpannen doet: schuin, zodat water afgevoerd wordt naar de dakgoot.
 

Slappezever

  • #7
Kan asbest zijn, blijf ik vanaf.
Dus jij zegt dat er geen folie hoeft, zoiets dacht ik al, omdat er bitumen onder ligt (dampdicht) en erboven heeft niet veel nut behalve als er een keer een paar druppels door het dak heen waaien.
Duidelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Verwijzing naar bedrijven verwijderd.
Lees even de forumregels a.u.b.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu