Isoleren plat dak, opties icm bestaande lood

WouterBaake

  • #1
Ik wil graag het plat dak van onze keukenuitbouw laten isoleren (nu helemaal geen isolatie) en de dakbedekking laten vervangen. Echter, de gevel en de deur die op dit dak uitkomen zijn met lood afgewerkt, zie de foto.


Als ik het goed begrijp dient dit lood om vocht af te voeren dat door het voorblad van de gevel is geslagen. Het lijkt me dus dat dit uiteindelijk tenminste horizontaal moet lopen, toch?

Het liefst zou ik namelijk een pakket isolatie van tenminste 8 cm laten aanleggen, maar dit is hoger dan waar de loodslab nu uit de muur komt.
Een oplossing waar ik zelf aan dacht was een pakket van 8 cm isolate over het gehele dak met een "gootje" van dunner isolatie bij de gevel, maar dit levert dan meteen een relatieve koudebrug op in de isolatie.

Zijn er ook andere manieren om in deze situatie het dak te isoleren?
 

Densch

  • #2
Een paar vragen;
1. Loopt het dak af, en zo ja waar heen?
2. Hoe hoog zijn de opstanden aan de randen?


Het lood is er inderdaad voor bedoelt om vocht af te voeren naar buiten. Zowel het vocht dat zoals je zegt door de muur is geslagen maar ook het vocht dat voor de spouwisolatie naar beneden zakt.
Als ik het lood op de foto zelf moet beoordelen dan zit het te laag om een isolatiepakket aan te brengen van 8cm. Wanneer je dat zou doen dan komt het lood horizontaal te liggen en dan kun je last krijgen van capillaire werking. Het lood dat onder het kozijn zit ligt zoals ik het zie al vlak op het dak en kan al voor problemen gaan zorgen.

Maar dit alles is nog geen antwoord op jouw vraag.
Ik weet dat er systemen bestaan waarbij er isolatie word aangebracht bovenop de dakbedekking. Dit is speciaal daarvoor ontwikkelde isolatie. Deze word er als het ware los erop gelegd en daarna voorzien van een ballast laag. Kijk anders maar op bijv. https://www.slimisoleren.nl/
 

WouterBaake

  • #3
Het dak heeft niet echt afschot voor zover ik kan zien, want er blijft na een bui een aardige plas op staan. Kan ook te maken hebben met het feit dat de afvoer een paar cm hoger lijkt te liggen dan de rest van het dak...

De opstanden aan de randen zijn ongeveer 3-5 cm hoog.

Bij het vervangen van de dakbedekking zou ik ook nieuwe boeidelen laten monteren.

Het lood onder het kozijn loopt nog wel een beetje af trouwens.
 

Densch

  • #4
Zoals ik het in beeld heb is mijn menig dat wanneer je het dak wilt isoleren er in ieder geval een verhoogde dakopstand rondom moet maken. Ook moet je het lood hoger plaatsen en kom je met het deurkozijn in de problemen.
Want het lood dat in de muur zit geniet de voorkeur om altijd 1 laag hoger te plaatsen dan het laagste punt van de dakrand. Dit om te voorkomen dat het hemelwater bij verstopping van de HWA over het lood heen het huis binnen dringt.
Wil je aan deze regel voldoen dan zal je het kozijn ook moeten aanpassen. Dit kan dan d.m.v. bijv. een verhoogde onderdorpel waar het lood dan weer voor heen loopt.

Misschien een rare vraag en heb je er al naar gekeken, maar kun je het niet van onderaf isoleren?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu