Bestaan er ventilatieroosters voor overstekken (met ongedierte-rooster)?

Mensen,

Ik heb een overstek die beter geventileerd moet worden ter bescherming van het houtwerk/verfwerk van die overstek.
Het betreft een traditionele jaren '30 overstek, volledig gemaakt van hout en de onderzijde zijn planken met groef-tong verbinding, ca 13 mm dik.

Bestaan er bepaalde ventilatieroosters (niet te groot) die gebruikt kunnen worden in de planken van de overstek, die tevens een filter/wijnmazig rooster er achter hebben, zodat er geen wespen, bijen, etc er doorheen kunnen?

Als iemand een voorbeeld heeft met foto of zo zou dat helemaal mooi zijn!
 
Het betreft een traditionele jaren '30 overstek
Een huis of voorbeeld.
Weet je zeker dat alleen de overstek geventileerd moet worden. In die tijd werden ook alle plafonds van de woning geventileerd. Dus aan de voor-en achterkant zijn die roosters geplaatst.
 
215.316.0197.jpg
google op ventilatie rooster rond. Wel een stukje horrengaas erachter.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Inderdaad, jaren '30!

Zie de foto's, het is de originele betimmering onder een balkon.
Dit balkon heeft geen 'dekking' door een dakoverstek op de 2e verdieping en er komt dus bij regen altijd water op de muur van het balkon, die op een stalen (de wit-geverfde) balk staat.

Op de 1e foto binnen de blauwe lijn zie je een open kier tussen de opstaande stenen en de stalen balk. Ik heb (door het weghalen van de 1e plank) kunnen zien dat die opstaande stenen niet direct op de stalen balk rusten.
Dit is volgens mij een constructiefout van de bouw (in '34).

Bij (harde) Oostenwind regende het in door die kier binnen de blauwe lijn, met als gevolg:

  • water (!) in de bollamp
  • wat water dat in de planken trok van dit houten plafond onder het balkon, en wat ook slecht is voor het schilderwerk daarvan.

Wat ik nu gedaan heb, is het volledig dichtkitten van de kier binnen de blauwe lijn, dus pal boven de stalen balk.

1000055079.jpg


1000055077.jpg


1000055078.jpg


Nu die kier is dichtgekit, is de vraag nu: moet ik voor de zekerheid nu ook wat ventilatiegaten maken in de 1e of 2e plank van de betimmering onder dit balkon (aan de balkonmuur-zijde)?
 
Traditionele is de situatie idd niet een echte overstek, maar functioneel eigenlijk wel:

Het is houten plafond-betimmering buiten van een holle houtconstructie (de houten balkonliggers, planken aan de boven en onderkant) die als dak functioneert boven de raam/deurpartij op de begane grond.
In die houtconstructie kan vocht komen/condenseren, wat tot problemen kan leiden - bij te weinig ventilatie.
 
Het is een plafond in buitensituatie. Bij een dakoverstek zou je geen last hebben van water wat via een gevel binnenkomt.

Hoe is de afdichting van het balkon er aan toe? Want deze is minstens zo verdacht.
 
Yep, mee eens. De balkonafwerking (bitumen + extra laag eronder) was behoorlijk oud en in eerste instantie de hoofdverdachte. Maar die heb ik toen laten vernieuwen door een goede loodgieter; dit maakte geen verschil. Bij Oostenwind kwam er nog steeds water in de lampbol ;-)
Ook de afvoer van dat balkon is goed

Vandaar dat ik de kier pal boven de stalen balk (zie de foto boven met de blauwe lijn) helemaal ben gaan dichtzetten met kit.
Dit heeft goed geholpen.

Maar nu dit alles is dicht-gekit, vroeg ik mij af of ik nu extra ventilatiegaten moet aanbrengen in die wit gelakte planken daar om geen oudrot te krijgen in die balkonconstructie op termijn.
 
Ik denk ook dat t zoiets moet worden, al is t toch wat minder mooi dan helemaal geen roostertjes daar, maar tegenwoordig bouwen ook veel mensen daar spots daar ;-)
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Walker
Reacties
22
Weergaven
11K
Dak en schoorsteen
Vraagsteller
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
3K
Dak en schoorsteen
IJkenhout
Reacties
3
Weergaven
119
Dak en schoorsteen
Sander 1972
Reacties
5
Weergaven
126
Dak en schoorsteen
Robbie's

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu