Bepalen hoe hoog palen keermuur moeten zijn

Plantje

  • #1
We hebben een tuin aan het water met nogal wat hoogteverschil. Nu loopt het stuk schuin af, maar daarvoor in de plaats willen we een keerwand maken.
Nu ben ik bezig met de twee hoekpalen van deze keerwand als eerste te plaatsen. Daarna kan ik een touwtje tussen de twee palen spannen en dat waterpas stellen. Ik kan dan de tussenliggende palen plaatsen met behulp van het touwtje en door de palen ten opzichte van elkaar waterpas te stellen.

De grote vraag is nu: hoe kan ik bepalen hoe diep ik de twee hoekpalen moet zetten?
Het lijkt me niet verstandig om ze even diep de grond in te zetten, want de grond kan ook aflopen. Wat kan ik gebruiken om te zorgen, dat beide palen op een gelijke diepte zitten? Bij voorkeur maak ik dit afhankelijk van hoe het huis staat. De keerwand komt zo'n 6-7 meter van het huis te staan.

Op het moment heb ik het volgende geprobeerd: een pen in de grond gestoken bij het huis. Vervolgens een touwtje ter hoogte van bovenkant van een voeg aan deze pen gemaakt. Vervolgens naar een balk die ik wat verder dan waar de hoekpaal moet komen een touwtje gespannen, dat weer naar een paal die wat verder dan de andere hoekpaal staat. Vervolgens weer terug naar het huis naar een ander punt bovenkant zelfde voeg. Vervolgens heb ik geprobeerd dat touwtje overal waterpas te trekken. Het is wel te begrijpen, dat ik daar niet veel vertrouwen in heb :)

Voor de duidelijkheid heb ik een tekeningetje bijgevoegd. De stippellijn zou de nieuwe keerwand moeten worden.
 

Millew

  • #2
Zet de palen met de bovenkant even hoog boven het water.
De sloot is toch een geweldig goede waterpas?
 

Plantje

  • #3
Ah...ik zie al wat ik miste in mijn tekening. De zandkering eindigt niet in het water. Ik heb de tekening even aangepast en het water er bij gezet.



En om nu een doorzichtige slang te kopen om 1 paal te zetten en de andere op basis van de wet van communicerende vaten te zetten is misschien ook zo overdreven. Of is dat wellicht de gemakkelijkste oplossing?

Ik heb bij het plaatje nu ook nog even een boven aanzicht van de zandkering gezet. De volgende uitdaging is namelijk om te zorgen, dat de zijkanten van de zandkering haaks op de voorkant staan.

Dit zijn allemaal dingen waar ik bij het klussen in huis wel middeltjes voor heb. Een winkelhaak, waterpas om dingen gelijk te zetten enz. Maar hier zijn de afstanden allemaal wat groter en dan kan ik mijn standaard hulpmiddelen en gereedschappen niet zomaar gebruiken. :(
 

Lichtpunt

  • #4
Een laser-instrument aanschaffen bij de bouwmarkt.
Eventueel bij het invallen de duisternis markeringen aanbrengen.
 

Dolle

  • #5
Ik heb er toen een speciale slangwaterpas voor gehaald, deze zijn denk ik niet zo duur en werkt prima.

Groeten
Dries
 

Millew

  • #6
Aha, ik vond het al zo'n simpele vraag.

Zo'n slangwaterpas is in principe heel nauwkeurig. Als je hem op de goede manier gebruikt, is het op zo'n afstand nauwkeuriger dan een hobby-laser. Bovendien kan je hem ook overdag buiten gebruiken.
Om er vlot mee te werken, moet je wel met z'n twee-en zijn.

Je zou de waterhoogte ook kunnen overnemen met een lange rei en waterpas.

Een haakse hoek kan je uitzetten met de hoek van Pythagoras ofwel 3-4-5 methode. Een hoek met rechte zijden van 3 en 4 en een schuine zijde van 5 heeft een haakse hoek. Dus b.v. een hoek met zijden van 60-80-100 cm. Hoe groter de hoek, hoe nauwkeuriger, maar ook weer lastiger uit te zetten.
Als je vaker hoeken gaat uitzetten, kan je ook van watervast multiplex een reuze-winkelhaak maken m.b.v. de 3-4-5 methode.
 

Plantje

  • #7
Inderdaad, ik was ook al van plan de stelling van Pythagoras te gebruiken.

Ik denk dat ik gewoon ga proberen ieder punt vanaf diverse kanten te bemeten. Dus bijvoorbeeld de andere hoekpaal met behulp van de stelling van Pythagoras op 90 graden zetten. Dat ook weer uitmeten naar de andere voorste hoekpaal enz enz.

Bovendien weet ik ook nog niet 100% zeker of de trap die nu in de tuin zit wel goed recht zit. Het kan dan mooier zijn een bepaalde kering net zo scheef als de trap te laten lopen dan hem precies recht te zetten.

Ik wil natuurlijk voorkomen, dat ik straks een zandkering heb gemaakt en ik pas achteraf zie, dat bepaalde dingen direct in het oog springen als zijnde scheef.

Bedankt voor de tips tot zover in ieder geval. Als er nog dingen te binnen schieten hoor ik het graag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu