Belasting schroeven

Sirolfsirolf

  • #1
Hallo, ben nieuw hier... leuk zo'n klusforum! :D

Vandaag heb ik een spiegel aan mijn muur gehangen. De spiegel meet, incl. houten omlijsting, zo'n 170x80 cm. Ik schat het gewicht op 30 kilo. De muur is van beton.
Voor de ophanging gebruikte ik twee schroeven met pluggen. De schroeven zijn 5 cm lang en (incl. schroefdraad) 4 mm breed. De pluggen zijn gewone plastic pluggen van 8 mm. Plug & schroef paste goed. Ik boorde 8 mm gaten, op maat, en duwde de plug naar achter. De twee schroeven (links en rechtsboven) gingen bijna helemaal de muur in, want de spiegel heeft aan de achterzijde twee ophangprofieltjes.

Hierover heb ik de volgende vraag: Is het sterk genoeg? Ben doodsbang dat het naar beneden komt, maar ik kan de maximale belasting van die schroeven echt niet inschatten.

MvG,
Sirolfsirolf
PS: die ophangprofieltjes... of hoe je ze ook noemt... zitten ook maar met twee kleine schroefjes in de spiegel :? De spiegel heb ik 2de hands, dus er zit geen handleiding/schroevepakket oid bij.
 

Fiesiekus

  • #2
30 kilo is heel zwaar hoor, een zak metselzand in de DHZ-zaak is bijv. al 25 kilo!

Maar goed, als je 't veilig wilt hebben, moet je het randje voorzien van veel extra schroeven en die in de muur verzwaren. 10 mm plug is een stevige, zoek daar lange schroeven bij die daar bij passen. Vaak kan je een setje pluggen/schroeven kopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Die twee schroeven kunnen het wel hebben hoor, de afschuifsterkte is al gauw zo'n 50 kg per schroef.
 

Sirolfsirolf

  • #4
Oke, dank jullie voor jullie antwoord. Jan, waar haalde jij dat vandaan van die afschuifsterkte? Ervaring? Google schijnt het niet te weten :oops: ?

Fiesiekus: ik kan de spiegel niet voorzien van extra schroeven, want de spiegel heeft maar twee ophangpunten. Ik heb niet de tools/vaardigheid om er extra bij te maken. (En dat is de spiegel ook niet waard).

Groet,
sirolfsirolf
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De afschuifsterkte heb ik ooit opgevraagd bij een fabrikant, sommige zijn daar niet scheutig mee, anderen wel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ik heb zo'n spiegeltje hangen aan 2 4,0x40 schroefjes, geen enkel probleem.
die spiegel is geen 30Kg hoogstens wat onhandelbaar groot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu